Mek bez Big Meka?
Takav McDonald's, međutim, postoji. Nalazi se u centru Pariza (Rue Rambuteau) i nudi sendviče, supu, peciva, kolače, kafe – ali nijedan od specijaliteta po kojima je McDonald's postao poznat širom sveta – burgere i pomfrit.
Ovo, istina, nije prvi put da McDonald's eksperimentiše sa novim konceptima. Slično se dogodilo pre dve godine u Australiji, gde je jedan broj McCafé-a „zamenjen“ (rebrendiran) konceptom Corner. Novi dizajn i meni, koji je uključivao sendviče, integralni pirinač, rolnice s povrćem i salate sa dimljenom piletinom, sočivom ili plavim patlidžanom, trebalo je da „osveže“ imidž diva brze hrane. Prošle godine, da podsetimo, u Hong Kongu je otvoren nekonvencionalni McDonald's Next koji je takođe ponudio obilje salate i jednu od tzv. „supernamirnica“ – kinou. Međutim, nijedan od ovih restorana nije išao toliko daleko da sa menija izostavi – meso i krompiriće.
Izvesno je da se koncept iz Pariza neće preslikati u ostale McDonald's restorane u svetu, vrlo verovatno čak ni u sve restorane u Francuskoj. Praksa pokazuje da se ovakvi, novi koncepti testiraju, i primenjuju, u vrlo malom broju restorana. Kada bi McDonald's i razmišljao da uvede radikalne promene na globalnom nivou, sigurno ne bi mogao da računa da bi ih lako prihvatili svi njegovi primaoci franšize. A broj franšiznih restorana nije mali – gotovo 13.000 u Americi i više od 17.000 širom sveta. Ostaje, stoga, više nego impozantan broj lokacija u kojima će se i nadalje služiti sve ono po čemu je McDonald's prepoznatljiv i čime privlači milione mušterija.
POGLEDAJTE ČLANKE
Spoj omiljenih ukusa
/13.01.2025.
Fabrika burger & pizza bar počeo je sa radom 2017. godine kao mali porodični biznis u Subotici. Vlasnici koncepta sada razmišljaju o širenju poslovanja kroz razvoj franšizne mreže.
Kako se od pilećih krilaca može napraviti dobar i profitabilan ugostiteljski biznis, a samim tim i perspektivna franšiza, objašnjava Zoran Videnović, vlasnik koncepta „Krilca i Pivce“ iz Niša
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
NAJČITANIJE
Definicija franšizinga
/12.10.2012.
Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije izuzetak. Koje se to investicije tretiraju kao obavezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna saradnja ne može zamisliti?
Naftna kompanija MOL, nakon Slovenije i Hrvatske, uvodi partnerski sistem poslovanja i u Srbiji.
McDonald’s slavi četvrt veka poslovanja u Srbiji. O planovima, saradnji sa lokalnim dobavljačima i navikama potrošača razgovaramo sa Tomašem Rogačem.
Iako franšizni div u poslednjih godinu dana prolazi kroz jedan od najtežih perioda u svojoj istoriji, brojke koje opisuju McDonald’s i dalje su fascinantne.
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...