Direct Booker „pokriva“ Sloveniju

Direct Booker će i u Sloveniji povezivati rentijere i putnike, tako što će posredovati i nuditi pomoć obema stranama – od akvizicije privatnog smeštaja, njegovog oglašavanja na najvećim prodajnim platformama do umrežavanja sa ostalim pružaocima usluga na određenoj destinaciji (ugostiteljima ili prevoznicima), a da bi se gostu ponudila što kompletnija usluga.
Petak
09.06.2017.
Direct Booker, agencija za izdavanje i upravljanje privatnim smeštajem, pokreće još jednu franšizu van hrvatskog tržišta – ovog puta u Sloveniji.
 

Dubrovački Direct Booker nastavlja da širi mrežu franšiznih partnera. Nakon što su pronašli primaoce franšize i pokrenuli poslovanje u Sarajevu, ovih su dana okončali pregovore s partnerima iz Slovenije. Nikola Grubelić, suvlasnik Direct Booker-a, kaže da nisu imali lak zadatak – partneri su u pregovore ušli ozbiljno, dobro pripremljeni i s mnogo pitanja. Grubelić dodaje da je za njih, kao davaoce franšize, to, zapravo, bio odličan znak – znak da su partneri spremni i voljni da ovaj posao rade profesionalno, s puno energije i posvećenosti.

Goražd Ferka, jedan od primalaca franšize za područje Slovenije, potvrđuje da u razvoju privatnog smeštaja vidi budućnost. U Sloveniji, prema njegovim rečima, postoji mnoštvo malih iznajmljivača, koji više-manje uspešno prodaju svoje kapacitete. Pored toga, turizam u Sloveniji je strateška privredna grana u koju se mnogo ulaže i predstavlja jedan od stubova privrednog razvoja. I to u svim segmentima – razvijaju se planine sa skijaškim centrima, more, terme i gradovi – i svi beleže porast broja turista i noćenja. S druge strane, ponuda smeštajnog kapaciteta ne raste istim tempom, tako da je, kako kaže Ferka, nastao vakuum koji bi mogli da popune vlasnici privatnog smeštaja.

Budući da se i sami trendovi u turizmu menjaju, uporedo s navikama gostiju, Ferka upravo u optimizaciji i modernizaciji upravljanja privatnim smeštajem vidi veliku priliku – i to je jedan od ključnih razloga zašto su se odlučili za franšizu Direct Booker.

I sami smo vlasnici nekoliko manjih apartmana, i tražili smo sveobuhvatno, strukturalno rešenje za klasične probleme manjih iznajmljivača – nedostatak vremena i znanja, ili samo volje za optimizovanjem marketinga i prodaje. Naročito što svi, uz platu, vole zaraditi još nešto sa strane. Pomoć koju Direct Booker nudi malim iznajmljivačima je idealna. Kada smo završili prve razgovore sa Nikolom i Ninom, davaocima franšize, uvideli smo da je sistem zaista dobro osmišljen, ljudi vrlo profesionalni, vizija vrhunska, a i uslovi za saradnju jako povoljni. Nije bilo teško odlučiti da je to to – kaže Ferka.

On kaže da će samostalno razvijati Direct Booker franšizu na celoj teritoriji Slovenije.

Ponuda privatnog smeštaja u Sloveniji je, prema njegovim rečima, razvijena i mnogi iznajmljivači koriste prodajne kanale kao što su Booking.com ili Airbnb.
U prvom koraku želimo da izgradimo bazu vlasnika privatnog smeštaja koji ne koriste te prodajne kanale. Tek kada razvijemo saradnju sa određenim brojem vlasnika, ići ćemo u razvoj kompletnog menadžmenta nekretnina, jer mislimo da ima mnogo prostora za saradnju u toj oblasti, ali da je to kompleksan model. Verujemo da ćemo nakon perioda testiranja tržišta imati dobru osnovu za razvoj franšize i brenda. Turizam je u usponu – konsolidacija malih iznajmljivača je logičan proces. Model poslovanja Direct Booker-a jedan je od najboljih i vidimo da bi mogao voditi tu konsolidaciju – objašnjava Ferka.


Vesna Lapčić
saradnik