Primatelj CIPO&Baxx franšize ne plaća ulaznu niti redovnu naknadu. Početna investicija za otvaranje trgovine varira ovisno o veličini i atraktivnosti lokacije.
Sreda
14.01.2015
U poslednjih nekoliko godina za većinu poznatih lanaca brze hrane najpoželjnije tržište sveta je – Kina. Pizza Hut uvodi provereni model razvoja.
 

Sama činjenica da će broj potrošača u Kini sa sadašnjih 300 miliona do 2020. porasti na 600 miliona, stavilo je najmnogoljudnije tržište u fokus razvojnih strategija velikih američkih fast-food lanaca. Tako je, naime, i kompanija YUM! Brands, vlasnik brendova KFC, Pizza Hut i Taco Bell, potvdila nedavno da će razvoj Pizza Hut-a u Kini potpomognuti i uvođenjem novog poslovnog modela – franšize.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, primaoci Pizza Hut franšize u Kini neće morati da otvaraju nove objekte, već će im biti ponuđeni postojeći restorani, koji su do sada bili u vlasništvu matične kompanije. Na taj način, primaoci franšize ne bi počinjali posao „od nule“, što znači da bi mogli da izbegnu i probleme vezane za izbor lokacije, opremanje restorana ili odabira i obuke radnika. Restoran koji već ima razrađeno poslovanje i bazu klijenata svakako ima veće šanse za uspeh i to je jedna od ključnih prednosti ponuđenog franšiznog paketa, kažu u kompaniji.

Iako na ovaj način Pizza Hut neće povećati broj restorana u Kini, prilika koja se daje lokalnim preduzetnicima, primaocima franšize, dugoročno će dovesti do jačanja brenda, franšiznog modela poslovanja, a posledično, i do otvaranja novih franšiznih jedinica.

Ugovor se potpisuje na deset godina, a primaoci franšize, u ovoj fazi, neće moći da insistiraju na određenom restoranu, lokaciji ili gradu – biće, zapravo, obrnuto – kompanija će izdvojiti tek nekoliko restorana i ponuditi ih odabranim primaocima franšize.

Pizza Hut je, inače, bio prvi lanac restorana neformalnog obedovanja koji je sa Zapada stigao u Kinu. Prvi restorani su otvoreni 1990. godine. U svojoj kategoriji, Pizza Hut je danas brend broj jedan u Kini, sa više od 1.200 picerija u više od 300 gradova širom ove zemlje. Jedan od najvažnijih faktora uspeha, pak, leži u spremnosti američke kompanije da svoj tradicionalni „zapadnjački“ meni prilagodi ukusima i potrebama lokalnog tržišta. 


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar