I Kanađani će piti rakiju u Rakia baru

Među proizvodima Rakia bara nalaze se ne samo pića već i praline punjene filom od medovače, višnjevače, dunje, kajsije, maline, šljive, jagode, viljamovke, kao i "pijana" čoko tabla punjena šljivovicom, ali i linija MaLena sa tri ukusa: malina, višnja i kupina
Sreda
01.08.2012.
Kanadska firma „Rakia bar Nort Amerika“ (Rakia bar North America) otvorila je u Torontu prvi bar po franšizi beogradskog „Rakia bara“
 

Lokal, otvoren krajem avgusta, ima 100 kvadrata, a kompletan inventar, uključujući i šporet „smederevac“, uvezen je iz Srbije. U baru će se služiti oko 40 vrsta voćnih rakija, a najhrabrijima će biti ponuđeni i kokteli od rakije koji nose imena istočnoevropskih pisaca i njihovih junaka.

Branko Nešić, generalni direktor firme Redesign doo, koja je vlasnik Rakia bara, osnovao je „Rakia bar Nort Amerika“ u saradnji sa Dušanom Vargom koji živi i radi u Kanadi. Ta firma davaće franšize i imaće master licencu za teritoriju Severne Amerike. Branko Nešić naglašava da je otvaranje tržišta Kanade idealna prilika za dvadesetak malih proizvođača iz Srbije da izvoze u tu zemlju.

Dušan Varga kaže da je u otvaranje prvog lokala uloženo oko 200.000 dolara. - Kroz ovaj lokal želeli smo da ljudima približimo istočnoevropsku kulturu i rakiju, piće naših dedova- kazao je Varga. On dodaje i da postoje partneri zainteresovani za franšizno širenje Rakia bara u Čikagu, Los Anđelesu i Dalasu.

Pored Severne Amerike za „Rakia bar“ su, prema rečima Nešića, interesantna i tržišta Austrije, Švajcarske i Nemačke.

Prvi Rakia Bar otvoren je 2006. u centru Beograda. Trenutno postoje dva "Rakia bara" u Beogradu, jedan franšizni u Kragujevcu, a uskoro će, prema rečima Nešića, biti otvoren franšizni "Rakia bar" u Novom Sadu. U Nebojšinoj ulici je početkom juna otvorena i „Destilerija“ u kojoj je osim „Rakia bara“ smešten restoran, muzejska postavka i gift šop.

(Vesna Lapčić)


Vesna Lapčić
saradnik