Mikrologistika nadohvat ruke

Mail Boxes Etc.
Mail Boxes Etc. / Siguran partner malim, srednjim i velikim preduzećima po pitanju logističkih usluga
Ponedeljak
17.06.2019.
Mail Boxes Etc. pruža preduzećima niz logističkih usluga. Poslovanje širi pomoću franšize i na taj način je prisutan i u Hrvatskoj. U narednom periodu planiraju širenje mreže i u ostatku Adriatik regiona.
 

MBE, franšizni sistem nastao u Sjedinjenim Američkim Državama gotovo pre četiri decenije, stiže u Hrvatsku krajem 2017. godine. Primalac franšize za celu Adriatik regiju postaje kompanija MBE Adriatic u vlasništvu poznatog hrvatskog preduzetnika Saše Cvetojevića, vlasnika kompanije Insako. – MBE, s jedne strane, umrežava niz kvalitetnih partnera koji pružaju različite logističke usluge i taj široki spektar usluga pruža drugim preduzetnicima. Moglo bi se reći da je reč o logističkom odeljenju koje kompanije praktično mogu da iznajme – objašnjava Cvetojević.

Na spisku MBE usluga nalaze se: organizacija transporta, pakovanje, slanje, prijem pošiljaka i povrata, print i grafička priprema, najam poslovne adrese i poštanskih sandučica. I to je samo deo usluga.

U poslednje vreme sve je popularnija usluga mikrologistike kojom preuzimamo kompletnu brigu o robi klijenata – uključujući i skladištenje te vođenje evidencija o robi. Objašnjeno „plastično“, klijent se bavi svojim poslom, na primer, veb-prodajom, a MBE preuzima sve „oflajn“ aktivnosti u vezi s robom – objašnjava Cvetojević i dodaje da je ovo posao koji se praktično mora prilagoditi svakom klijentu pojedinačno, jer su potrebe preduzetnika različite. Zato je, kako kaže, izuzetno važno da se sa klijentima izgradi odnos poverenja.

MBE trenutno posluje u Hrvatskoj, a sledećih godina planiraju da prošire posao i na susedne zemlje. Želeli bi da pronađu primaoca franšize za svaku zemlju u regionu, koji bi dalje širio poslovanje kroz davanje pojedinačnih franšiza.

Da bi neko postao primalac franšize MBE, potreban mu je određen kapital, poslovni plan koji izrađuje po uputstvima davaoca franšize, kao i zadovoljavajuća lokacija. – Situacija je slična u većini franšiza – kandidati započinju posao „pod kapom“ velike organizacije koja ima brend i poslovni model dokazan u svetu. Primaoca franšize vodimo kroz proces pokretanja posla, učestvujemo u odabiru lokacije, pružamo edukaciju u pilot radnji u Zagrebu i kasnije na samoj lokaciji primaoca. Aktivni smo u prvoj fazi poslovanja kako bismo što više pomogli primaocu. Ne manje važno je to što obezbeđujemo značajno kvalitetnije i povoljnije uslove poslovanja kod ključnih dobaljača usluga – objašnjava Cvetojević.

U Hrvatskoj posluju četiri poslovnice, pilot u Zagrebu, zatim u Varaždinu, Rijeci i Slavonskom Brodu. – Pokazalo se da je model uspešan, usluge su vrlo tražene i posla za primaoce franšize ima. U toku jula ćemo otvoriti i petu MBE lokaciju u Hrvatskoj, a uz to širimo i skladišne kapacitete – kaže Cvetojević.

MBE, kao sistem koji malim, srednjim i velikim preduzećima pruža širok spektar logističkih usluga, nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1980. godine, u San Dijegu u Kaliforniji.

MBE u Evropu stiže 1993. kada Italijan Graciano Fioreli kupuje master prava za tu zemlju. Mreža u Italiji se uspešno širilila, pa je Fioreli postao i primalac master franšize za Španiju, Nemačku i Austriju. Konačno, porodica Fioreli preko svoje firme MBE Worldwide 2009. otkupljuje prava da franšizu MBE širi u svim zemljama van SAD i Kanade. Danas ova franšiza posluje na 2.600 lokacija širom sveta.


Vesna Lapčić
saradnik