Sendvič krije izobilje
Istraživanje američkog tržišta pokazuje da kvalitet hrane, a ne samo povoljne cene, postaje sve značajniji faktor prilikom odluke gde će ljudi potrošiti svoj novac. S obzirom na to da trend zdrave ishrane zapljuskuje skoro sva tržišta u svetu, Arby’s, pod čijim brendom posluje oko 3.400 restorana, svoju konkurentsku prednost upravo vidi u stepenu kvaliteta – i hrane, jer se koristi meso vrhunskog kvaliteta, i usluge, kojom se inače odlikuju restorani klase iznad (fast-casual).
U svetu posluje 3.400 Arby’s restorana – od toga, dve trećine su u rukama primalaca franšize
Njihovi obroci od dimljenog mesa, bifteka, slanine, ćuretine, piletine, namenjeni su svim potrošačima, iako broj mladih koji jedu u Arby’s-u, posebno u SAD, sve više raste. U poslednjih nekoliko godina ovaj lanac konstantno beleži prosečan rast prodaje po restoranima. Pored sendviča od mesa, u Arby’s-u se služe i specifični „spiralni“ pomfrit i poslastice poput šejkova.
Iako se veliki deo prodaje ostvari u restoranima „drive-through“ formata, klasični Arby's restorani, kažu u kompaniji, nude jedinstven ugođaj – enterijer karakterišu topli tonovi prirodnog drveta, moderna rasveta, crno-bele grafike.
Ovaj poslovni koncept sada je dostupan i u zemljama Adriatik regiona, a traži se primalac franšize koji bi potpisao ekskluzivni ugovor o regionalnom zastupništvu (Area Development). – Neophodno je da primalac franšize bude ozbiljna kompanija koja poznaje ovaj segment tržišta i ujedno ima iskustva u ugostiteljstvu. Takođe, primalac franšize bi trebalo da obezbedi dobre lokacije, kao i da u nekoliko godina otvori određen broj restorana – što znači da je neophodan i značajan kapital. Poželjni su primaoci koji su već imali iskustva u franšiznom poslovanju i poznaju visoke standarde u pripremi i služenju hrane – objašnjava Vilijam Edvards, direktor kompanije EGS, koja zastupa ovaj brend na tržištima Adriatik regiona.
Foto: Arby's
Lokali obično imaju od 60 do 185 kvadratnih metara. – Primalac će dobiti neophodnu podršku, kako u izboru lokacije i dizajna enterijera, tako i marketinga. Predviđena je i obuka u SAD u trajanju od 6-8 nedelja – kaže Edvards.
Prvi Arby’s je otvoren u gradu Boadman, u američkoj državi Ohajo, davne 1964. Već naredne godine restoran je dobio prve franšize. Danas, osim u SAD, Arby's posluje i u Kanadi, Turskoj i zemljama Bliskog istoka. Jedna od zanimljivosti restorana je i zvono, okačeno na zid uz pult za posluživanje hrane, tako da gosti mogu da zazvone svaki put kada su zadovoljni uslugom i hranom – što se smatra velikom pohvalom, i motivacijom, za same radnike. – Želimo da svi budu nasmejani, ne samo naši gosti, već i oni koji su uključeni u posao – primaoci franšize, zaposleni – cilj je koji su postavili u ovoj kompaniji.
POGLEDAJTE ČLANKE

Kako se od pilećih krilaca može napraviti dobar i profitabilan ugostiteljski biznis, a samim tim i perspektivna franšiza, objašnjava Zoran Videnović, vlasnik koncepta „Krilca i Pivce“ iz Niša
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
NAJČITANIJE

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.
Prodavnica odeće ima mnogo i sve one prodaju sličnu robu. Kako postići uspeh, kako da kupac kupuje baš u vašoj prodavnici, a ne kod konkurencije? U tome vam može pomoći merčendajzing (merchandising) - veština izlaganja i pozicioniranja robe.
Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije izuzetak. Koje se to investicije tretiraju kao obavezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna saradnja ne može zamisliti?
LG Laundry Lounge, lanac samouslužnih perionica veša, uskoro će dobiti nove franšizne jedinice u Ljubljani, Pragu i Skoplju. Davalac franšize, uz to, savetuje svoje primaoce da se u vreme COVIDa-19 obavezno pridržavaju i određenih pravila.
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...