Bez muke nema nauke
– Zahvaljujući BON BON-u stala sam na svoje noge – kaže Petra Kovandova, vlasnica kompanije Kovandovi iz Tabora u Češkoj, u kojoj se, pod brendom BON BON, od 2004. ručno prave praline i poslastice od čokolade i marcipana. Ako je u privatno preduzetništvo, kako kaže, ušla jer je želela da se osamostali, slatkiše je počela da pravi iz „čiste ljubavi prema čokoladi“. Kovandova se, međutim, nije zadržala samo na proizvodnji – 2008. je otvorila i prvu čokolateriju, da bi danas u Češkoj pod imenom BON BON imala mrežu od 20 prodavnica – od toga, devet je u vlasništvu kompanije, ostalih 11 u rukama primalaca franšize. U Taboru je 2012. otvorila i Muzej marcipana i čokolade, a franšizu prenela i na susedno tržište – u ovom trenutku u Slovačkoj posluje pet BON BON čokolaterija.
Foto: Čokolaterija BON BON
Uspeh koji je postigla na matičnom tržištu nije joj garantovao da će uvek i podjednako dobro poslovati van granica Češke. Jedno vreme franšiza je poslovala u Bugarskoj, ali je ta podružnica nedavno zatvorena. Još pre dve godine Petra Kovandova je najavljivala mogućnost ulaska na tržište Hrvatske. Planovi su, izgleda, pomereni u budućnost. Da nije jednostavno osvojiti strano tržište, uverila se i na poslednjem primeru – prošle godine je, naime, otvorila prodajno mesto u Beču – da bi ga vrlo brzo i zatvorila. Šta se desilo?
– Otvaranje BON BON-a u Beču bilo je, moram priznati, ostvarenje sna. Međutim, od samog početka sam znala da neće biti lako – zato smo i odlučili da prvo testiramo koncept – zakupili smo štand u okviru tržnog centra na šest meseci, sa idejom da tek posle tog perioda razmislimo šta bismo dalje. Međutim, uložili smo mnogo novca u postavljanje samog štanda, jer su i zahtevi tržnog centra bili izuzetno strogi. Vrlo precizno su nam rekli kako bi štand trebalo da izgleda, od kog materijala bi morao da bude napravljen, kakav bi nameštaj trebalo da kupimo. A to zaista nije bilo jeftino. Drugi „problem“ su bili zaposleni, i svako ko je poslovao u Beču zna da su prava radnika jako zaštićena, odnosno da radna snaga nimalo nije jeftina – objašnjava Kovandova.
U kompaniji Kovandovi se ručno proizvede i do 110 različitih vrsta pralina od čokolade i marcipana.
Foto: Petra Kovandova
Kada je shvatila da podružnica u Beču ostvaruje prihod koliko i štand u jednom omanjem češkom tržnom centru, odlučila je da „spakuje kofere i napusti Beč“. – Ne mislim da za naš neuspeh treba kriviti samo uslove u Beču, naprotiv. Svesna sam da smo i sami napravili mnogo grešaka. Jedna od njih je i što smo smatrali da je posao bilo moguće voditi iz Češke – iskrena je Kovandova. Međutim, ovo iskustvo je nije obeshrabrilo i zato nije ni odustala od poslovanja u Austriji. Pokazalo se da, kako kaže, „nema sreće bez pripreme“. – Sada imamo prodajno mesto u Insbruku. Ne radi se o klasičnoj radnji niti štandu u tržnom centru, već smo pronašli primaoca franšize koji u okviru svog kioska u jednom hotelu u Insbruku nudi i naše proizvode – kaže Kovandova.
Za druga strana tržišta, za sada nema konkretne planove. Zna da u Češkoj želi da otvori bar još deset prodavnica čokolade, kao i da na tržištu Slovačke postoji potencijal za još 15 BON BON podružnica. Kovandova je, međutim, oprezna i kaže da oni koji su zainteresovani za pokretanje franšize treba da budu svesni da ova vrsta trgovine spada u male, sezonske poslove. – Prodaja raste tokom zime i opada leti. Primaoci franšize stoga moraju biti spremni na to i moraju biti „mudri gospodari“ svog biznisa. Budući da smo i sami toga svesni, dopuštamo im da dodatno zarade tako što će prodavati i druge proizvode, kao što su vino, kafa ili čaj. Naravno, pod uslovom da sve ostalo bude iz BON BON asortimana – kaže Kovandova.
Izvor: Franchising.cz
POGLEDAJTE ČLANKE

Kako se od pilećih krilaca može napraviti dobar i profitabilan ugostiteljski biznis, a samim tim i perspektivna franšiza, objašnjava Zoran Videnović, vlasnik koncepta „Krilca i Pivce“ iz Niša
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
NAJČITANIJE

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.
Prodavnica odeće ima mnogo i sve one prodaju sličnu robu. Kako postići uspeh, kako da kupac kupuje baš u vašoj prodavnici, a ne kod konkurencije? U tome vam može pomoći merčendajzing (merchandising) - veština izlaganja i pozicioniranja robe.
Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije izuzetak. Koje se to investicije tretiraju kao obavezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna saradnja ne može zamisliti?
LG Laundry Lounge, lanac samouslužnih perionica veša, uskoro će dobiti nove franšizne jedinice u Ljubljani, Pragu i Skoplju. Davalac franšize, uz to, savetuje svoje primaoce da se u vreme COVIDa-19 obavezno pridržavaju i određenih pravila.
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...