Moskva za preduzetne

BUYBRAND Expo
BUYBRAND Expo / Sajam franšiza u Moskvi će ove godine ugostiti više od 240 franšiznih sistema. Očekuje se više od 8.000 posetilaca.
Petak
24.08.2018.
Od 10. do 12. septembra u glavnom gradu Rusije će se održati 16. sajam franšiza BUYBRAND Expo.
 

BUYBRAND Expo se od 2003. održava svake godine u Moskvi, i to dva puta tokom godine. Ovogodišnje jesenje izdanje moskovskog sajma franšiza rezervisano je za 10. 11. i 12. septembar.  Organizatori očekuju više od 240 franšiznih brendova (izlagača) i više od 8.000 posetilaca – potencijalnih primalaca franšize, investitora i preduzetnika koji su zainteresovani za ovaj vid poslovanja.

Za 16 godina postojanja, BUYBRAND Expo je ugostio na desetine stranih franšiznih brendova koji su želeli da razvijaju poslovanje na ruskom tržištu, dok je više stotina domaćih, izvorno ruskih sistema pronašlo primaoce franšize, i na taj način, proširilo mrežu širom Rusije – sve ukupno, oko 14.000 franšiznih poslovnica je otvoreno na ruskom i inostranim tržištima zahvaljujući partnerstvima koja su sklopljena na sajmu franšiza BUYBRAND.

Kao i u drugim evropskim zemljama, u Rusiji je poslednjih godina primetno povećanje broja kompanija koje nude i preduzetnika koji kupuju franšizu. Praksa pokazuje da je pokretanje privatnog posla daleko sigurnije i izvesnije kada se kupi franšiza, i to je jedan od razloga zašto se sve više preduzetnika odlučuje za ovaj vid ulaska u preduzetništvo.  – Naročito tokom krize, preduzetnici će radije uložiti novac u kupovinu franšize, pre nego što će posao pokrenuti sami „na svoju ruku“. Statistika pokazuje da procenat poslovnih ljudi koji žele da rade pod brendom proverenog i ustrojenog sistema svake godine raste za 15 do 20% – kaže Ekaterina Sojak, generalna direktorka kompanije EMTG, organizatora sajma franšiza u Moskvi.

Prema poslednjim procenama, u Rusiji posluje oko 2.500 franšiznih kompanija, od toga, skoro 900 aktivno traži nove primaoce franšiza. Najtraženije franšize su one za koje treba izdvojiti od 15.000 do 150.000 dolara. Oko 14% preduzetnika je spremno da uloži između 150.000 do 500.000 u kupovinu franšize, a 4-6% je onih koji bi investirali više od pola miliona dolara u otvaranje franšizne poslovnice. Ovo je i jedan od razloga zašto se svake godine povećava broj inostranih franšiznih sistema koji koriste sajam franšiza u Moskvi za predstavljanje i pronalaženje partnera za tržište Rusije, ali i susednih zemalja. Iz tog razloga, veliki broj posetilaca dolazi i iz Kazahstana, Azerbejdžana, Gruzije, Jermenije, Belorusije, Poljske...

Prošle godine, 14% izlagača bilo je iz inostranstva – među njima, predstavilisu se Carl’s Jr., Best Western, Papa John’s. Među velikim ruskim franšiznim sistemima istakli su se brendovi Shokoladnitsa, Invitro, Gemotest, Kofe Khauz, 1C, Rosinter, koji imaju i po 300 jedinica u svojim franšiznim mrežama. Mlade, regionalne kompanije su zauzimale više od 30% štandova. I ove godine, kažu organizatori, s velikim brojem očekivanih izlagača, pratećih programa i posetilaca, BUYBAND Expo će pokušati da opravda status jednog od velikih i značajnih međunarodnih sajmova franšiza.


podnikatel roku Murad Al-Katib
N.Bogojević