Ledene rolnice u franšizi
Priča o Icy Bobo sladoledima datira od zime 2015. kada su Rok Jakše i Larisa Casar iz Slovenije otputovali na Tajland gde su prvi put videli štandove za sladoled koji se priprema i služi u obliku rolnica. Ove „ledene rolnice“, odnosno, specifičan način pripreme sladoleda, nastao je upravo u pomenutoj azijskog zemlji. Posebne su jer se prave na licu mesta, pred kupcima, tako što se na ledenoj ploči iseckaju i umešaju sladoledna baza i razni sastojci, a potom štapulom „skidaju trake” i formiraju rolnice sladoleda.
– Odmah smo se zaljubili u koncept i odlučili da ga predstavimo Evropi. U proleće 2016. prva prodajna jedinica otvorena je u Ljubljani u Sloveniji. I postali smo instant hit – kaže Rok Jakše, jedan od idejnih tvoraca koncepta.
Zahvaljujući odličnim reakcijama potrošača, ali i zbog toga što su brzo počeli da im se javljaju preduzetnici zaineteresovani za koncept, odlučili su da osmisle i ponude franšizu. Već sledeće godine, otvorili su još jednu sopstvenu prodajnu jedinicu u Ljubljani i jednu franšiznu u Mariboru. Ubrzo nakon toga, otvorene su dve franšize u Hrvatskoj i jedna u Nemačkoj.
– Promenili smo koncept pravljenja sladoleda i uveli sveže sastojke – voće, začine, čokoladu, koštunjavo voće, topinge, macha zeleni čaj – koje seckamo i pripremamo na licu mesta za svakog potrošača posebno. Baza se sprema na dnevnom nivou, bez veštačkih boja i aroma. Rolnice se ručno prave, a postoji neograničen broj mogućih sastojaka, kao i različite osnove – veganska, mlečna, jogurtna. Na taj način smo u potpunosti promenili izgled i ukus tradicionalnog sladoleda. Icy Bobo rolnice nisu samo ukusne, već su i prave male umetničke kreacije. Zanimljivo, ledene rolnice su postale najslikaniji sladoled u svetu – kaže Rok Jakše.
Dakle, kvalitetan proizvod je tu, a kada je reč o samom franšiznom modelu, Jakše kaže da su uspešnost poslovanja dokazali na tri tržišta. – Našim primaocima franšize dajemo jedinstvene prodajne štandove koji kombinuju luksuzan dizajn i funkcionalnost. Mogu računati i na veleprodajne cene repromaterijala, podršku u marketingu i reklamiranju na društvenim mrežama, ali i konstantnu podršku po svim pitanjima. Svakako, model podrazumeva i obuku prodavaca, operativni priručnik sa detaljno objašnjenjim procesima rada, kao i dodatne instrukcije u vezi sa svakodnevnim poslovanjem. Kada je reč o samom sladoledu, reč je o italijanskim premijum sirovinama, a primalac dobija i naše recepte. Uz sve to, paket uključuje i brendirana pakovanja i radne uniforme – objašnjava Jakše.
Icy Bobo traži dve vrste primalaca franšize. Prvi bi bili primaoci pojedinačne franšize, ljudi bez posebnog prethodnog preduzetničkog iskustva, ali koji imaju jaku želju da rade i uče. Druga skupina su preduzetnici zainteresovani za kobrending koji već imaju lokal ili kompatibilan biznis. – Ipak, voleli bismo da se širimo i uz pomoć master franšize. Primalac master franšize bi zaista trebalo da bude neko spreman i sposoban da razvije mrežu na teritoriji čitave države. Spremni smo, zapravo, da u Evropi i zemljama balkanskog regiona širimo mrežu na različite načine – kaže on.
On dodaje da Icy Bobo može biti solidan porodični biznis tamo gde sezona sladoleda traje duže, ali se može smestiti i u zatvoren prostor kako bi primalac franšize poslovao cele godine. Takođe, ovo je, prema njegovim rečima, i savršena prilika za dodatni izvor prihoda, budući da je štand mobilan te može da se koristi samo za vreme letnjih meseci.

POGLEDAJTE ČLANKE

Kako se od pilećih krilaca može napraviti dobar i profitabilan ugostiteljski biznis, a samim tim i perspektivna franšiza, objašnjava Zoran Videnović, vlasnik koncepta „Krilca i Pivce“ iz Niša
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
NAJČITANIJE

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.
Prodavnica odeće ima mnogo i sve one prodaju sličnu robu. Kako postići uspeh, kako da kupac kupuje baš u vašoj prodavnici, a ne kod konkurencije? U tome vam može pomoći merčendajzing (merchandising) - veština izlaganja i pozicioniranja robe.
Porodica Ratkov je od ljubavi prema zdravoj hrani napravila porodični biznis. Kako su stvarali brend Grina i pronašli neizmerno zadovoljstvo i dobrobit u uzgajanju klica i mikrobilja?
Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije izuzetak. Koje se to investicije tretiraju kao obavezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna saradnja ne može zamisliti?
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...