Ivan Ivanišević
Ivan Ivanišević / Primalac Sushi by A's franšize
Četvrtak
29.03.2018.
Ivan Ivanišević je oduvek sanjao da pokrene svoj posao, ali i da bude kuvar. Uz franšizu Sushi by A’s – ostvario je oba sna.
 

Bio mi je san da budem kuvar i san mi se, na neki način, ostvario – kaže na početku razgovora Ivan Ivanišević, primalac franšize Sushi by A’s iz Zagreba.

Sve je počelo pre dve godine, kako kaže Ivanišević, slučajnim poznanstvom sa Danijelom Grlićem, direktorom Ohana Grupe, davaocem franšize Sushi by A’s za Hrvatsku i Sloveniju. – Iako je upoznavanje bilo zaista slučajnost, nekako se sve poklopilo. Zato sam sklon da kažem da slučajnosti i ne postoje. Naime, dugo sam radio kao barmen, ali sam oduvek želeo da pokrenem svoj posao. U to vreme sam intenzivno razmišljao o tome. Nisam, međutim, imao jasnu ideju i viziju koji bi to posao mogao da bude. Kada mi je Danijel Grlić predstavio koncept Sushi by A’s, odmah me je zainteresovala „priča“, ne samo zbog toga što sam verovao da je u pitanju dobar posao, već i zbog toga što sam oduvek voleo da kuvam – kaže Ivanišević.

Nakon što je prošao obuku na kojoj su se obe strane uverile da je dobar kandidat za primaoca franšize, mogao je da počne da radi. Njegova prodajna, odnosno, franšizna jedinica u kojoj priprema i prodaje suši, što čini srž ovog posla, nalazi se u Interšparovom objektu u Zagrebu, a pored te, ima i jedno dostavno mesto – dućan kojem se dostavljaju gotovi suši paketi.

U potpunosti sam se pronašao u ovom poslu koji je kreativan i iz moje vizure opuštajući. Pored toga što lično uživam u pravljenju sušija, dobar poslovni odnos sa davaocem franšize daje mi dodatni podstrek. Veoma je važno sa kim radite i način na koji radite. Davalac, na primer, svaka tri meseca organizuje druženja na kojima možemo da razmenimo iskustva, govorimo o daljem razvoju poslovanja, i što je možda i najvažnije, pruža nam dodatnu edukaciju u pogledu samih receptura – kaže Ivanišević.

Suši, kako kaže, postaje sve popularnija hrana, što dokazuje i rast prodaje koji konstantno ostvaruje.
Zagreb je grad od milion stanovnika i za suši, kao i za bilo koju drugu egzotičniju hranu, postoje potrošači – kaže Ivanišević i dodaje da se ne osvrće mnogo na ekonomske prilike i privredne okolnosti, već se isključivo fokusira na svoj posao. – Ako želiš da ti bude bolje, ti moraš biti bolji. Ako želiš više, ti moraš postat više. U kontekstu mog posla, fokusiran sam na to da napravim najbolje rolnice sušija, da izgledaju najlepše što mogu i da razvijam što bolje odnose sa kupcima. To je ono na šta mogu da utičem i čemu sam posvećen – kaže Ivanišević.

On smatra da je važno uživati u onome što se radi.

Ukoliko čovek ne radi ono što voli, onda će mu svaki ponedeljak biti loš dan. Ukoliko se nije pronašao, neka proba da se pronađe – savetuje on.

Ivanišević kaže da postoji prostor da proširi svoje poslovanje, ali da želi da ide korak po korak. – Želju imam, kao i viziju o daljem razvoju, i verujem da ću je ostvariti – kaže Ivanišević.


Sky Zone trampolina park zabava Jeff Platt
Vesna Lapčić
Novinar