Idealno za franšize?

Tržišta „pogodna“ za franšize / Na RIFC-ovoj listi atraktivnih tržišta među prvih pet našle su se Velika Britanija, Nemačka, Kanada, Australija i Francuska
Četvrtak
15.11.2018
Kad franšize iz SAD, najrazvijenijeg tržišta franšiza na svetu, razmišljaju o internacionalnom razvoju, prvo uzimaju u obzir dve države. Koja su to tržišta zaslužila epitet „izuzetno privlačnih“?
 

Za većinu američkih kompanija koje imaju ambiciju da šire poslovanje van matičnog tržišta – franšizing je idealna opcija, a prema najnovijem istraživanju koje je sproveo Rosenberg International Franchise Center (RIFC) Univerziteta Nju Hempšir, tržišta koja u ovom trenutku najviše privlače američke franšize su Velika Britanija i Kina. Obe na vrhu, ali iz vrlo različitih razloga.

Prema indeksu „atraktivnosti“ koji su izveli istraživači RIFC-a, Velika Britanija je najbolja opcija za brendove koji žele tzv. „uravnoteženi rast“. Osim ogromnog tržišnog potencijala, koji se zasniva na lokalnoj ekonomiji i rastu BDP-a, Veliku Britaniju karakteriše i jaka kupovna moć stanovništva, što predstavlja idealno polazište za većinu biznisa. Pored toga, ne treba posebno naglašavati da između Sjedinjenih Država i Velike Britanije postoji vrlo bliska istorijska i kulturološka veza. Kako to pokazuje i najnovija Doing Business lista  Svetske banke, pokretati poslovanje u Velikoj Britaniji gotovo da ne povlači nikakav rizik. Čak i sa Bregzitom, indeks rizika prema Euromoney-u pokazuje da su regulatorni rizici u Ujedinjenom Kraljevstvu još uvek prilično niski.

Na RIFC-ovoj listi atraktivnih tržišta, među prvih pet, iz gotovo istih razloga, našle su se i Nemačka, Kanada, Australija i Francuska.

Za one američke franšize koje, pak, tipiju na „agresivnan rast“, lista RIFC-a stavlja Kinu na sam vrh. Kao najmnogoljudnija zemlja sveta, s neverovatnim ekonomskim rastom, Kina ima najjači tržišni potencijal u odnosu na sve ostale zemlje sveta, što potvrđuje i poslednji Ekonomski pregled Međunarodnog monetarnog fonda.

Određeni rizici, međutim, postoje. Kina se, u kulturološkom smislu, toliko razlikuje od SAD, i iskustvo pokazuje da na ovo tržište uglavnom ulaze izuzetno jaki igrači kao što je YUM! Brands, vlasnik franšiznih brendova KFC, Pizza Hut i Taco Bell, ili svetski poznati Starbucks. Treba takođe napomenuti da ove kompanije imaju ozbiljne pravne timove koji „ne ispuštaju situaciju iz ruku“, jer je Kina prema listi Svetske banke jedna od najrizičnijih zemalja kada je reč o pravnim i regulatornim rizicima.

Ostala visokopozicionirana tržišta na kojima američke franšize mogu računati na agresivan rast su Turska, Nemačka, Velika Britanija i Indija.

Identifikovanje „atraktivnosti“ tržišta je, međutim, samo prvi korak u internacionalnom razvoju. Kako to praksa često pokazuje, za franšizne sisteme je ponekad „presudniji“ izbor lokalnog partnera – primaoca franšize – koji će biti zadužen za razvoj poslovanja na datom tržištu. U franšizingu, ova dva faktora su, zapravo, neodvojiva.

Istraživanje RIFC-a je obuhvatilo 131 zemlju, a na listi su rangirane i zemlje ovog regiona. Najbolje je kotirana Slovenija (62. mesto), a slede Hrvatska (71), Srbija (84), Makedonija (87) i Bosna i Hercegovina (123).

Kompletnu listu možete pronaći na sledećem linku: International Franchise Attractiveness Index


International Franchise Attractiveness Index / Zemlje pogodne za franšize koje ciljaju na „uravnotežen rast“
podnikatel roku Murad Al-Katib
N.Bogojević