Inicijalni kapital neophodan za otvaranje franšizne ćevabdžinice Talimat iznosi oko 20.000 evra. Povrat novca se može očekivati u roku od osam do 12 meseci.
Sreda
20.11.2013.
Tržište franšiza dobilo je novog „igrača“. Nakon otvaranja dva sopstvena lokala u Beogradu, ćevabdžinica Talimat počela je da se širi i kao franšiza.
 

Trajko Mihajlović zvani Talimat otvorio je kafanu "Kosovo" u Vranjskoj Banji davne 1912. Početkom Prvog svetskog rata, pored kafane, pokrenuo je mesaru i narodnu kuhinju. Ovaj preduzimljiv čovek je meso i roštilj pravio po posebnom receptu, koji je kasnije nasledio njegov sin Sava. Posao je dalje preuzeo i preselio u Vranje unuk, Slobodan Mihajlović, koji je "nasledio" i dedin nadimak Talimat. Godinama se tradicija prenosila sa oca na sina, sve do 2004. godune, kada su posao preuzeli zetovi, budući da Slobodan Mihajlović ima tri kćerke. Nakon sto godina od nastanka, brend kupuje kompanija BJN, a preko nje, čuveni vranjanski roštilj stiže u Beograd. Odatle, kreće u franšizni pohod.

Naime, nakon gotovo godinu i po dana od otvaranja prve ćevabdžinice Talimat u Beogradu, vlasnik brenda je odlučio da ode korak dalje i ponudi franšizu.

Pilot franšiza će biti otvorena 22. novembra u Novom Sadu. Kako se ova priča već pojavila u medijima, tako su počeli da zvone telefoni u kompaniji BJN. Bojan Mitić, direktor i suvlasnik kompanije, kaže da su se već javili zainteresovani preduzetnici iz Niša, Kragujevca i Užica.

Primalac franšize plaća ulaznu franšiznu naknadu za koju dobija mogućnost korišćenja brenda i kompletni know-how. U franšiznu naknadu uključeni su i projekat koji izrađuje arhitekta, softver za ugostiteljstvo, obuka, mogućnost odloženog plaćanja opreme za lokal, kao i povoljnije cene robe. – Primalac franšize dobija kompletnu operativnu i logističku podršku za otvaranje lokala. Treba samo da bude spreman da uloži novac i da radi – ističe Mitić.

Osim ulazne franšizne naknade, druge ne postoje. – Primaoci su u obavezi da kupuju meso od nas, u čemu se i ogleda naša zarada. Meso ima zaštićeno geografsko poreklo, receptura je posebna i tu nema prostora za manipulaciju – kaže Mitić.

Inicijalni kapital neophodan za otvaranje Talimata iznosi oko 20.000 evra. Povrat novca se, prema rečima Mitića, može očekivati u roku od osam do 12 meseci. – Prvi lokal je povratio investiciju posle šest meseci, a drugi posle osam. Dakle, nudimo oprobani i testiran poslovni model. Kompanija BJN je i sama primalac franšize nekoliko brendova, tako da poznajemo i tu stranu medalje. Zbog toga se trudimo da i sami budemo korektni prema primaocima franšize brenda Talimat – kaže on.

Franšiza Talimata je, kako kaže Mitić, idealna za porodični biznis. – Četiri člana porodice mogu da vode ćevabdžinicu i da, praktično, sav novac ostane u kući. Ciljamo na ljude koji su proaktivni, duhom preduzetnici i koji bi radije uložili novac u svoj biznis i bili sami svoje gazde. Koncept je testiran i ako je nama uspelo da ostavrujemo profit i povratimo investiciju, onda će to uspeti i primaocima – kaže on.

Talimat može da bude otvoren u bilo kom gradu, bez obzira na standard stanovništva, pošto su, pre svega, cene povoljne i konkurentne, kaže Mitić. Pet ćevapa, na primer, košta 230 dinara.

Meni Talimata čini ćevap, pljeskavica i kobasica. – Ovo je tip restorana u kojem se dobro jede, a plaća malo. U SAD-u, Engleskoj, Italiji takvi restorani već godinama uspešno posluju. Današnji tempo života zahteva ovakav koncept koji je nešto između restorana i fast food-a. Naši restorani imaju i dostavu. U tom segmentu se, takođe, ostvare značajni prihodi – objašnjava Mitić.

Idealna površina lokala za ćevabdžinicu je 50 do 80 kvadrata i poželjno je da ima letnju baštu. Najbolje bi bilo da je lokal na raskrsnici, odnosno, dvostrano orijentisan, jer su se takvi pokazali najuspešnijima. Kao jedan vid podrške primaocima franšize, Mitić ističe marketinške kampanje u koje ulažu dosta novca. Posebna pažnja se posvećuje i marketingu na društvenim mrežama.


Vesna Lapčić
saradnik