Enterijer prodavnice je zanimljiv spoj modernog dizajna i tradicionalnih motiva.
Nedelja
23.12.2012.
Delikatesne prodavnice Paprika Gourment nisu samo promoteri mađarske gastronomije, nego i pravi ambasadori mađarske kulture u svetu.
 

Endre Fozekaš, izvršni direktor kompanije Sió-Eckes koja razvija koncept delikatesnih prodavnica Paprika Gorment, postavio je sebi ozbiljan zadatak – da predstavi svetu specijalitete mađarske kuhinje. Fokusirajući se prvo na Evropu, kompanija planira da pokrene lanac franšiznih prodavnica koje bi, pored prodaje hrane, imale i kulturnu misiju.

Prva franšizna prodavnica je otvorena pre skoro dve godine u Barseloni i kompanija je do sada ispunila sva svoja poslovna očekivanja.

Ovakva vrsta delikatesne radnje je prvobitno trebalo da bude i mesto gde bi se sastajali i družili Mađari koji žive u inostranstvu. Međutim, koncept je znatno više privukao lokalno katalonsko stanovništvo koje je bilo više nego zainteresovano da upoznaju i probaju „najbolje iz Mađarske“.

- Očekivali smo veće interesovanje samih Mađara, međutim, 80% posetilaca je činilo loklano stanovništvo, 15% strani državljani, а samo 5% Mađari - ističe Veronika Fozekaš, upravnica poslovnice u Barseloni. - U radnji se može naći više od 1200 proizvoda, ali najveći uspeh su „pobrali“ naši sirevi i dekatesi od mesa.

Preduzetnici iz nekoliko drugih zemalja je izrazilo želju da razvija koncept u svojoj zajednici. Pored pregovora sa kandidatima iz Poljske i Nemačke, Andre Fozekaš dodaje da ima zainteresovanih i u Rusiji i nordijskoj regiji. - U ovim zemljama ljudi vrlo malo znaju o mađarskoj gastronomiji i Mađarskoj uopšte, tako da Paprika Gourment ima zadatak da našu kuhinju predstavi i kao jedno od kulturnih dobara. Prezentacija i degustacija proizvoda su važan deo našeg poslovanja, skoro kao i sama prodaja, i zato nam najviše odgovara ako je primalac franšize Mađar, ili neko ko ima veze sa Mađarskom - objašnjava Fozekaš.

Da bi otvorio i opremio franšiznu prodavnicu Paprika Gourment, potencijalni partner bi trebalo da obezbedi prostor od 80 do 160 kvadratnih metara, ali i kapital od 120.000 do 220.000 evra. Ulazna naknada iznosi 12.000 evra, a redovna 3% neto prometa.

Pogledajte Paprika Gourmet u Katalogu na našem mađarskom portalu