„Kraljica“ se vraća u Evropu

Dairy Queen ima skoro 1.500 restorana van tržišta Severne Amerike. Posle 15 godina zatišja, prvi restoran u Evropi biće otvoren ovog proleća u glavnom gradu Poljske.
Četvrtak
02.04.2015
Dairy Queen, jedan od najpoznatijih američkih ugostiteljskih lanaca, ima više od 6.000 restorana širom sveta. Uskoro – i u Evropi.
 

Na zvaničnom sajtu ovog američkog lanca brze usluge u ovom trenutku i dalje stoji: Evropa – Još uvek nismo ovde. Jednog dana… Prema poslednjim najavama, međutim, taj dan bi mogao da dođe vrlo brzo, a za sada se zna da je Dairy Queen odabrao tržište na kojem će, posle 15 godina, ponovo predstaviti i testirati svoj koncept. Biće to Poljska.
Kako je upravo objavljeno, američki lanac je potpisao ugovor sa poljskom kompanijom Sparrow 4 iz Krakova, koja će biti primalac franšize, samim tim, zadužena za razvoj mreže na ovom tržištu. – Brend je danas jači nego ikad i sve više ga prepoznaju u svetu. Cilj nam je da ove godine, kada kompanija slavi 75 godina postojanja, povećamo svoje prisustvo na što više tržišta – izjavio je Žan Šampanj, operativni direktor internacionalne grupe Dairy Queen. Kako je planirano, na poljskom tržištu će biti otvoreno 26 restorana u narednih pet godina. – Poljska bi, zapravo, trebalo da bude odskočna daska za sve druge zemlje u ovom delu Evrope – dodaje on.

Foto: Dustin Gaffke/Flickr

Iako se u restoranu Dairy Queen mogu pojesti i hamburgeri i hot-dog, kao i razne vrste sendviča i rolnica, ovaj lanac je svoje dobro ime pre svega izgradio na slatkim poslasticama – širokoj ponudi sladoleda, torti, šejkova. Prvi restoran je otvoren davne 1940. godine, a samo sedam godina kasnije, Dairy Queen je u svojoj mreži imao oko 100 jedinica. Danas, pod ovim brendom posluje više od 6.000 restorana u 20 zemalja. Vlasnik brenda Dairy Queen je Berkshire Hathaway, kompanija u vlasništvu Vorena Bafeta.

Dairy Queen je, inače, tokom 90-ih godina prošlog veka, imao restoran i u Ljubljani. Među evropskim zemljama u kojima se Dairy Queen oprobao, ali nije opstao, nalaze se i Italija, Austrija i Mađarska.


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar