Preduzetni u Parizu

Sajam franšiza u Parizu počinje u nedelju, 20. marta i trajaće do srede, 23. marta 2016.
Četvrtak
03.03.2016
Bliži se najveći i najznačajniji sajam franšiza u Evropi – Franchise Expo Paris. Koliko na prestižnost sajma utiče samo tržište franšiza u Francuskoj?
 

Francuska, bez sumnje, ima najrazvijenije tržište franšiza u Evropi – prema poslednjim podacima Francuske franšizne federacije, na ovom tržištu posluje 1.796 franšiznih sistema, koji imaju više od 68.000 franšiznih jedinica (poslovnica). U poslednjih deset godina, navodi se u izveštaju Federacije, broj franšiznih sistema se udvostručio, ali i dalje beleži konstantan rast. U proteklih sedam godina, godišnji promet u franšiznom sektoru redovno je prelazio 47 milijardi evra.

Činjenica je da Francuska ima i dugu tradiciju franšizinga – prvi franšizni koncept pojavio se na tržištu 1929. godine. Bila je to privatna škola Pigier, koja postoji – i daje franšize – i dan-danas. Međutim, najveći broj franšiznih sistema, čak petina od ukupnog broja, pokriva oblast trgovine. Značajan deo kolača drže i fast-food koncepti, kao i sektor usluga za individualne klijente. Francuski brendovi omiljeni su i u inostranstvu, što potkrepljuje i podatak da 42% domaćih sistema ima franšizne jedinice van granica Francuske. Najčešće se šire u zemljama Evrope, Bliskog istoka i severne Afrike.

Ovakav stepen razvoja franšizinga svakako je rezultat i dobre poslovne klime – preduzetnici, naime, koji su zainteresovani za franšizno poslovanje mnogo lakše dolaze do bankarskih pozajmica i proizvoda koji omogućavaju nesmetano pokretanje posla u okviru franšiznog sistema. Skoro da nema banke koja na ovaj način ne podržava franšizno preduzetništvo.

Kad se sve uzme u obzir, nije ni čudo što se najveći i najznačajniji evropski sajam franšiza održava upravo u Parizu. Ove godine, sajam počinje u nedelju, 20. marta  i trajaće do srede, 23. marta. Predstaviće se oko 500 izlagača – najveći broj, tradicionalno, dolazi iz Francuske, ali biće i sistema iz SAD, Italije, Španije, Hrvatske, Belgije…

Čitaoci portala Franchising.rs koji imaju želju da vide bar delić onoga što trenutno nudi francusko tržište franšiza, mogu da dobiju besplatne ulaznice za sajam – dovoljno je da se registruju na internet stranici FranchiseParis.com.


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar