Franšize iz Amerike za celi svet

Sreda
15.09.2021.
Magazin Entrepreneur objavio je ovogodišnju listu 200 najuspešnijih američkih franšiza koje aktivno traže primaoce franšize na stranim tržištima.
 

Franšizing je odavno postao jedan od najefikasnijih načina za ekspanziju biznisa na međunarodnom nivou. Iako većina ljudi na svetu možda ne zna šta tačno podrazumeva pojam „franšiza“, sigurno vrlo dobro zna za McDonald's, Pizza Hut ili KFC. Generalno, američki brendovi i jesu najzaslužniji za afirmaciju franšiznog poslovanja i svakako predstavljaju uzor.

Upravo zahvaljujući franšizingu, na stotine američkih kompanija je proširilo svoje biznise na tržišta širom sveta. Američki magazin Entrepreneur, stoga, svake godine objavljuje i listu Top Global Franchises sa 200 najuspešnijih američkih franšiza koje aktivno rade na širenju franšizne mreže na inostranim tržištima.

Ova specijalizovana lista sastavlja se na osnovu Entrepreneur-ove godišnje liste 500 najuspešnijih američkih franšiza (Entrepreneur's Franchise 500®), a presudno je da kompanije traže nove primaoce franšize van Sjedinjenih Država, kao i da već imaju najmanje pet uspostavljenih franšiznih poslovnica u inostranstvu. Kad se u obzir uzmu i drugi relevantni pokazatelji – potrebne investicije, naknade za franšizu, stepen podrške primaocu, veličina sistema, tempo rasta, finansijska moć i stabilnost sistema – dobija se poredak koji pokazuje koje to američke franšize trenutno dominiraju svetskim tržištima.  

Deset najuspešnijih američkih franšiza na globalnom nivou 2021.

  1. McDonald's (restoran brze usluge)
  2. KFC (restoran brze usluge)
  3. 7-Eleven (lanac supermarketa)
  4. Pizza Hut (restoran brze usluge)
  5. Dunkin' (restoran brze usluge)
  6. Taco Bell (restoran brze usluge)
  7. Century 21 Real Estate (nekretnine)
  8. Kumon Math & Reading Centres (edukativni centar)
  9. Anytime Fitness (fitnes centar)
  10. Smoothie King (prodaja smutija/sokova, voća)

Celokupnu listu 2021 Top Global Franchises možete pronaći ovde.