Ni Latinska Amerika nije daleko

Nove destinacije, novi apartmani / Direct Booker započinje poslovanje u Peruu
Ponedeljak
10.06.2019.
Leo i Marilia Duda su bračni par koji uspešno spaja hrvatske i peruanske kulturološke razlike. Oni su u oktobru prošle godine kupili franšizu Direct Booker-a i pokrenuli posao u Peruu.
 

Peru nije slučajno izabran. Marilia Duda je, naime, poreklom iz Perua, odrasla je u Kusku, jednom od najposećenijih južnoameričkih gradova, koji u godinu dana ugosti više od milion i po turista iz celog sveta. I ne samo to. Kao školovani menadžer u turizmu, Marilia je vodila i sopstvenu turističku agenciju, okušala se u svim područjima turizma pre nego što se preselila u Dubrovnik, gde danas živi sa suprugom.

Leo Duda, s druge strane, odrastao je u Dubrovniku i odmalena je poznavao Nikolu Grubelića, jednog od vlasnika kompanije Direct Booker. Kada je sa suprugom počeo da razmišlja o pokretanju privatnog biznisa, sve kockice su već bile srećno „posložene“ – umesto da sami grade posao iz temelja, u oktobru 2018. odlučili su da investiraju i kupe franšizu Direct Booker-a.

Na prvi pogled, jedina neobična okolnost je to što Leo i Marilia žive u Dubrovniku, a franšizu su kupili za oblast grada Kuska u Peruu, gde će, po pravilima Direct Booker sistema, nuditi usluge posredovanja, upravljanja i iznajmljivanja privatnog smeštaja. Međutim, kako objašnjava ovaj bračni par, s razvojem novih tehnologija, vođenje posla i iznajmljivanje privatnog smeštaja preko onlajn platformi danas je uobičajena pojava koja na najlakši način spaja i najudaljenije tačke na planeti. Da bi pak svaki aspekt posla bio pokriven, zaduženja su podeljena – Leo je direktor firme, Marilia vodi administraciju, a u pripremi franšize je pomagala oko prevođenja na španski jezik i svega ostaloga što se ticalo otvaranja turističke agencije u Peruu. Za prodaju i prezentovanje Direct Booker usluga iznajmljivačima u Peruu, Marilia je angažovala svog brata.

Moj šurak Aleksandar Očoa, koji je takođe završio turistički menadžment, preuzeo je posao u Peruu i biće zadužen za vođenje franšize u skladu s visokim standardima Direct Booker-a – ističe i Leo Duda kako su uspeli da biznis „podele“ između Dubrovnika i Kuska. – Srećni smo što i on ima priliku da sve što je naučio na studijama sada primeni u praksi – dodaje on.

Ulaganje u Direct Booker franšizu nam je jedna od najuzbudljivijih avantura u životu koja zahteva puno rada i odgovornosti. No, kako sam poznavao vlasnika od detinjstva, rado smo se upustili u ovaj poduhvat, čime je Direct Booker, već uspešna kompanija na teritoriji Hrvatske i Evrope, svoje delovanje proširio i na Južnu Ameriku. Jer samo je nebo granica – kaže Leo Duda.

Pre samog pristupanja Direct Booker-u, bili su, kako kaže, detaljno upoznati s poslovanjem i operativnim delovanjem ovakve franšize. Prošli su i proces edukacije kako bi u potpunosti savladali sve sadržaje i razumeli sve aktivnosti koje se od njih očekuju.  – Na taj način biti dio Direct Booker-a obećava i uspešan zajednički rad na međunarodnom nivou – siguran je Leo.

Danijela Kraljević, franšizni menadžer u kompaniji Direct Booker, kaže da je i za njih, kao davaoce franšize, ovako daleko tržište pravi izazov. – Kako je sve u početku i pričamo o sasvim novoj i drugačijoj lokaciji, u svemu idemo polako – kaže ona.


Primaoci franšize zaduženi za Peru / Leo i Marilia Duda, Aleksander Očoa
Vesna Lapčić
saradnik