Uvek u vrhu

I ove godine, najuspešniji
I ove godine, najuspešniji / McDonald’s nije prvi franšizni sistem koji se pojavio na svetu, ali je svakako najviše uticao na industriju franšizinga
Četvrtak
07.03.2019
Za poslednjih 11 godina, koliko FranchiseDirect objavljuje listu 100 najuspešnijih franšiza na svetu, samo su se dva brenda smenjivala na vrhu. Od ove godine, jedan je u blagoj prednosti.
 

Kako se navodi u ovogodišnjem izveštaju portala FranchiseDirect, u rangiranje za 2019. uključen je najveći broj franšiznih sistema do sad. Kao i prethodnih 10 godina, koristila se složena formula, koja je, ove godine, i dodatno modifikovana. Formula, naime, od sada u obzir uzima prodaju umesto ukupnog prihoda, dok se rast broja poslovnica meri – procentualno. – Iako deluje impresivno kada sistem kao što je KFC otvori na stotine franšiznih restorana godišnje, još upečatljivije je kada to učini novi i manji sistem kao što je, recimo, lanac fitnes klubova F45 – navodi se u izveštaju FranchiseDirect-a. Poređenja radi, KFC je u franšizingu već gotovo 70 godina i ima više od 21.000 lokacija širom sveta, dok je F45 franšizu ponudio tek pre pet godina, a trenutno ima nešto manje od 1.000 poslovnica.

Koliko god da su faktori kao rast poslovnih jedinica, prodaja, broj godina u franšizingu, stepen stabilnosti, rasta mreže i međunarodne ekspanzije, ključni za rangiranje, u formulu ulaze i kriterijumi koji prevazilaze proste brojke – u obzir se uzima i koliko davalac franšize pomaže svojim budućim primaocima, kao i koliko sistemi ulažu u razvoj lokalne zajednice preko dobrotvornih programa i donacija.

Kuriozitet koji se obeležio ovogodišnje izdanje jeste činjenica da su za prethodnih 11 godina, koliko FranchiseDirect objavljuje listu 100 najuspešnijih franšiza na svetu, samo dva brenda zauzimala mesto br. 1 – McDonald’s i Subway. Do 2018. oba su na vrhu bila po pet puta, od ove godine McDonald’s preuzima blago vođstvo. Podatak vredan pažnje, pogotovo ako se zna da oba brenda, čak i u najtežim godinama svog poslovanja, nisu beležila značajniji pad na listi. Ne treba, zapravo, zaboraviti da se radi o velikim i uticajnim sistemima, koji su, podstaknuti oštrom konkurencijom i potrebama mlađih i zahtevnijih potrošača, prošli kroz mnoge sistemske promene – proces modernizacije, uvođenje novih tehnologija, promenu imidža, poboljšanje kvaliteta menija, usluge i načina komunikacije s potrošačima.  

Kao i prethodnih godina, najveći broj rangiranih franšiznih sistema potiče iz Sjedinjenih Američkih Država, a najzastupljeniji su sistemi iz oblasti gastronomije i ugostiteljstva, ima ih čak 40 – odnos snaga koji je već „najavljen“ i poretkom prvih deset najuspešnijih franšiza. Najbolje kotirani franšizni sistem koji ne potiče iz SAD je britanski InterContinental (12. mesto), a slede sistemi iz Francuske – Auchan (16), Casino (19), Carrefour (20), Europcar (26); Kanade – H&R Block (32), Tim Hortons (33) i Yogen Fruz (94); Japana – Kumon (21); Švedske – Husse (43); Španije – Dia (44), Lizzarran (61); Filipina – Jollibee (41); Južne Koreje – Paris Baquette (75) i Eye Level Learning Center (75).  

Deset najuspešnijih 2019:

  1. McDonald’s (restoran brze usluge; burgeri)

  2. Burger King (restoran brze usluge; burgeri)

  3. Pizza Hut (restoran brze usluge; pica)

  4. Marriott International (hotelijerstvo)

  5. KFC (restoran brze usluge; piletina)

  6. Dunkin’ Donuts (restoran brze usluge; kafa, krofne, burgeri)

  7. 7-Eleven (lanac supermarketa)

  8. Subway (restoran brze usluge; sendviči)

  9. Domino’s (restoran brze usluge; pica)

  10. Baskin-Robbins (sladoled)

Celokupnu listu TOP 100 Global Franchises 2019 možete pronaći ovde.


podnikatel roku Murad Al-Katib
N.Bogojević