Ukrajina otvorena za franšize

Franšize sa Istoka / Jedan od ukrajinskih franšiznih sistema koji se širi i van granica domaćeg tržišta je lanac restorana Chinkalnia
Sreda
24.07.2019.
PROFIT system, jedna od najvećih evropskih konsultantskih kompanija specijalizovanih za franšizing, potpisala je ugovor o saradnji s Franchise Group-om, liderom u oblasti franšiznog savetovanja u Ukrajini.
 

PROFIT system u ovom trenutku ima franšizne konsultantske kuće u 13 zemalja Centralne i Istočne Evrope, Italiji i Saudijskoj Arabiji. Novi ukrajinski partner PROFIT system-a olakšaće ulazak stranih franšiznih sistema u Ukrajinu i Kazahstan, tržišta na kojima Franchise Group već deluje. – Ovo može biti dobra vest i za franšizne sisteme iz zemalja ovog regiona koji imaju ambiciju ili vide potencijal za razvoj na pomenutim tržištima – kaže Igor Bogojević, regionalni direktor kompanije PROFIT system.

Uspostavljena saradnja će, s druge strane, otvoriti vrata i za izvorno ukrajinske franšizne sisteme, koji će sada lakše moći da usmere razvoj franšizne mreže na desetak novih tržišta. Ugovor koji su potpisali PROFIT system i Franchise Group podrazumeva saradnju u oblasti savetovanja, pravnih usluga, izdavačke delatnosti i rekrutinga primalaca franšize.

Franchise Group je, inače, najveća ukrajinska konsultantska kompanija specijalizovana za franšizing, i bavi se razvojem i prodajom franšiznih koncepata. Unutar ove grupe deluju i kompanije iz oblasti prehrambene industrije (distributer i operater 70 radnji u zapadnoj Ukrajini), hotelijerstva (međunarodni hotelski lanac Dream Hostel) i gastronomije (lanac restorana Baczewski u Ukrajini i Varšavi).

Naša strategija razvoja se zasniva na pronalaženju snažnih lokalnih partnera koji već posluju i imaju iskustva u oblasti franšizinga – kaže Mihal Višnjevski, izvršni direktor kompanije PROFIT system. – Zahvaljujući tome, naši klijenti – davaoci franšize – mogu da računaju na stručnu podršku kada se opredele za ulazak na nova tržišta. S druge strane, partneri PROFIT system-a, koristeći naše alate i prisustvo na više inostranih tržišta, mogu ponuditi pomoć svojim klijentima kad se odluče za širenje u Evropi – kaže Višnjevski.

Prvi učinci saradnje s Franchise Group-om biće vidljivi tokom oktobarskog Sajma franšiza u Varšavi, na kojem će se predstaviti i koncepti iz Ukrajine. U Poljskoj, inače, već posluje nekoliko ukrajinskih franšiznih sistema – među njima su restoran Chinkalnia, frizerski salon Haircut Express, kozmetički salon G.Bar te kafić Crema Caffe.

Pojavili smo se pre tri godine na Sajmu franšiza. Od tada smo otvorili osam franšiznih restorana u Poljskoj – kaže Marta Naumenko, menadžerka razvoja restorana Chinkalnia, ovogodišnjeg izlagača na varšavskom sajmu franšiza.

PROFIT system je kompanija registrovana u Poljskoj, sa ćerkama-firmama u većini zemalja u kojima posluje. Spada u jednu od najvećih evropskih konsultantskih kompanija specijalizovanih za pružanje usluga franšiznim sistemima. Ima podružnice u 13 zemalja Centralne i Istočne Evrope, Italiji i Saudijskoj Arabiji. Izdavač je nekoliko štampanih i onlajn franšiznih medija, između ostalog i regionalnih Franchising portala u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Severnoj Makedoniji. Organizator je Međunarodnog sajma franšiza u Varšavi i Regionalnog sajma „Ideje za biznis“ u Katovicama.


Korist za obe strane / Franchise Group, novi ukrajinski partner kompanije PROFIT system, olakšaće ulazak inostranih franšiza na tržišta Ukrajine i Kazahstana
podnikatel roku Murad Al-Katib
N.Bogojević