Češko pivo i franšiza

Pivo je jedan od nacionalnih simbola Češke, ali poklonike ima i daleko van granica ove zemlje. To može da dokaže i franšizni koncept The PUB – Pilsner Unique Bar – lanac pivnica-restorana u kojima se, pored dobre domaće kuhinje, služi i točeno pivo. Međutim, gosti se u ovoj pivnici služe sami – za svakim stolom postoji slavina za točenje piva, a hrana se naručuje „elektronski“ putem touch displeja.
Prvi The PUB je otvoren 2005. u Plzenu, a tokom devet godina postojanja kompanija je uspela da razvije i franšizu i otvori lokale i u inostranstvu. Franšizne pivnice pod brendom The PUB trenutno se mogu naći u Nemačkoj, Austriji i Slovačkoj, dok je u septembru prošle godine otvoren je i prvi bar na Balkanu, u glavnom gradu Rumunije.
– U Bukureštu radimo već pola godine, u Bratislavi oko mesec dana. Iako je rano za bilo kakve dugoročne prognoze, možemo da budemo zadovoljni jer oba bara beleže konstantan rast. To je najvažnije – kaže Jaroslav Stuna, direktor kompanije The PUB Franchising.
Uslovi za primaoca master franšize se, kako kaže, razlikuju od države do države, jer su i odlike i potrebe svakog tržišta različiti.
U Češkoj posluje 12 The PUB pivnica, pet se nalazi u Pragu. – Pregovaramo i dalje s potencijalnim primaocima franšize širom Češke. Ovog meseca će, recimo, biti otvoren lokal u Ostravi – kaže Stuna. Kompanija je za sada zadovoljna brojem restorana u Pragu, međutim, Stuna naglašava da, generalno, odluka o otvaranju novih lokala zavisi od potražnje i potencijala svakog pojedninačnog tržišta. Samim tim, i Prag će, kao i drugi gradovi u Evropi i svetu, i dalje biti zanimljiva i perspektivna tržišta za širenje pivnice The PUB.
POGLEDAJTE ČLANKE

Kako se od pilećih krilaca može napraviti dobar i profitabilan ugostiteljski biznis, a samim tim i perspektivna franšiza, objašnjava Zoran Videnović, vlasnik koncepta „Krilca i Pivce“ iz Niša
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
NAJČITANIJE

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.
McDonald’s slavi četvrt veka poslovanja u Srbiji. O planovima, saradnji sa lokalnim dobavljačima i navikama potrošača razgovaramo sa Tomašem Rogačem.
Šta je potrebno za pokretanje Mini Pani franšize, po čemu se izdvajaju od sličnih koncepata i šta očekuju od predstojećeg Sajma franšiza u Opatiji, govori Kornelia Šild-Ferenc
Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije izuzetak. Koje se to investicije tretiraju kao obavezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna saradnja ne može zamisliti?
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...