Američke krofne širom Evrope

Prema rečima Granta Bensona, finansijskog direktora i potpredsednika za franšizno poslovanje kompanije Dunkin’ Brands, tempo širenja lanca na tlu Evrope ispunio je sva očekivanja. Nove jedinice otvorene su u Austriji, Nemačkoj, Španiji, Švedskoj i Velikoj Britaniji, a prvi put, Dunkin’ Donuts se tokom 2015. pojavio i u Danskoj, Gruziji, Islandu i Poljskoj. Kompanija je prošle godine potpisala i ugovor o master franšizi za teritoriju Švajcarske, a franšizni partner se obavezao da će otvoriti najmanje 30 Dunkin’ Donuts restorana na ovom tržištu.
Potencijalne primaoce franšize američki lanac u ovom trenutku traži i na tržištima Belgije, Finske, Francuske, Holandije, Norveške i Turske.
Kao i većina velikih sistema koji se šire franšizno, Dunkin’ Donuts traži jakog i pouzdanog partnera – primaoca franšize – koji će biti zadužen za razvoj mreže na lokalnom tržištu. To bi, stoga, trebalo da budu preduzetnici ili kompanije koje dobro poznaju tržište i navike potrošača, imaju iskustva (kao i dokazane rezultate) u oblastima maloprodaje i ugostiteljstva. Kandidat, pored toga, treba da ima i snažnu finansijsku zaleđinu, pošto se obavezuje da će u roku od nekoliko godina otvoriti između 20 i 35 restorana.
Prvi Dunkin’ Donuts otvoren je 1950. u Kvinsiju, u američkoj državi Masačusets. Prvu franšizu su dali 1955, a danas, lanac ima više od 11.700 jedinica širom sveta. Poznat je po širokoj ponudi krofni i kafa, peciva i sendviča. Matična kompanija, vlasnik Dunkin’ Donuts brenda, jeste kompanija Dunkin’ Brands Inc, koja takođe razvija i lanac prodavnica sladoleda Baskin-Robbins. Ova dva koncepta ponekad nastupaju zajedno – pod istim krovom.
POGLEDAJTE ČLANKE

Fabrika burger & pizza bar počeo je sa radom 2017. godine kao mali porodični biznis u Subotici. Vlasnici koncepta sada razmišljaju o širenju poslovanja kroz razvoj franšizne mreže.
Kako se od pilećih krilaca može napraviti dobar i profitabilan ugostiteljski biznis, a samim tim i perspektivna franšiza, objašnjava Zoran Videnović, vlasnik koncepta „Krilca i Pivce“ iz Niša
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
NAJČITANIJE

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije izuzetak. Koje se to investicije tretiraju kao obavezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna saradnja ne može zamisliti?
Prodavnica odeće ima mnogo i sve one prodaju sličnu robu. Kako postići uspeh, kako da kupac kupuje baš u vašoj prodavnici, a ne kod konkurencije? U tome vam može pomoći merčendajzing (merchandising) - veština izlaganja i pozicioniranja robe.
U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.
„Kad postanete primalac franšize, tad postajete partneri i prijatelji, a finansijski ste nezavisni“, kaže Sarah Vuković, zadužena za razvoj mreže škola „Malac Genijalac“ u Hrvatskoj
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...