Kad nameštaj „priča priču“

Kare Design ima oko 200 radnji pod brendom KARE u 40 zemalja širom sveta. Među njima je više od 100 franšiza.
Četvrtak
08.12.2016
Nemački proizvođač nameštaja Kare Design ove godine slavi 35 godina poslovanja. U franšiznoj mreži imaju više od 100 radnji u 40 zemalja sveta, među kojima su Srbija i Hrvatska.
 

Jirgen Rajter i Peter Šenhofen osnovali su još tokom studentskih dana kompaniju Kare Design. Rajter je, naime, živeo u malom stanu i nikako nije uspevao da pronađe odgovarajuću policu za knjige. Konačno je na putu u Štutgart otkrio poizvođača koji pravi police po „meri potrošača“. Tako je, te 1981. godine, odlučio da sa svojim kolegom sa klase Šonhofenom, otvori radnju koja bi u početku proizvodila police. Imala je svega 40 kvadrata i nalazila se u centru Minhena.

Od samog početka ideja je bila da proizvode dizajniran nameštaj po pristupačnim cenama, a vremenom su proširivali asortiman te danas imaju i svoju liniju rasvete i raznih dekorativnih dodataka. Ideje za dizajniranje nameštaja dolaze sa raznih strana. – Putujemo svetom, upoznajemo trendove, posmatramo šta se dešava u modi, a inspiracija dolazi i od zanatlija i dizajnera koji rade u malim specijalizovanim radionicama. Sledeća faza je kreativna: sa našim kreativnim timom osmišljavamo teme i „pričamo priču“ koja stoji iza njih. Te priče mogu da budu, na primer, o zanatlijskoj porodici koja je očuvala umetnost duboreza u drvetu i tako zajedno sa njima te veštine približavamo čoveku ovoga vremena – objašnjava Piter Šonhofen odakle dolazi inspiracija.

Svake godine tržištu ponude hiljadu novih proizvoda koje plasiraju kroz različite prodajne kanale – sopstvene i franšizne salone, veleprodaju, shop-in-shop radnje, on-line prodavnice. Prvu franšizu su otvorili 1994. u Beču.

U Srbiji su kroz franšizu prisutni već godinama sa jednim prodajnim mestom u Beogradu, a primalac franšize je kompanija Studio 3 Kompresor. U Hrvatskoj, pak, franšizni partner Meblo Trade ima salon u Splitu, a nedavno je otvorio drugi u Zagrebu.

Kvalitet Kare franšiznog sistema se bazira na kvalitetnim primaocima franšize. Bliskom i ličnom saradnjom sa primaocima razvili smo uspešan sistem. Razmena iskustava je osnova te se dva puta godišnje organizuju sastanci primalaca u sedištu kompanije. Za nas je ključno da kao davaoci franšize stvorimo uslove za uspeh kompletnog sistema. Osnovali smo Kare Akademiju koja je zadužena za obuke osoblja primalaca franšize, razvoj marketing strategije, inforimisanje mreže o svim novostima i pružanje konstantne podrške u poslovanju – navodi se na sajtu ove kompanije.

Kare Design 70% svog nameštaja izvozi van Nemačke. U 40 zemalja sveta imaju oko 200 radnji pod brendom KARE – među njima je više od 100 franšiza.


Helen Doron franšízant
Vesna Lapčić
Novinar