Danas u Hrvatskoj posluje 25 Aqua franšiza, dok ih je van matičnog tržišta 21, i to u Crnoj Gori, Kipru, Španiji, Italiji, Meksiku, Sloveniji, Grčkoj, Bugarskoj i Ukrajini.
Ponedeljak
05.01.2015
Franšizni lanac prodavnica Aqua iz Hrvatske nastaviće da se širi i ove godine. U planu je otvaranje novih radnji u zemljama u kojima je brend već prisutan, ali i izlazak na nova tržišta.
 

Kompanija Aqua Maritime je svoj poslovni put počela da gradi 2002. godine, kada su otvorili malu suvenirnicu u mestu Bol na Braču. Danas, brend ove hrvatske kompanije – Aqua – može se naći na mnogim meridijanima sveta, a pre svega u primorskim zemljama, budući da su predmeti iz ponude inspirisani morem i letom.

Ova poslovna priča je, međutim, od samog početka „mirisala“ na uspeh. Već nakon prve godine rada, otvoreno je šest novih Aqua prodavnica. Turisti su bili oduševljeni, a prodaja predmeta specifičnog dizajna, koji je oslikavao duh Mediterana, dobro je išla. U Aqua radnjama se, zapravo, mogu naći razni predmeti namenjeni turistima – od „rekvizita“ za plažu – peškira, ležaljki, parea, torbi, preko „sitnica“ za kuću, pribora, keramičkih i staklenih činija, čaša, pa do školskog pribora, nakita i garderobe – sve dizajnirano u prepoznatljivom Aqua stilu kojim dominira plava boja. Asortiman upotpunjuju i hrvatska lavanda koja se izvozi i drvene vaze sa Velog Lošinja. 

Veliki broj turista je bio zainteresovan da stil i koncept Aqua radnje „prenese“ u svoje domovine, što je kompanija i omogućila 2006, kada je ovaj lanac počeo da se širi  kroz franšizu. Prva franšizna prodavnica otvorena je u Jelsi na Hvaru, a godinu dana kasnije (2007), Aqua na taj način stiže i u Južnoafričku Republiku.

Gordan Kolar, predsednik Uprave društva Aqua Maritime, kaže da je inicijativa za pokretanje franšize, na određen način, zasluga samih klijenata. Gotovo 80 odsto kupaca su strani turisti. – Njima je Aqua nov i vrlo zanimljiv koncept dućana namjenjen gotovo svima – dobno i obzirom na platežnu moć. Reakcije su od početka bile pozitivne, pa su stizali i brojni upiti za franšizom. To nas je ponukalo da dijelom strategiju razvoja prilagodimo franšiznom načinu širenja poslovanja – objašnjava Kolar kako su došli do osmišljavanja franšize.

Prema negovim rečima, postoje velike prednosti širenja mreže kroz franšizing, a u njihovom slučaju, idealna je bila kombinacija ekspanzije otvaranjem franšiza i sopstvenih radnji. – U vlastitim maloprodajama svakodnevno generirate određeni prihod, što vam omogućava bolje planiranje novčanog toka, kao i likvidnost i solventnost tvrtke. S druge strane, franšizno širenje omogućuje brži rast i ekspanziju na nova tržišta, uz manju potrebu za angažiranjem vlastitog kapitala. Prednosti su velike, prije svega u stranim zemljama, jer ne morate otvarati svoju tvrtku, zapošljavati ljude, plaćati najmove i ostale povezane troškove. Ako imate potencijalnog partnera s već postojećom tvrtkom i svojim prostorom, njemu je Aqua poželjan biznis – objašnjava Kolar.

Vlasnici kompanije posebno su ponosni na to što se veći deo asortimana proizvodi u Hrvatskoj, dok se jedan deo i izvozi. Kao važnu, ističu i saradnju sa kompanijom Havaianas, jednim od najstarijih i najvećih proizvođača popularnih „japanki“. Po dizajnu hrvatskog franšiznog lanca ova kompanija proizvodi limitiranu ediciju koja se prodaje samo u Aqua radnjama.

Oni koji razmišljaju o uzimanju ove franšize trebalo bi da imaju poslovni prostor, u svom vlasništvu ili iznajmljen, na atraktivnoj lokaciji. Veličina prostora može da se kreće od 20 do 100 kvadrata (u proseku oko 40 kvadrata), a inicijalni kapital iznosi od 30.000 do 50.000 evra. Ulazna franšizna naknada ne postoji. Najveći deo prihoda, gotovo 90 odsto, generiše se u toku sezone – od aprila do kraja septembra – zbog čega je izuzetno važno da se lokal nalazi „na dohvat ruke“ turistima.

Davalac franšize daje kompletan know-how, organizuje obuku i edukaciju radnika u trgovinama, kao što ustupa osmišljen inventar i opremu, sugeriše najbolji raspored polica i asortiman proizvoda, pa čak i kako bi trebalo da bude postavljena rasveta. – Potencijalni franšizer robu dobiva po posebnim, franšiznim cijenama kojima su regulirane prilično velike i konkurentne  marže, kao i jedinstvene preporučene maloprodajne cijene koje su iste u svim Aqua dućanima. Obzirom na inicijalna mala i prihvatljiva ulaganja, povrat investicije je relativno kratak te time Aqua postaje poželjan dugoročan biznis – ističe Kolar.

Svi materijali koje primalac franšize želi da koristi pri marketingu i promociji stoje mu na raspolaganju, a dizajnerski tim davaoca franšize će se pobrinuti da svaki vizual bude u skladu s prepoznatljivošću brenda. – Najbitnije je franžizeru pružiti kvalitetan i pouzdan servis, u smislu zaliha robe i svih ostalih aktivnosti vezanih za uspjeh pojedine franšize. Dakle, za uspjeh nije bitan samo broj otvorenih trgovina u jednoj godini, već njihova održivost i dugovjećnost na pojedinom tržištu – naglašava Kolar.

Danas u Hrvatskoj posluje 25 franšiza, dok ih je van matične zemlje 21 i to u Crnoj Gori, Kipru, Španiji, Italiji, Meksiku, Sloveniji, Grčkoj, Bugarskoj i Ukrajini. U vlasništvu kompanije su 32 radnje, od toga – pet posluje u Italiji.

Aqua je započela i posebnu strategiju širenja u hotelima i rizortima u Hrvatskoj, a namera kompanije je da se brend nađe u svim mediteranskim zemljama. Izvesno je da će ove godine biti proširena mreža u zemljama u kojima je brend prisutan, kao i da će se Aqua pojaviti i na novim tržištima, potvrđuje Kolar.


Vesna Lapčić
Novinar