Talimat u franšiznom pohodu

Trajko Mihajlović zvani Talimat otvorio je kafanu "Kosovo" u Vranjskoj Banji davne 1912. Početkom Prvog svetskog rata, pored kafane, pokrenuo je mesaru i narodnu kuhinju. Ovaj preduzimljiv čovek je meso i roštilj pravio po posebnom receptu, koji je kasnije nasledio njegov sin Sava. Posao je dalje preuzeo i preselio u Vranje unuk, Slobodan Mihajlović, koji je "nasledio" i dedin nadimak Talimat. Godinama se tradicija prenosila sa oca na sina, sve do 2004. godune, kada su posao preuzeli zetovi, budući da Slobodan Mihajlović ima tri kćerke. Nakon sto godina od nastanka, brend kupuje kompanija BJN, a preko nje, čuveni vranjanski roštilj stiže u Beograd. Odatle, kreće u franšizni pohod.
Naime, nakon gotovo godinu i po dana od otvaranja prve ćevabdžinice Talimat u Beogradu, vlasnik brenda je odlučio da ode korak dalje i ponudi franšizu.
Pilot franšiza će biti otvorena 22. novembra u Novom Sadu. Kako se ova priča već pojavila u medijima, tako su počeli da zvone telefoni u kompaniji BJN. Bojan Mitić, direktor i suvlasnik kompanije, kaže da su se već javili zainteresovani preduzetnici iz Niša, Kragujevca i Užica.
Primalac franšize plaća ulaznu franšiznu naknadu za koju dobija mogućnost korišćenja brenda i kompletni know-how. U franšiznu naknadu uključeni su i projekat koji izrađuje arhitekta, softver za ugostiteljstvo, obuka, mogućnost odloženog plaćanja opreme za lokal, kao i povoljnije cene robe. – Primalac franšize dobija kompletnu operativnu i logističku podršku za otvaranje lokala. Treba samo da bude spreman da uloži novac i da radi – ističe Mitić.
Osim ulazne franšizne naknade, druge ne postoje. – Primaoci su u obavezi da kupuju meso od nas, u čemu se i ogleda naša zarada. Meso ima zaštićeno geografsko poreklo, receptura je posebna i tu nema prostora za manipulaciju – kaže Mitić.

Inicijalni kapital neophodan za otvaranje Talimata iznosi oko 20.000 evra. Povrat novca se, prema rečima Mitića, može očekivati u roku od osam do 12 meseci. – Prvi lokal je povratio investiciju posle šest meseci, a drugi posle osam. Dakle, nudimo oprobani i testiran poslovni model. Kompanija BJN je i sama primalac franšize nekoliko brendova, tako da poznajemo i tu stranu medalje. Zbog toga se trudimo da i sami budemo korektni prema primaocima franšize brenda Talimat – kaže on.
Franšiza Talimata je, kako kaže Mitić, idealna za porodični biznis. – Četiri člana porodice mogu da vode ćevabdžinicu i da, praktično, sav novac ostane u kući. Ciljamo na ljude koji su proaktivni, duhom preduzetnici i koji bi radije uložili novac u svoj biznis i bili sami svoje gazde. Koncept je testiran i ako je nama uspelo da ostavrujemo profit i povratimo investiciju, onda će to uspeti i primaocima – kaže on.
Talimat može da bude otvoren u bilo kom gradu, bez obzira na standard stanovništva, pošto su, pre svega, cene povoljne i konkurentne, kaže Mitić. Pet ćevapa, na primer, košta 230 dinara.
Meni Talimata čini ćevap, pljeskavica i kobasica. – Ovo je tip restorana u kojem se dobro jede, a plaća malo. U SAD-u, Engleskoj, Italiji takvi restorani već godinama uspešno posluju. Današnji tempo života zahteva ovakav koncept koji je nešto između restorana i fast food-a. Naši restorani imaju i dostavu. U tom segmentu se, takođe, ostvare značajni prihodi – objašnjava Mitić.
Idealna površina lokala za ćevabdžinicu je 50 do 80 kvadrata i poželjno je da ima letnju baštu. Najbolje bi bilo da je lokal na raskrsnici, odnosno, dvostrano orijentisan, jer su se takvi pokazali najuspešnijima. Kao jedan vid podrške primaocima franšize, Mitić ističe marketinške kampanje u koje ulažu dosta novca. Posebna pažnja se posvećuje i marketingu na društvenim mrežama.
POGLEDAJTE ČLANKE

Kako se od pilećih krilaca može napraviti dobar i profitabilan ugostiteljski biznis, a samim tim i perspektivna franšiza, objašnjava Zoran Videnović, vlasnik koncepta „Krilca i Pivce“ iz Niša
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
NAJČITANIJE

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.
Prodavnica odeće ima mnogo i sve one prodaju sličnu robu. Kako postići uspeh, kako da kupac kupuje baš u vašoj prodavnici, a ne kod konkurencije? U tome vam može pomoći merčendajzing (merchandising) - veština izlaganja i pozicioniranja robe.
Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije izuzetak. Koje se to investicije tretiraju kao obavezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna saradnja ne može zamisliti?
LG Laundry Lounge, lanac samouslužnih perionica veša, uskoro će dobiti nove franšizne jedinice u Ljubljani, Pragu i Skoplju. Davalac franšize, uz to, savetuje svoje primaoce da se u vreme COVIDa-19 obavezno pridržavaju i određenih pravila.
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...