„Torte i to“ u gradu baklava

Kada su Sandra Jelin-Kadrić i i Emina Kadrić u jesen 2005. krenule u posetu prijateljici Martini Bračić u Zagreb, nisu ni slutile da će se iz tog druženja izroditi i uspešna poslovna saradnja. Naime, Martina je već imala svoj biznis – poslastičarnicu „Torte i to“, a Sandra i Emina su gotovo u trenu dobile želju da istu vrstu posla pokrenu i u Sarajevu.
– Ugodan vikend dobio je svoj pečat kada nas je Martina uz kafu poslužila svojom savršenom tortom od sira. Prva nas je degustacija ove delicije impresionirala toliko da smo vrlo brzo odlučile ne prepustiti još jednu ideju onom „mogle bismo, trebalo bi, bilo bi dobro, jednom ćemo“. Od tog prvog zalogaja poželjele smo „Torte i to“ donijeti u Sarajevo. Ne samo kao jednu zapakovanu slasticu – nego kao koncept! – objašnjava Jelin-Kadrić kako je franšiza „Torte i to“ našla svoj put do Bosne i Hercegovine.
Do leta 2006, a pre nego što je došla na „slatku“ obuku u Zagreb, Sandra Jelić-Kadrić je radila u državnoj firmi kao inženjer hortikulture. Upisala je i magistarske studije, ali su se okolnosti u međuvremenu promenile. – Pojavio se adrenalin i apsolutni izazov pod imenom „Torte i to“. Martina je bila oduševljena idejom da otvorimo „Torte i to“ u Sarajevu, ali jedan od osnovnih zahtjeva je bio da mi, kao primatelji franšize, budemo aktivno uključeni u posao. Nekako, bez puno razmišljanja i dilema, odluka je pala – ja dajem otkaz u svojoj firmi i krećem u „slatke vode“. Neobično, prije obuke sam u životu napravila nekoliko torti, ali oduvijek sam voljela kuhati i eksperimentisati sa hranom – kaže ona.
Foto: Torte i to Sarajevo
U početku je kod određenog broja ljudi iz njenog najbiližeg okruženja, roditelja i nekolicine prijatelja, postojala neverica, pa čak i, kako sama kaže, zabrinutost u ispravnost odluke. S druge strane, njen suprug, Emina i ona su bili odlučni i puni optimizma. – Danas smo odlično uigrani tim koji stoji iza koncepta „Torte i to“ u Sarajevu – kaže ona.
Sarajevska poslastičarnica je ujedno i prva franšiza poslovnog koncepta iz Zagreba. Franšizni paket je, kako kaže Sandra Jelin-Kadrić, dogovoren još te 2006. kada su otišli na obuku u Hrvatsku. – Saradnja još traje i vjerujem da će tako ostati još dugo vremena. Naša iskustva sa davateljem franšize su izuzetno pozitivna. Mi smo prije svega prijatelji sa Martinom, pa tek onda poslovni partneri. Naučile smo odvojiti poslovna pitanja od privatnih. Vrlo lako rješavamo nepredviđene situacije i moguće prepreke na koje naiđemo. Poštujemo jedni druge i njegujemo naš odličan odnos i komunikaciju – kaže.
Sandra Jelin-Kadrić i Emina Kadrić (na slici) u jesen 2005. krenule su u posjet prijateljici Martini Bračić u Zagreb, a nisu ni slutile da će se iz tog druženja izroditi i uspješna poslovna suradnja. Martina je već imala svoj biznis – slastičarnicu "Torte i to", a Sandra i Emina su gotovo u trenu dobile želju da istu vrstu posla pokrenu i u Sarajevu.
Zaštitni znak, torta od sira, odlično se prodaje i u „gradu baklava“ i ona je „apsolutni hit“, najprodavanija torta. – Mnogi ljudi su prilikom prve degustacije bili skeptični i poprilično rezervisani, jer su očekivali da torta od sira ima pravi „sirasti“ ukus, ali vrlo brzo je upravo cheesecake mnogima postao favorit. Nema ništa ljepše od mogućnosti izbora. Nekada vam je nepce apsolutno spremno za zalivene kolače, a onda imate periode kada bi kremaste delicije. Na našim koordinatama baklava i cheesecake se super slažu – objašnjava ona.
Gotove recepte dobijaju od tvorca koncepta Martine Bračić. Svakako mogu da daju predloge, ali, ipak, proverena receptura dolazi iz Zagreba. – Nerjetko pričamo o novim receptima, šta nam se jede, koja kombinacija bi mogla biti fina i slično, ali Martina je zadužena za finalni recept – kaže ona.
Za njihov posao je, kako kaže, najbolja promocija preporuka mušterija. – Mi smo na samom početku pokretanja koncepta „Torte i to“ u Sarajevu podijelili mnogo torti. I danas to činimo. Većinom jednu tortu proba bar četiri-pet ljudi. Ukoliko su oni zadovoljni proizvodom, dobar glas se brzo širi. Mi se jako mnogo trudimo da kvalitet bude kontinuirano isti. Nema variranja. Kvalitet proizvoda je kod nas konstanta! – kaže Sandra. – Naravno, bilo je dosta intervjua, naših sponzorstava i podrške mnogih projekata. Promocije nikada dosta – dodaje.
POGLEDAJTE ČLANKE

Kako se od pilećih krilaca može napraviti dobar i profitabilan ugostiteljski biznis, a samim tim i perspektivna franšiza, objašnjava Zoran Videnović, vlasnik koncepta „Krilca i Pivce“ iz Niša
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
NAJČITANIJE

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.
Prodavnica odeće ima mnogo i sve one prodaju sličnu robu. Kako postići uspeh, kako da kupac kupuje baš u vašoj prodavnici, a ne kod konkurencije? U tome vam može pomoći merčendajzing (merchandising) - veština izlaganja i pozicioniranja robe.
Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije izuzetak. Koje se to investicije tretiraju kao obavezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna saradnja ne može zamisliti?
LG Laundry Lounge, lanac samouslužnih perionica veša, uskoro će dobiti nove franšizne jedinice u Ljubljani, Pragu i Skoplju. Davalac franšize, uz to, savetuje svoje primaoce da se u vreme COVIDa-19 obavezno pridržavaju i određenih pravila.
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...