Ko je u franšiznom vrhu?

Poredak 2020.
Poredak 2020. / Među 10 najbolje rangiranih franšiznih sistema, čak devet potiče iz SAD, jedan iz Velike Britanije
Utorak
18.02.2020.
Ovogodišnja lista portala FranchiseDirect pokazuje da su američke franšize daleko najuspešnije i najzastupljenije u svetu, a da među njima najviše ima sistema iz oblasti gastronomije.
 

Prema sad već ustaljenoj praksi, portal FranchiseDirect.com svake godine analizira podatke i rangira najuspešnije franšizne sisteme na svetu. Za rangiranje se koristi složena formula, koja je nedavno i dodatno modifikovana – od sada se u obzir uzima prodaja umesto ukupnog prihoda, dok se rast broja poslovnica meri procentualno. Međutim, koliko god da su faktori kao rast poslovnih jedinica, prodaja, broj godina u franšizingu, stepen stabilnosti, stepen rasta mreže i međunarodne ekspanzije, ključni za rangiranje, u formulu ulaze i kriterijumi koji prevazilaze proste brojke – u obzir se uzima i koliko davalac franšize pomaže svojim budućim primaocima, kao i koliko sistemi ulažu u razvoj lokalne zajednice preko dobrotvornih programa i donacija.

Ovogodišnja lista pokazuje da ubedljivo najveći broj rangiranih franšiznih sistema potiče iz Sjedinjenih Američkih Država, čak 85, a najzastupljeniji su sistemi iz oblasti gastronomije i ugostiteljstva (34 sistema). Ovaj odnos snaga najbolje pokazuje i poredak prvih deset najuspešnijih franšiza.  

Deset najuspešnijih 2020:

  1. McDonald’s (restoran brze usluge; burgeri)

  2. KFC (restoran brze usluge; piletina)

  3. Marriott International (hotelijerstvo)

  4. Pizza Hut (restoran brze usluge; pica)

  5. Burger King (restoran brze usluge; burgeri)

  6. Domino's (restoran brze usluge; pica)

  7. Dunkin’ (restoran brze usluge; kafa, krofne, burgeri)

  8. Subway (restoran brze usluge; sendviči)

  9. Circle K (lanac supermarketa)

  10. InterContinental Hotels (hotelijerstvo)

Najbolje rangirani franšizni sistem koji ne potiče iz SAD je britanski InterContinental, koji se probio u sam vrh (10. mesto), a slede sistemi iz Francuske – Casino (21), Auchan (23), Europcar (25), Carrefour (27); Kanade – Tim Hortons (38), H&R Block (48) i Yogen Fruz (74); Japana – Kumon (20); Švedske – Husse (43); Španije – Dia (52), Pressto (94); Filipina – Jollibee (36); Južne Koreje – Paris Baquette (61); Australije – Pirtek (75).

Celokupnu listu TOP 100 Global Franchises 2020 možete pronaći ovde.


Vesna Lapčić
saradnik