Mek bez Big Meka?

Takav McDonald's, međutim, postoji. Nalazi se u centru Pariza (Rue Rambuteau) i nudi sendviče, supu, peciva, kolače, kafe – ali nijedan od specijaliteta po kojima je McDonald's postao poznat širom sveta – burgere i pomfrit.
Ovo, istina, nije prvi put da McDonald's eksperimentiše sa novim konceptima. Slično se dogodilo pre dve godine u Australiji, gde je jedan broj McCafé-a „zamenjen“ (rebrendiran) konceptom Corner. Novi dizajn i meni, koji je uključivao sendviče, integralni pirinač, rolnice s povrćem i salate sa dimljenom piletinom, sočivom ili plavim patlidžanom, trebalo je da „osveže“ imidž diva brze hrane. Prošle godine, da podsetimo, u Hong Kongu je otvoren nekonvencionalni McDonald's Next koji je takođe ponudio obilje salate i jednu od tzv. „supernamirnica“ – kinou. Međutim, nijedan od ovih restorana nije išao toliko daleko da sa menija izostavi – meso i krompiriće.
Izvesno je da se koncept iz Pariza neće preslikati u ostale McDonald's restorane u svetu, vrlo verovatno čak ni u sve restorane u Francuskoj. Praksa pokazuje da se ovakvi, novi koncepti testiraju, i primenjuju, u vrlo malom broju restorana. Kada bi McDonald's i razmišljao da uvede radikalne promene na globalnom nivou, sigurno ne bi mogao da računa da bi ih lako prihvatili svi njegovi primaoci franšize. A broj franšiznih restorana nije mali – gotovo 13.000 u Americi i više od 17.000 širom sveta. Ostaje, stoga, više nego impozantan broj lokacija u kojima će se i nadalje služiti sve ono po čemu je McDonald's prepoznatljiv i čime privlači milione mušterija.
POGLEDAJTE ČLANKE

Kako se od pilećih krilaca može napraviti dobar i profitabilan ugostiteljski biznis, a samim tim i perspektivna franšiza, objašnjava Zoran Videnović, vlasnik koncepta „Krilca i Pivce“ iz Niša
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
NAJČITANIJE

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.
Prodavnica odeće ima mnogo i sve one prodaju sličnu robu. Kako postići uspeh, kako da kupac kupuje baš u vašoj prodavnici, a ne kod konkurencije? U tome vam može pomoći merčendajzing (merchandising) - veština izlaganja i pozicioniranja robe.
Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije izuzetak. Koje se to investicije tretiraju kao obavezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna saradnja ne može zamisliti?
LG Laundry Lounge, lanac samouslužnih perionica veša, uskoro će dobiti nove franšizne jedinice u Ljubljani, Pragu i Skoplju. Davalac franšize, uz to, savetuje svoje primaoce da se u vreme COVIDa-19 obavezno pridržavaju i određenih pravila.
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...