Ukusi Budimpešte u Beču

Za mađarski Szamos ovo je prva poslastičarnica u inostranstvu, ali dvadeset peta u lancu. Beč je, kako kažu, i pored duge tradicije u ovom segmentu i uprkos jakoj konkurenciji, bio dobar izbor – prema zvaničnim podacima, u poslednjih nekoliko godina najveći broj turista u Mađarsku dolazi upravo iz Austrije, što na posredan način svedoči o interesu suseda za mađarsku kulturu i baštinu. Lokal u Beču je otvoren u partnerstvu sa bečkim poslastičarima, porodicom Haderer, a za dve nedelje probnog rada, ispostavilo se da Bečlije, kao i Mađari, najviše vole Esterhazi tortu.
Zanimljivo je, međutim, da je ovu poznatu mađarsku poslastičarnicu još daleke 1935. osnovao Mladen Savić, mladić srpskog porekla, koji je odrastao u Sentandreji, ali koji je posao počeo da razvija pod imenom Mátyás Szamos. Školovao se u prestižnoj poslastičarskoj radionici Augusta Jožefa u Budimpešti, gde je tajne pravljenja poslastica od marcipana učio i od majstora iz Danske. Prvu radnju je otvorio u Pilišverešvaru, a posao i strast poslastičarskog zanata preneo je kasnije i na decu, tako da „carstvom marcipana“ i dan-danas upravljaju potomci porodice Szamos.
Na matičnom tržištu, Szamos Marcipan ima 24 prodajna mesta, najviše u Budimpešti (19), dok fabriku i Muzej marcipana imaju u Sentandreji. Maloprodajni lanac razvijaju i kroz franšizu.
Izvor: Franchising.hu
POGLEDAJTE ČLANKE

Kako se od pilećih krilaca može napraviti dobar i profitabilan ugostiteljski biznis, a samim tim i perspektivna franšiza, objašnjava Zoran Videnović, vlasnik koncepta „Krilca i Pivce“ iz Niša
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
NAJČITANIJE

„Malac Genijalac“ je brend poznat širom regiona. Na tržištu Severne Makedonije postoji još potencijala za širenje franšizne mreže.
Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.
Bez licenciranja nema franšizinga. I pored toga što su vrlo slični, ova dva modela poslovne saradnje se u nekoliko detalja bitno razlikuju.
Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije izuzetak. Koje se to investicije tretiraju kao obavezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna saradnja ne može zamisliti?
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...