Torte, franšiza i to

Martina Bračić
Martina Bračić je nekada radila u Ministarstvu odbrane Republike Hrvatske, ali je oduvek bila zaljubljenik u kolače i torte. Nakon rada u kancelariji svoju bi kreativnost izražavala vikendom – uveseljavajući porodicu i prijatelje slatkim poslasticama. Sve dok jednog dana nije odlučila da napusti siguran posao i otvori poslastičarnicu. Tako su 2005. nastale "Torte i to", a već godinu dana kasnije otvorena je i prva franšiza u Sarajevu. – Ideja za prvu franšizu je došla spontano, i to ne s moje strane, nego direktno iz Sarajeva, od mojih prijatelja koji su izrazili želju da uzmu "Torte i to" franšizu. Tako je prva franšiza otvorena već 2006. godine, međutim, samo kao proizvodnja torti i kolača, bez kafića, to jest, maloprodaje – kaže ona.
Danas u Sarajevu ipak postoje dve poslovne jedinice, kuhinja i "Torte i to" kafe u BBI centru. Franšiza je otvorena i u Podgorici 2011, dok u Hrvatskoj rade četiri poslovne jedinice – jedna kuhinja i tri "Torte i to" kafea koja su u vlasništvu kompanije. – Svi kafei u Zagrebu su naši i za teritoriju Zagreba ne dajemo franšizu, ali naše kolače, na primer, prodaje i Gradska kavana. Franšizu su smo 2009. pokrenuli i u Beogradu, ali zbog porodičnih razloga primaoca franšiza ona je, na žalost, prestala sa radom. Možda se dogodi da, ipak, ponovo otvorimo franšizu u Beogradu – kaže Bračić.
U franšizni paket ulazi celokupan koncept "Torte i to" brenda, čiji je zaštitni znak torta od sira. Dakle, recepti i know how po kojima se prave sve torte i kolači, način rada, način uređenja prostora, te ime i sva obeležja brenda "Torte i to". – U Sarajevu i Zagrebu je prvo otvorena samo kuhinja, no iskustvo je pokazalo da se vrlo brzo nakon otvaranja kuhinje i upoznavanja ljudi s našim proizvodima, stvori tržište i potražnja, i da je zapravo vrlo bitno imati sopstveno mesto prodaje od početka. Tako je u Podgorici franšiza otvorena istovremeno, odnosno, u prostoru kafea se nalazi i pridružena kuhinja – objašnjava Bračić.
Franšizu nameravaju da šire, pre svega, u Hrvatskoj, u gradovima kao što su Rijeka i Split, ali i u ostatku regiona. Upiti su već stizali iz Ljubljane, pa čak i iz Beča i Njujorka. – No, svakako moram naglasiti da franšizu planiramo da širimo samo u velikim gradovima, koji mogu da naprave dovoljno prometa tokom cele godine, a mali gradovi i turistička mesta koja funcionišu samo pola godine se ne isplate ni primaocu ni davaocu franšize – objašnjava Bračić.
Jedan od osnovnih zahteva je da primalac franšize bude aktivno uključen u posao. – Ne tražimo investitore koji će zaposliti manadžment, nego osobe koje mogu da se puno radno vreme bave ovim poslom. Bitno je da su to lokalni stanovnici u gradu u kojem se franšiza otvara, dakle, koji znaju kako funkcioniše taj grad i ljudi – naglašava Bračić.
Foto: Torte i to
Za franšizu se plaća ulazna naknada, a izdvaja se i za godišnju naknadu. Prostor mora biti dovoljno veliki da se u njemu smesti kuhinja i kafić od najmanje 80 do 100 kvadrata. U suprotnom, ne može da se obezbedi dovoljan promet koji bi povratio investiciju, smatra Bračić.
Primalac franšize dobija sve recepte i obuku za sve proizvode koji se prave kao "Torte i to". Sam primalac i njegovi zaposleni prolaze neophodnu obuku za samostalnu izradu torti i kolača. Davalac franšize vrši nadzor i kontrolu proizvoda kako bi bio siguran da je kvalitet na zadovoljavajućem nivou. – Sloboda i kreativnost u stvaranju novih proizvoda ili proizvodnji postojećih nije dozvoljena, jer nam je cilj da imamo identičnu ponudu u svim zemljama i svim našim franšiznim poslovnicama – kaže Bračić.
POGLEDAJTE ČLANKE

Kako se od pilećih krilaca može napraviti dobar i profitabilan ugostiteljski biznis, a samim tim i perspektivna franšiza, objašnjava Zoran Videnović, vlasnik koncepta „Krilca i Pivce“ iz Niša
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
NAJČITANIJE

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.
Prodavnica odeće ima mnogo i sve one prodaju sličnu robu. Kako postići uspeh, kako da kupac kupuje baš u vašoj prodavnici, a ne kod konkurencije? U tome vam može pomoći merčendajzing (merchandising) - veština izlaganja i pozicioniranja robe.
Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije izuzetak. Koje se to investicije tretiraju kao obavezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna saradnja ne može zamisliti?
LG Laundry Lounge, lanac samouslužnih perionica veša, uskoro će dobiti nove franšizne jedinice u Ljubljani, Pragu i Skoplju. Davalac franšize, uz to, savetuje svoje primaoce da se u vreme COVIDa-19 obavezno pridržavaju i određenih pravila.
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...