Češko pivo i franšiza

Pivo je jedan od nacionalnih simbola Češke, ali poklonike ima i daleko van granica ove zemlje. To može da dokaže i franšizni koncept The PUB – Pilsner Unique Bar – lanac pivnica-restorana u kojima se, pored dobre domaće kuhinje, služi i točeno pivo. Međutim, gosti se u ovoj pivnici služe sami – za svakim stolom postoji slavina za točenje piva, a hrana se naručuje „elektronski“ putem touch displeja.
Prvi The PUB je otvoren 2005. u Plzenu, a tokom devet godina postojanja kompanija je uspela da razvije i franšizu i otvori lokale i u inostranstvu. Franšizne pivnice pod brendom The PUB trenutno se mogu naći u Nemačkoj, Austriji i Slovačkoj, dok je u septembru prošle godine otvoren je i prvi bar na Balkanu, u glavnom gradu Rumunije.
– U Bukureštu radimo već pola godine, u Bratislavi oko mesec dana. Iako je rano za bilo kakve dugoročne prognoze, možemo da budemo zadovoljni jer oba bara beleže konstantan rast. To je najvažnije – kaže Jaroslav Stuna, direktor kompanije The PUB Franchising.
Uslovi za primaoca master franšize se, kako kaže, razlikuju od države do države, jer su i odlike i potrebe svakog tržišta različiti.
U Češkoj posluje 12 The PUB pivnica, pet se nalazi u Pragu. – Pregovaramo i dalje s potencijalnim primaocima franšize širom Češke. Ovog meseca će, recimo, biti otvoren lokal u Ostravi – kaže Stuna. Kompanija je za sada zadovoljna brojem restorana u Pragu, međutim, Stuna naglašava da, generalno, odluka o otvaranju novih lokala zavisi od potražnje i potencijala svakog pojedninačnog tržišta. Samim tim, i Prag će, kao i drugi gradovi u Evropi i svetu, i dalje biti zanimljiva i perspektivna tržišta za širenje pivnice The PUB.
POGLEDAJTE ČLANKE

Kako se od pilećih krilaca može napraviti dobar i profitabilan ugostiteljski biznis, a samim tim i perspektivna franšiza, objašnjava Zoran Videnović, vlasnik koncepta „Krilca i Pivce“ iz Niša
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
NAJČITANIJE

„Malac Genijalac“ je brend poznat širom regiona. Na tržištu Severne Makedonije postoji još potencijala za širenje franšizne mreže.
Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.
Bez licenciranja nema franšizinga. I pored toga što su vrlo slični, ova dva modela poslovne saradnje se u nekoliko detalja bitno razlikuju.
Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije izuzetak. Koje se to investicije tretiraju kao obavezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna saradnja ne može zamisliti?
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...