23.12.2014

Franšiza za iskusne bankare

Iako u zemljama ovog regiona za sada nijedna banka ne daje franšize, franšizing u bankarstvu uopšte nije neobična pojava.

Slovačka je do pre dve godine bila među zemljama koje nisu imale banke u sistemu franšizinga. Tačnije, sve do novembra 2012, kada je Raiffeisen banka odlučila da uđe na tržište i otvori poslovnicu kojom će upravljati –primalac franšize. Iako je Raiffeisen i danas jedina banka u Slovačkoj koja se širi tako što daje franšize, njenu mrežu u ovom trenutku čine 32 poslovnice, od toga je većinu – čak 20 poslovnica – otvorila samo tokom prvih šest meseci 2014. godine. – Shvatili smo da, ako banka želi da bude uspešna na duži rok, mora da se fokusira na racionalizaciju poslovanja i smanjenje troškova. Sa franšiznim modelom razvoja dobili smo mogućnost da stvorimo koncept za koji nisu potrebne prevelike investicije, a da u isto vreme ubrzamo tempo širenja – izjavio je za portal Franchising.sk Martin Krajniak, direktor marketinga i portparol Raiffeisen banke u Slovačkoj.

Raiffeisen banka, franšizna podružnica Fot. Raiffeisen bank

U Slovačkoj za sada jedino Raiffeisen banka širi mrežu poslovnica tako što daje franšizu.

Kako kaže, ovo je idealna prilika za „lokalne bankare“, ljude koji su svojim dosadašnjim radom „izgradili ime“ i poverenje u svojoj zajednici, a kojima je vođenje sopstvene banke oduvek bila želja ili izazov.

Primalac Raiffeisen franšize u Slovačkoj treba da izdvoji 30.000 evra za ulaznu naknadu, kao i dodatnih 20.000 evra depozita, koji se vraća nakon isteka ugovora o franšizingu. Ovaj polog služi kao obezbeđenje u slučaju oštećenja ili gubitka opreme. Ugovor se zaključuje na pet godina i može se obnoviti.  

S druge strane, primalac franšize dobija potpuno opremljenu poslovnicu, početnu obuku i mogućnost konstantne edukacije, i za sebe i za svoje zaposlene. Marketinška i tehnička podrška, kao i pomoć pri svakodnevnom poslovanju i izgradnji odnosa sa klijentima – podrazumevaju se. Primalac, takođe, automatski dobija pristup svim bankarskim proizvodima i infrastrukturi. – Zanimljivo je da primaoci franšize, odnosno, bankarski službenici uopšte ne dolaze u dodir s gotovinom. Svaka podružnica ima automatski trezor koji se koristi za podizanje i polaganje novčanih depozita. Ovo je jedinstveno rešenje u Slovačkoj – kaže Krajniak.

Raiffeissen banka će, potvrđuje Krajniak, i u 2015. nastaviti da otvara franšizne podružnice širom Slovačke, ciljajući pre svega na manje gradove. Smatra, međutim, da bi banka ovakav model razvoja u doglednoj budućnosti mogla da primeni i u nekim drugim zemljama u kojima posluje.

Izvor: Franchising.sk

Nataša Bogojević

Novinar
Piši autoru

želite više?

newsletter Franchising.rs

If you see this, leave this form field blank