Slatki porodični biznis

Vladimir Todorović
Originalne belgijske vafle pod brendom Avgustin prodaju se širom zemalja Evropske unije, ali i u Americi, Rusiji, Japanu, Južnoj Koreji, kao i u nekim zemljama Bliskog istoka. Ova poslastica se izdavaja po ukusu i izgledu, a pravi se po specijalnoj i jedinstvenoj recepturi koja se čuva kao stroga tajna. Belgijski vafli su nedavno stigli i u Beograd, a namera primaoca master franšize Vladimira Todorovića jeste da se Avgustin vafle, već početkom naredne godine, nađu i u drugim gradovima u Srbiji i Crnoj Gori - putem franšize.
- Naša strategija razvoja je veoma dinamična, tako da već od početka 2014. godine planiramo da proširimo mrežu Avgustin Waffle&Ice barova. U planu je, pre svega, širenje mreže kroz saradnju sa malim porodičnim firmama u Srbiji i Crnoj Gori, koje bi u tom slučaju postale podfranšizeri. Smatramo da jedan Avgustin Waffle&Ice bar može da bude idealan projekat za porodični biznis, jer investicija nije velika, a povraćaj sredstava se može brzo ostvariti. Trenutno imamo dva sopstvena prodajna mesta, koja su otvorena i kao „primer“ kako bi čitav projekat trebalo da izgleda – kaže Vladimir Todorović za naš portal.
Todorović je sa kompanijom “Les gaufres d`Augustin”, vlasnikom brenda Avgustin, potpisao master ugovor na pet godina, sa mogućnošću automatskog produženja ako obe strane ispune obaveze u pogledu proizvodnje i plasmana robe.
- U ovom trenutku, mi smo primaoci master franšize. Sirovine za proizvodnju vafli uvozimo direktno iz Belgije i dorađujemo ih u Srbiji. Međutim, pošto su u planu zajednička ulaganja na polju pokretanja proizvodnje u Srbiji, ova saradnja bi, u tom segmentu, prerasla u joint venture, gde bi belgijski partner obezbedio potrebnu tehnologiju, a mi lokaciju fabrike i radnu snagu – objašnjava Todorović.
Zbog specifične i jedinstvene recepture, kao primaoci franšize, pak, moraju da ispoštuju niz standarda. Najznačajniji se odnose na transport i skladištenje sirovina, kao i poštovanje najviših sanitarnih standarda objekata. - Čak i način pripreme vafli se izvodi prema određenim standardima. Međutim, imamo slobodu u izboru dodataka, tako da najčešće koristimo organske džemove iz Srbije, koji i više odgovaraju lokalnom tržištu – objašnjava Todorović.

Kao primaoci franšize, takođe su prihvatili i standarde po pitanju izgleda prodajnog mesta. - Zbog velikog broja tržišta na kojima su aktivne Avgustin franšize, potrebna je određena unifikacija prodajnih mesta, koja i vizuelnim konceptom „pričaju“ o višedecenijskoj tradiciji Avgustina i toploj porodičnoj atmosferi koja ga okružuje – kaže Todorović.
Avgustin vafle su, kako kaže, jedini proizvod ovakve vrste u regionu i predstavljaju sinonim za originalni belgijski vafl. Kvalitet proizvoda i način na koji se primpremaju bili su, zapravo, i najbolja preporuka za pokretanje posla i kupovinu franšize, ističe on. - Veoma se razlikuju od američkih vafla, galeta ili “bakinog kolača”. Testo se priprema u fabrici našeg partnera u Belgiji po složenoj recepturi, koja je strogo čuvana tajna. Kako je jedan od sastojaka testa i poseban kristal šećer koji se namenski proizvodi u Belgiji, vafle imaju hrskavu karamelizovanu koricu, a unutra su meke – objašnjava Todorović.
Čak i pekač koji korististe za pripremu je najviše klase, znatno složeniji od “presa” koje se, recimo, koriste za američke vafle, naglašava on. - Naime, ovaj pekač rotacijom grejnih ploča omogućava da se šećer podjednako karamelizuje sa obe strane vafla – kaže Todorović, navodeći sve prednosti koncepta.
S druge strane, kako kaže, po otvaranju fabrike Avgustin Waffles, otvoriće se daleko više prostora za angažovanje domaćih proizvođača. Naime, potrudiće se da što više sirovina za kolač, kao što su kvalitetno branšno ili jaja, nabave na domaćem tržištu. - Dodatno, otvaranjem fabrike u Srbiji učinićemo vafle dostupne širem potrošačkom krugu, budući da planiramo ulazak u supermarkete i hipermarkete – najavljuje na kraju Todorović.
POGLEDAJTE ČLANKE

Kako se od pilećih krilaca može napraviti dobar i profitabilan ugostiteljski biznis, a samim tim i perspektivna franšiza, objašnjava Zoran Videnović, vlasnik koncepta „Krilca i Pivce“ iz Niša
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
NAJČITANIJE

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.
Prodavnica odeće ima mnogo i sve one prodaju sličnu robu. Kako postići uspeh, kako da kupac kupuje baš u vašoj prodavnici, a ne kod konkurencije? U tome vam može pomoći merčendajzing (merchandising) - veština izlaganja i pozicioniranja robe.
Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije izuzetak. Koje se to investicije tretiraju kao obavezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna saradnja ne može zamisliti?
LG Laundry Lounge, lanac samouslužnih perionica veša, uskoro će dobiti nove franšizne jedinice u Ljubljani, Pragu i Skoplju. Davalac franšize, uz to, savetuje svoje primaoce da se u vreme COVIDa-19 obavezno pridržavaju i određenih pravila.
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...