Jedinstvena franšiza
U Češkoj trenutno ima pet Výtopna restorana – dva se nalaze u Brnu, po jedan u Pragu, Ostravi i Orlovoj.
Kao potpuno iznenađenje, naručeno piće do stolova u ovom restoranu stiže neobičnim putem – železnicom. Istina, radi se samo o modelu železnice, ali restoran „premrežen“ minijaturnim prugama, sa stanicama i vozićima koji, navođeni posebnim softverom, razvoze poručeno piće do odgovarajućih stolova, jedinstven je koncept u Evropi, a nije čudo što je odmah po otvaranju postao i prava turistička atrakcija.
Prva Výtopna je otvorena 2009. u Brnu. Danas, u Češkoj pod ovim imenom radi pet restorana: dva se nalaze u Brnu, po jedan u Pragu, Ostravi i Orlovoj. Restoran u Pragu je u vlasništvu kompanije, dok su ostali restorani –franšize. Kako je nedavno najavio Petr Fridrich, tvorac i vlasnik koncepta Výtopna, Prag bi ove jeseni trebalo da dobije još jedan restoran. – Pregovaramo već sa nekoliko tržnih centra i potencijalnim partnerima oko lokacije za novi restoran. To će takođe biti franšiza – objašnjava Fridrich.
Da je Výtopna originalan i zanimljiv koncept koji će, čini se, imati lepu budućnost, svedoči i veliki broj upita za franšizom – i to uglavnom iz inostranstva. U kompaniji su, međutim, vrlo oprezni i kažu da ne žele da daju franšizu olako, bez temeljnih provera i priprema. – Zaista nam dolazi mnogo gostiju iz inostranstva i svima se dopada ono što vide i dožive. Mnogi su bili spremni da koncept odmah "prenesu" u svoje zemlje. Mi smo se, međutim, u ovom trenutku fokusirali samo na razvoj na ruskom tržištu i već smo u potrazi za primaocem franšize – kaže Fridrich. U doglednoj budućnosti, nije isključeno, franšize restorana Výtopna bi mogle da se nađu i na drugim inostranim tržištima, kažu u kompaniji.
Foto: Výtopna
Inače, za otvaranje Výtopna restorana u Češkoj primaoci franšize treba da izdvoje od 7.000 do 10.800 evra (200-300 hiljada čeških kruna) za ulaznu naknadu, kao i 180.000 evra (5 miliona kruna) za uređenje prostora i kompletno opremanje restorana.
Výtopna, da podsetimo, nije jedini ugostiteljski koncept koji stiže iz Češke i koji se širi kroz franšizu. Jedan od najuspešnijih franšiznih sistema razvila je pivara Staropramen, uspostavljanjem lanca pivnica pod imenom Potrefena Husa. Pored toga, naročito je zanimljiv koncept samouslužnih pivnica The PUB koji se kroz franšizu proširio i van matičnog tržišta – pivnice imaju u Berlinu, Beču, Bratislavi i Bukureštu.
POGLEDAJTE ČLANKE
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze hrane ulazi u igru na evropsko tržište. Šta nudi Slim Chickens i za koja tržišta su zainteresovani?
NAJČITANIJE
Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.
Među glavne odredbe koje regulišu Ugovor o franšizingu treba uvrstiti i odredbe Zakona o obligacionim odnosima
Autentični grčki koncept Kralj Coffee – Donuts & Snacks posluje više od godinu dana u Srbiji, a odnedavno nudi i franšizu.
Finansijski model franšiznog koncepta treba da jezikom brojeva opiše sve investicije, prihode, rashode i dobit za davaoca i primaoca franšize. Kako ga načiniti i kakvu korist donosi stranama u franšiznom odnosu?
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...