Petak
25.12.2020.
„Jednostavan odgovor bio bi – izaberite najbolje što se nudi na tržištu franšiza”, poručuje Mihal Višnjevski, direktor franšiznog konsaltinga u grupi PROFIT system
 

Za preduzetnika koji razmišlja o pokretanju posla kupovinom franšize, apsolutno je najvažnije da izabere pravu franšizu, dokazanu i uspešnu. Ali kako napraviti pravi izbor, o čemu mora da vodi računa?

Kada se opredeljujete za kupovinu i „primanje franšize“, to jest, kada odlučujete o pristupanju nekom od franšiznih sistema, treba uzeti u obzir nekoliko principa. Prvo, odaberite franšizu baš u onoj branši koja vam se lično dopada. Vrlo je važno da vas izbor dovede u situaciju da doživite i profesionalnu i ličnu satisfakciju, a to će se desiti samo onda kada se opredelite za branšu koja vam je „bliska srcu“. Nije previše važno i ne treba da vas brine ako nemate iskustva u toj branši. Mnogo je bitnije da pokrenete biznis u kojem ćete uživati, jer će strast kojom obavljate posao doneti i dodatnu motivaciju i posvećenost – što je presudno za uspeh. Svaki posao koji je zadovoljstvo, a ne samo obaveza – nebrojeno puta je dokazano – uspešniji je posao. Ulazak u branšu koja vas lično ne zanima oslabiće vašu, ali i motivaciju zaposlenih. Dakle, birajte i srcem!

Drugo, ne fokusirajte se samo na potrebnu investiciju za ulazak u franšizni sistem – troškovi su često manje važni od spoznaje da će posao jednog trenutka postati profitabilan. Tačnije, u franšiznim sistemima, upravo zbog ogromnog iskustva, moguće je predvideti kada će se uloženi novac i vratiti. Važno je da uporedite i da saznate kako su finansijski prošli drugi preduzetnici koji posluju, ili su poslovali, pod istom ili drugom franšizom iz iste branše.

Kako pripremate preduzetnika za ulazak u franšizing, koje to savete možete dati za početak?

Vrlo je važno da poštujete i sprovodite biznis plan, sa podjednakom pažnjom i interesovanjem kao kada biste vodili biznis koji ste pokrenuli na svoju ruku, od nule. Međutim, pozitivno razmišljanje nije samo po sebi dovoljno za uspeh. Pre nego što donesete odluku o pristupanju nekom od sistema, proučite brojke i raspitajte se što podrobnije – koliko je sistem pouzdan, koliko su tačne informacije koje ste dobili.

Takođe, razmotrite dobro situaciju na tržištu. Moguće je da za proizvodom ili uslugom koju želite da ponudite baš i ne postoji velika potražnja, ili da je, pak, za takav posao potreban pažljiv izbor lokacije. I učite i neprekidno ulažite u sebe. Svaki privatni biznis, pa i franšizni, traži mnoge veštine: veštine upravljanja, pregovaranja i dogovaranja, brigu i rad sa korisnicima…

Priredio:


Mihal Višnjevski, direktor franšiznog konsaltinga u grupi PROFIT system
Igor Bogojević
franšizni konsultant
/1/
POGLEDAJTE VIŠE