Više franšiznih ugovora nakon pandemije

Uticaj franšiznog sektora / Franšizing igra veliku ulogu u razvoju sektora malih i srednjih preduzeća
Ponedeljak
01.06.2020.
Kada prođe pandemija i ekonomija počne da se oporavlja, biznisima koji su opstali biće potrebna optimizacija. Na scenu stupaju davaoci franšiza s već osmišljenim efikasnim načinima poslovanja, smatraju sagovornici magazina „Biznis i finansije“, koji se u najnovijem broju bavi temom franšizinga.
 

U Srbiji ima prostora za dalji razvoj franšizinga, posebno posle krize uzrokovane koronavirusom, izjavio je za najnoviji broj magazina „Biznis i finansije“ Igor Bogojević, regionalni direktor kompanije PROFIT system, u čijem su vlasništvu regionalni Franchising portali. Majsko izdanje pomenutog magazina posvećeno je upravo franšiznom poslovanju i razvoju franšiznih sistema.

Verovatno će se mali privrednici radije odlučivati da posluju iza imena nekog poznatog brenda, jer bi od toga mogli imati višestruku korist. Pre svega, zato što će neko umesto njih osmišljavati rešenja za određene poslovne probleme, a oni će moći da se bave svojim osnovnim biznisom. Osim toga, kada neko veće ime stoji iza vas, onda je i vaša pregovaračka moć veća. Uzmimo za primer zakup poslovnih prostora. Tokom ove krize, privrednici koji posluju pod franšizom bili su često u boljoj poziciji od drugih malih radnji. Recimo, prilikom pregovora sa tržnim centrima o odlaganju ili čak i otpisu duga za kiriju, imali bi više uspeha ukoliko bi u njihovo ime nastupio neki poznati brend, koji je davalac franšize. Jer, nikome nije svejedno da li pregovara sa franšizom MiniPanija, Burger Kingom ili malim domaćim grilom – objasnio je Bogojević.

Kada prođe pandemija i kada ekonomija počne da se oporavlja, onima koji su opstali biće potrebna i optimizacija poslovanja. Tada na scenu stupaju davaoci franzšiza koji imaju čitave timove za analizu i osmišljavanje najefikasnijeg načina poslovanja. Bogojević kaže da je to razlog zašto se može očekivati rast broja franšiznih ugovora u postpandemijskoj budućnosti.

Mihal Višnjevski, suosnivač poljske konsultantske kompanije za franšizing PROFIT system, u intervjuu koji je objavljen u okviru teme broja pomenutog magazina, rekao je da su franšizni sistemi koji su radili tokom pandemije pružili dodatnu podršku svojim primaocima.

U sektoru edukacije ili fitnesa, na primer, neki sistemi su lansirali onlajn programe, pa su primaoci mogli da nastave da pružaju uslugu. Upravo to je prednost velikih organizacija – one imaju bolji pristup kvalitetnim IT rešenjima, veći kapital i dobro su organizovani. To jeste i snaga franšizinga. Naravno, ovakva pomoć je bila moguća samo u određenim privrednim granama – rekao je on.

Višnjevski je dodao da franšizing ima veliku ulogu u razvoju sektora malih i srednjih preduzeća. – Mnogo ljudi želi da započne svoj posao, ali preživljavanje na tržištu nije lako. Budući da postoje brojni dokazani i testirani franšizni sistemi na tržištu, svakako je lakše započeti biznis uzimanjem jedne takve franšize – rekao je on.

Kao i Igor Bogojević i Višnjevski se slaže da u zemljama Adriatik regiona postoji potencijal za širenje franšizinga te da kompanije iz Srbije mogu da daju franšizu u okolnim zemljama i obrnuto.

Iako su zemlje u Adriatik regionu različito ekonosmki razvijene i postoje određene socijalne razlike kao i granice, govori se sličnim jezikom, tako da je komunikacija olakšana – istakao je on.

Kompletnu temu broja moguće je pročitati u najnovijem izdanju magazina „Biznis i finansije“.


Vesna Lapčić
saradnik