Sledeći korak – franšiza

Hot Horse, lanac brze hrane, ima u Sloveniji tri objekta, a prvi je otvoren u Ljubljani davne 1995. Njihovi proizvodi od konjskog mesa – burgeri, tortilje, salate, hot dogovi, paštete, pa čak i gulaš – vrlo su brzo postali pravni trend među Slovencima, kaže Matej Pogačnik, rukovodilac franšizinog poslovanja. Kompanija je nakon dve decenije rada, kako on kaže, dostigla određeni stepen razvoja i došlo je vreme da se definišu koraci za dalji rast. – Odlučili smo da je franšizing najpogodiniji. S jedne strane, primaoci obezbeđuju kadrovske resurse i lokalnu podršku, a davalac franšize priliku za razvoj i poznati brend – kaže Pogačnik.
Franšizu prvo žele da prošire u Sloveniji, ali su otvoreni i za razgovore sa ozbiljnim kandidatima iz drugih zemalja. Najvažnije je da, kako kaže Pogačnik, primalac veruje u brend i njegov uspeh. – Uslovi se, s jedne strane, svode na lične karakteristike primaoca, a s druge, na poslovne, odnosno, finansijske. Veoma je važno da kandidat ima razvijen preduzetnički duh, poverenje u Hot Horse brend te da pronalazi sebe u ugostiteljstvu i poslu sa ljudima. Idealni kandidati su dinamične osobe koje su spremne da ispoštuju naše vrednosti: ljubaznost, iskrenost i transparentnost. Moraju da budu sposobni da održe vrhunski proizvod koji mora uvek da bude svež, da im zadovoljstvo kupca bude na prvom mestu, usluga brza, a lokal uredan – objašnjava on.
S druge strane, primalac franšize mora da obezbedi lokaciju i zaposlene. Franšizna naknada iznosi 10.000 evra, dok ukupna investicija zavisi od samog modela kioska. Mesečne naknade su šest odsto prihoda. – U toku su pripreme pristupačnijeg modela kioska, koji će takođe biti dostupan u manjim mestima – kaže Pogačnik.
Primalac franšize dobija mogućnost da posluje pod Hot Horse brendom, opremu za prodajno mesto, softver koji omogućava efikasnije poslovanje, prvo punjenje robom, operativni priručnik koji predstavlja svojevrsni vodič za poslovanje kao i kontinuirani razvoj proizvoda.
POGLEDAJTE ČLANKE

Kako se od pilećih krilaca može napraviti dobar i profitabilan ugostiteljski biznis, a samim tim i perspektivna franšiza, objašnjava Zoran Videnović, vlasnik koncepta „Krilca i Pivce“ iz Niša
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
NAJČITANIJE

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.
Prodavnica odeće ima mnogo i sve one prodaju sličnu robu. Kako postići uspeh, kako da kupac kupuje baš u vašoj prodavnici, a ne kod konkurencije? U tome vam može pomoći merčendajzing (merchandising) - veština izlaganja i pozicioniranja robe.
Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije izuzetak. Koje se to investicije tretiraju kao obavezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna saradnja ne može zamisliti?
LG Laundry Lounge, lanac samouslužnih perionica veša, uskoro će dobiti nove franšizne jedinice u Ljubljani, Pragu i Skoplju. Davalac franšize, uz to, savetuje svoje primaoce da se u vreme COVIDa-19 obavezno pridržavaju i određenih pravila.
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...