Nauka i zabava bez granica
„Naučna kuhinjica“ je jedinstven koncept edukativnih radionica koji deci omogućava da na zabavan i kreativan način istražuju, eksperimentišu i stiču znanja iz prirodnih nauka.
Ideja o „Naučnoj kuhinjici“ rodila se kao odgovor na izazove s kojima se deca susreću u formalnom obrazovanju, posebno u oblasti prirodnih nauka, koje se uvode tek u višim razredima osnovne škole.
– Često, zbog nedostatka laboratorija, opreme i vremena, nastava ostaje na nivou memorisanja definicija i formula, što učenicima može stvoriti osećaj da su nauke apstraktne i teške – pojašnjava dr Sanja Šešlija Savić, autorka ovog edukativnog programa.
Ovaj program razvijen je uz podršku nastavnika i saradnika Univerziteta u Beogradu, koji su svesni potreba dece i važnosti praktičnog pristupa učenju. – Cilj nam je da stvorimo podsticajno okruženje u kojem će deca razvijati svoju znatiželju, učiti kroz praksu i shvatati koliko je nauka prisutna u svakodnevnom životu – kaže Šešlija Savić.
Prva „Naučna kuhinjica“ i prve franšize
Projekat „Naučna kuhinjica“ podržan je od strane Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije kroz Program ranog razvoja (Mini grantovi 2021-2022). Prva poslovna jedinica otvorena je u Beogradu u martu 2022. godine, a već od samih početaka razmišljali su o širenju koncepta.
– Želeli smo da omogućimo što većem broju dece da učestvuju u našim radionicama. Stoga se ideja o franšizi pojavila prirodno, kako bismo obezbedili da program ostane dosledan i kvalitetno implementiran. Razmatrali smo i saradnju sa školama i drugim obrazovnim ustanovama, no prepoznali smo ograničenja u pogledu infrastrukture i uslova rada. Franšizni model omogućio nam je fleksibilnost i osigurao visoke standarde izvođenja programa – objašnjava Šešlija Savić.
Odaziv i širenje
Odaziv na franšizni model bio je izuzetno pozitivan. Prvi ugovor o franšizi potpisan je u martu 2023. godine, a u Kragujevcu je otvorena prva franšizna poslovna jedinica. Dosad su potpisali 12 franšiznih ugovora, a pregovara se s partnerima u više gradova.
– Naš cilj za 2025. godinu je širenje na regionalnom tržištu, s posebnim naglaskom na Hrvatsku, koja zahvaljujući kombinaciji kontinentalnog i primorskog dela, kao i snažnom turističkom sektoru, nudi velik potencijal. Već imamo jedan franšizni centar u Skoplju, a pregovaramo s partnerima u Bosni i Hercegovini – ističe Šešlija Savić.
Podrška primaocima franšize
Kao davaoci franšize, „Naučnana kuhinjica“ svojim partnerima omogućava kompletnu podršku u pokretanju, opremanju i vođenju ovog koncepta.
To uključuje i savetovanje pri odabiru i uređenju prostora, nabavku laboratorijske opreme i materijala, smernice za brendiranje i estetsko uređenje, kao i marketinšku podršku i edukaciju osoblja i dostavu nastavnih materijala.
Ko može da postane primalac franšize?
Idealni primalac franšize su osobe s iskustvom u radu s decom, temeljnim znanjima iz prirodnih nauka i izraženim preduzetničkim duhom, kaže Šešlija Savić. – Naš tim nudi kontinuiranu podršku, kako bi svi primaoci franšize mogli da usavrše svoja znanja i veštine te uspešno vodili svoje poslovne jedinice – dodaje naša sagovornica.
Planovi za budućnost
Osim regionalnog širenja, za „Naučnu kuhinjicu“ otvaraju se prilike i na zapadnoevropskom tržištu. Nedavno su potpisali ugovor s partnerima u nemačkom Ofenbahu, a rade i na pripremi prve „Naučne kuhinjice“ u Nemačkoj. Svi nastavni materijali su već prevedeni na nemački jezik, što otvara vrata za dalju ekspanziju.
– Razvoj poslovanja nikad ne sledi potpuno predvidljiv put, ali s jasnom vizijom i kvalitetnim sistemom, mogućnosti su neograničene – kaže dr Sanja Šešlija Savić.


POGLEDAJTE ČLANKE

Naučna kuhinjica spaja nauku i igru kroz eksperimente i radionice za decu, dok franšizerima nudi stabilan i perspektivan biznis model širom Evrope.
„Škola brzog čitanja i mudrog učenja“ jedan je od retkih domaćih franšiznih sistema koji godinama uspešno odoleva svim izazovima i konstantno raste.
Edukido u 3 godine otvara 15 centara u Hrvatskoj i širi se na regiju. Donosimo razgovor sa voditeljicom franšize, Ines Slunjski, o rastu, podršci i planovima za budućnost.
IQ UP! osposobljava mlade umove da razmišljaju, zaključuju i planiraju. Kao edukativna franšiza, IQ UP! je i dobra prilika za pokretanje sopstvenog posla, kaže Danijela Radaković, master primalac za Srbiju
„Naučna kuhinjica“ je jedinstven koncept edukativnih radionica koje pružaju deci priliku da istražuju, eksperimentišu i stiču znanja iz sveta prirodnih nauka na zabavan i kreativan način. Šta je potrebno za pokretanje franšize?
NAJČITANIJE

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.
Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije izuzetak. Koje se to investicije tretiraju kao obavezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna saradnja ne može zamisliti?
LG Laundry Lounge, lanac samouslužnih perionica veša, uskoro će dobiti nove franšizne jedinice u Ljubljani, Pragu i Skoplju. Davalac franšize, uz to, savetuje svoje primaoce da se u vreme COVIDa-19 obavezno pridržavaju i određenih pravila.
Za koje vreme je moguće povratiti investiciju u L’Arome parfimeriju, koji su sve formati dostupni te u čemu je tajna brze ekspanzije brenda, govori Davor Bagić, tvorac koncepta
POPULARNO NA FORUMU
Moć velikih brojeva
Bravo SuanPan!
Indijski koncept osvojio region
U pitanju je brend koji se tek pojavio na našim prostorima, dok je sama tehnika mentalne aritmetike već uveliko poznata i razrađena preko drugog programa koji ima merljive...
Sinergija – preduslov za uspeh
U pitanju je Turski brend iz grada Mersin, a ne iz Srbije, koji se pojavio na našim prostorima pre nekih godinu dana, dok je sama tehnika mentalne aritmetike već bila uveliko...
Poslovna prilika u školi jezika
Moram da priznam da nisam cuo za ovu skolu stranih jezika dosada. Koliko iskustva se trazi u znanju...