ERA u vrhu svetskih franšiza

Petak
09.03.2018.
Britanski Expense Reduction Analysts je nedavno ovenčan titulom najbolje svetske franšize iz oblasti biznisa. Posao žele da razvijaju i u ovom regionu.
 

 

Od ove godine Global Franchise Magazin dodeljuje nagrade za izuzetna dostignuća na polju franšizinga – Global Franchise Awards. Ko će se ove godine naći u društvu najboljih svetskih franšiza, odlučivalo je šest članova stručnog žirija sa četiri kontinenta, a britanski sistem za optimizaciju troškova Expense Reduction Analysts (ERA) poneo je priznanje najbolje svetske franšize iz oblasti biznisa (Best Business Franchise), kao i titulu vicešampiona u ukupnom poretku. – Pobedili smo mnogo poznatije brendove, koji su u najvećem broju slučajeva i mnogo veći franšizni sistemi od nas – izjavio je Fred Marflit, osnivač i predsednik kompanije ERA.

Nagrada se dodeljivala na osnovu četiri kriterijuma – plana razvoja na međunarodnim tržištima, kvaliteta odnosa između davaoca i primalaca franšize, inovativnosti u marketingu i doprinosa razvoju franšiznog poslovanja na globalnom nivou.

Franšiza i u ovom regionu

Franšizni sistem Expense Reduction Analysts (ERA) specijalizovan je za savetovanje u oblasti optimizacije i smanjenja troškova poslovanja. Savetovali su na hiljade kompanija iz svih krajeva sveta. Najveći su franšizni sistem u ovoj oblasti, sa poslovnicama u 25 zemalja, u kojima radi više od 700 franšiznih partnera (ERA konsultanata).

Ekspertiza ERA konsultanata pokriva oko 40 različitih troškovnih kategorija. To su, pre svega, troškovi vezani za komunalne usluge, energiju, logistiku, marketing, kancelarijsku opremu i materijal, bankarske i druge finansijske troškove, telekomunikaciju... Pored toga, ERA partneri često formiraju internacionalne timove koji potom zajedno rade na projektima za određene klijente – na taj način, svaki od partnera se fokusira na kategorije troškova za koje poseduje najveću ekspertizu. Klijenti ne preuzimaju nikakav rizik niti imaju dodatne troškove – ERA zarađuje tek ako klijent ostvari uštedu.

Od zemalja ovog dela Evrope, prisutni su u Hrvatskoj, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Ukrajini, a nove primaoce franšize, koji bi razvijali posao na lokalnom tržištu, traže i u zemljama ovog regiona.

Tipičan primalac ERA franšize je preduzetna, motivisana osoba, sa izraženim menadžerskim sposobnostima. Branša u ovom slučaju nije presudna. Za pokretanje franšize i nesmetano vođenje posla, kandidat bi, međutim, trebalo da ima dovoljno kapitala, ali je pogodnost što bi najveći deo posla mogao da obavlja od kuće. Obuka za primaoca franšize i ERA savetnika organizuje se u sedištu kompanije u Velikoj Britaniji, traje deset dana, a partner može da računa na podršku (koučing) iskusnog ERA partnera i tokom prvih šest meseci poslovanja. U franšizni paket ulazi i sav marketinški materijal, kao i pristup metodologijama rada i bazi podataka sa 18 hiljada kompletiranih projekata.