Slasna poslovna šansa

Iako je najpoznatiji specijalitet japanske kuhinje – suši – osvojio svet odavno, na prostorima balkanskog regiona njegova popularnost raste tek u novom milenijumu. Čine ga dva osnovna sastojka – pirinač i sveža riba i važi za izuzetno zdravu hranu. U početku, ipak, fermentisani pirinač je služio samo da se riba održi i nije se jeo. Način pravljenja se vremenom menjao, a danas su najpopularniji: maki suši – rolnice od algi, pirinča i ribe veličine zalogaja, nigiri suši – pirinač se obično oblikuje u ćevape i na njega se stavlja komad ribe i temaki suši – sastojci se urolaju u neku vrstu fišeka.
Suši se u ovom regionu uglavnom služi u restoranima. Međutim, u Hrvatskoj i Sloveniji se pojavio američki franšizni koncept Sushi by A’s koji ne samo da potrošačima nudi novu mogućnost kupovine sušija, već predstavlja i poslovu priliku.
Grupa Ohana, kompanija iz Hrvatske, Sushi by A’s je u naš region donela 2014. godine. U osnovi ovog franšiznog sistema jeste priprema i prodaja suši proizvoda i to u trgovinskim lancima. Naime, u okviru odabranih prodavnica postavljaju se rashladne vitrine Sushi by A’s, u kojima se suši prezentuje i prodaje. Za sada, saradnja je uspostavljena sa Konzumom i Šparom. Partnerstvo sa trgovinskim lancima je obezbedio davalac franšize, Grupa Ohana, a mreža se dalje razvija pronalaženjem pojedinačnih franšiznih partnera.
U kompaniji objašnjavaju da je Sushi by A’s franšiza sa vrlo malo ulaganja. – Mi, kao davaoci franšize, obezbeđujemo našim partnerima lokaciju sa svim uslovima za rad – radne ploče, rashladne vitrine, skladišteni prostor. Naš partner nema baš nikakva ulaganja i brigu oko prostora u kom će raditi. Pored toga, partneru su obezbeđeni i kupci proizvoda jer su to svi oni ljudi koji ulaze u trgovinske lance, konkretno, u Hrvatskoj su to Konzum i Špar. Budući da ovi lanci ulažu u marketing na nacionalnom nivou, donekle je pokriven i marketing naših partnera. Podizanje prodaje sprovodimo takođe kroz promocije i degustacije u prodajnom prostoru ili van njega – kažu u Grupi Ohana.
Sama prodaja se obavlja preko blagajni trgovinskih lanaca, što znači da primaocu franšize nije potrebna ni fiskalna kasa. Uz to, davalac franšize im obezbeđuje i redovno snabdevanje svim potrebnim sastojcima za rad.
U dogovoru sa upravom trgovinskih lanaca, Ohana je u stalnom širenju broja prodajnih mesta i iz tog razloga ima stalnu potrebu za novim partnerima, primaocima franšize. – Primalac franšize ne dobija prava samo za jednu prodavnicu, već u zavisnosti od sopstvenih ambicija može preuzeti širenje mreže u čitavom gradu. Konkretno, u najvećoj prodajnoj jedinici Konzuma ili Interšpara, u određenom gradu, organizujemo, na dnevnom nivou, pripremanje i pakovanje sušija po unapred definirsanim receptima, a dostavljamo ih u onoliko dostavnih mesta koje primalac franšize može i želi pokrivati, u obostranom interesu – kažu u Grupi Ohana.
Primalac franšize prolazi obuku za pripremu sušija, a svaka tri meseca Grupa Ohana organizuje posete master šefova iz Hrvatske i Amerike kao vid dodatne edukacije. Ideja je da meni bude što atraktivniji i raznovrsniji.
– Pravljenje sušija je umetnost utkana u hrani. Zato od partnera tražimo da je posvećen upravo tom segmentu, pripremi sušija, a za sve ostalo brine grupacija – naglašavaju u Grupi Ohana.
Dodaju da su potrošači izuzetno zadovoljni njihovim receptima te da Sushi by A’s proizvode stavljaju u rang onih koji se poslužuju u restoranima, ali sa povoljnijom cenom. S druge strane, pakovanje je osmišljeno tako da se suši može jesti u hodu, kod kuće, na radnom mestu, jer se u pakovanju, pored sušija, dobijaju i prilozi – soja, vasabi sos, đumbir, čili.
Trenutno u Hrvatskoj posluju 22 franšizna Sushi by A’s prodajna mesta. Grupa Ohana traži sada primaoce franšize za tri prodajna mesta u Dubrovniku i isto toliko u Rijeci i Zadru. Što se daljeg širenja mreže tiče, u ovoj fazi su fokusirani pre svega na Hrvatsku i Sloveniju, ali, kako kažu u kompaniji, postoji mogućnost širenja i u druge zemlje regiona.
POGLEDAJTE ČLANKE

Fabrika burger & pizza bar počeo je sa radom 2017. godine kao mali porodični biznis u Subotici. Vlasnici koncepta sada razmišljaju o širenju poslovanja kroz razvoj franšizne mreže.
Kako se od pilećih krilaca može napraviti dobar i profitabilan ugostiteljski biznis, a samim tim i perspektivna franšiza, objašnjava Zoran Videnović, vlasnik koncepta „Krilca i Pivce“ iz Niša
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
NAJČITANIJE

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
Bez licenciranja nema franšizinga. I pored toga što su vrlo slični, ova dva modela poslovne saradnje se u nekoliko detalja bitno razlikuju.
Franšizni sistemi mogu da se klasifikuju na različite načine i po različitim kriterijumima, ali se suštinski razlikuju prema vrsti znanja koja se prenose primaocima franšize (know-how), vrsti delatnosti ili načinu organizacije sistema.
Na tržištu u Makedoniji posluje nekoliko čuvenih svetskih franšiznih sistema. Većina ih je došla u poslednje tri godine i svoje prve objekte otvorila u glavnom gradu, Skoplju.
Maloprodajni lanac Livade, koji je osnovala mlekara Kuč Company iz Kragujevca radi boljeg plasmana sopstvenih proizvoda, širi svoju mrežu uglavnom kroz franšizu. Nove partnere sada traže na severu i jugu Srbije.
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...