Sveža pizza iz automata

Automatske mašine za pravljenje i pečenje pizze pod imenom Let's Pizza nastale su u malom mestu Rovereto u italijanskoj pokrajini Trento. Sam uređaj koji priprema i peče pizze za 2,5 minuta osmislio je Kaludio Torgelje. Međutim, inovativni automat bio je spreman za tržište tek nakon deset godina usavršavanja, a patent je zaštićen krajem 2008. Prve Let's Pizza mašine pojavile su se na tržištu 2009. da bi se u naredne dve godine, zahvaljujući stečenom iskustvu i manjim doradama, dovele, kako kažu u kompaniji, gotovo do savršenstva.
Mada je prodor na tržište Balkana bio planiran tek za 2013, prva mašina se pojavila u Zagrebu već u maju 2012. Primalac master franšize za zemlje bivše Jugoslavije i Austriju postala je hrvatska kompanija Svesa Natura. Boris Opravić, menadžer projekta Let's Pizza u kompaniji Svesa Natura, kaže da su brend primetili još 2009. godine kada su i stupili u kontakt sa inovatorom. – Već tada je postojao obostrani interes za širenje na regiju u kojoj se nalazimo, premda je prema planovima principala i nosioca prava, nastup i prodor na naše tržište bio palniran tek u 2013. godini. Našim ozbiljnim pristupom, te priloženom studijom izvodljivosti, koju smo prethodno izradili, pokazali smo ozbiljnost i nameru da prema unapred izrađenom poslovnom planu i osiguranim finansijskim sredstvima, pokrenemo projekat mnogo ranije. Početni kapital i ulog bio je 200.000 evra, ali je on u međuvremenu uvećan – objašnjava Opravić.
Kompanija Svesa Natura je tako postala peta kompanija u Evropi koja je potpisala ugovor i postala deo franšiznog sistema Let's Pizza. Nakon postavljanja prve mašine u Zagrebu, samo nekoliko meseci kasnije automati su postavljeni i na Jadranu – u Splitu, Makarskoj, Pagu. – Cilj nam je, međutim, da se franšiza proširi u čitavoj regiji, te smo u dogovoru sa principalom odredili uslove za primaoce franšize u našoj regiji. Princip je vrlo jednostavan. Primalac franšize treba da obezbedi dva najvažnija uslova: lokaciju sa velikom fluktuacijom potencijalnih korisnika i male logističke troškove, što znači da treba da bude blizu mašine zbog njenog punjenja i čišćenja – kaže Opravić.
Pored toga, uslov je da potencijalni primalac kupi dve mašine, čime dobija pravo na distribuciju i postavljanje mašina na tržištu određene regije koja je ugovorom definisana. Na taj način partner dobija mogućnost da stvara i širi lanac novih Let’s Pizza partnera.
Primalac mora da obezbedi i manju rashladnu komoru radi skladištenja određene količine sastojaka koji bi mu bili pri ruci za brzu dopunu Let's Pizza mašine. – Nakon kupovine mašine, primalac nema obavezu da plaća naknade, ali mora da se drži ugovorenih pravila funkcionisanja na tržištu. Jedno od pravila je i da repromaterijal i sastojake za rad nabavlja isključivo i jedino od Svesa Nature – objašnjava Opravić.
Svesa Natura obezbeđuje jedno „gratis” punjenje mašine, zatim obuku, odnosno, podršku tehničara koji pruža obuku za opsluživanje i punjenje, kao i održavanje i rukovanje mašinama Let's Pizza. Obuka traje od tri do pet dana. – Kao davalac franšize dostupni smo 24 sata za primaoce. Obezbeđujemo sve rezervne delove, u garantnom roku i van njega. Zatim, garantujemo isporuku sastojaka na vreme i prema unapred određenim uslovima isporuke, koji se odnose, pre svega, na očuvanje sastojaka – kaže Opravić.
Pizza je gotova za nešto više od dva minuta, a sastojci koji se koriste su sveži. Čak se i testo meša na licu mesta, što znači da se ne koriste zamrznute podloge.
U kompaniji Svesa Natura kažu da postoji nekoliko odlika koje najbolje preporučuju ovu franšizu – pored toga što nije potreban prostor za skladište ili kancelarije, investicije za pokretanje posla su prilično niske. Pored toga, proizvod se naplaćuje odmah, a sam koncept je prilično otporan na krizu. Poslovanje u Let's Pizza sistemu lako može da bude i sekundarni posao jer ne zahteva mnogo vremena, a pre svega – mašina radi svaki dan i nije joj potreban "slobodan vikend ili godišnji odmor". Povraćaj investicije se može ostvariti za devet do 24 meseca.
U Hrvatskoj danas ima pet Let's Pizza mašina. Franšiza je data i za tržište Slovenije na kojem trenutno postoji jedna mašina u Ljubljani. – Ove turistčke sezone predviđeno je postavljanje novih, dodatnih strojeva na frekventnim lokacijama – kaže Opravić.
POGLEDAJTE ČLANKE

Kako se od pilećih krilaca može napraviti dobar i profitabilan ugostiteljski biznis, a samim tim i perspektivna franšiza, objašnjava Zoran Videnović, vlasnik koncepta „Krilca i Pivce“ iz Niša
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
NAJČITANIJE

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.
Prodavnica odeće ima mnogo i sve one prodaju sličnu robu. Kako postići uspeh, kako da kupac kupuje baš u vašoj prodavnici, a ne kod konkurencije? U tome vam može pomoći merčendajzing (merchandising) - veština izlaganja i pozicioniranja robe.
Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije izuzetak. Koje se to investicije tretiraju kao obavezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna saradnja ne može zamisliti?
LG Laundry Lounge, lanac samouslužnih perionica veša, uskoro će dobiti nove franšizne jedinice u Ljubljani, Pragu i Skoplju. Davalac franšize, uz to, savetuje svoje primaoce da se u vreme COVIDa-19 obavezno pridržavaju i određenih pravila.
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...