Prvi izveštaj o domaćim franšiznim sistemima u Srbiji

Sreda
09.10.2013
Tokom 2102. godine i u prvoj polovini 2013. godine u Srbiji su poslovala ukupno 54 domaća franšizna sistema.
 

U 2012. godini (uključivši i prvu polovinu 2013.) ukupno su, dakle, u Srbiji poslovala 54 domaća franšizna sistema. Posmatrano po sektorima, među tim sistemima nalazi se 30 trgovačkih i 24 sistema za pružanje raznih vrsta usluga (uslužni sistemi).

Posmatrano po delatnostima, tačnije branšama*, u sektoru trgovine najviše sistema pripada branši "Odeća i obuća" - 10; slede prodavci iz branše "Kuća i dvorište" (prodaja robe i opreme za kuću i dvorište) - osam; zatim šest sistema iz branše "Roba široke potrošnje", tri franšizna sistema iz branše "Kućni aparati, tehnika, IT", dva u branši "Kozmetika, nakit, pokloni" i jedan franšizni sistem iz branše "Benzinske pumpe i auto-oprema". Grafički pregled:

Kod uslužnih sistema očekivano dominira branša "Gastronomija i ugostiteljstvo" - sa čak 15 franšiznih sistema. To znači da više od pola ukupnog broja uslužnih sistema pripada ovoj branši, koja je, pored toga, i branša sa najvećim brojem franšiznih sistema uopšte. Sledi branša "Turizam i hotelijerstvo" sa četiri, a zatim i "Poslovne usluge i internet" sa tri sistema. Po jedan franšizni sistem je poslovao u branšama "Frizerski, kozmetički saloni i fitnes" i "Ostale usluge". Grafički prikaz:

Od 54 domaća franšizna sistema, 18 je poslovalo i van granica Srbije, što čini tek 33% svih domaćih franšiznih sistema. Od toga, sedam sistema je iz sektora usluga, a 11 iz sektora trgovine. Ovakav rezultat svakako nije sjajan, ali i nije iznenađenje. Tu se ipak mogu očekivati značajno bolji rezultati u sledećih nekoliko godina - pre svega su interesantna tržišta regije, a posebno Crna Gora i Bosna i Hercegovina, gde, zapravo, ne postoji nikakva jezička barijera za širenje domaćih franšiznih sistema. Grafički prikaz:

Amigos Chicken Wings, pileća krilca

Ako se analizira struktura domaćih franšiznih sistema koji posluju van zemlje, primetićemo da je očekivano više trgovačkih nego uslužnih franšiznih sistema. Iz branše "Odeća i obuća" ih ima osam, što ovu branšu čini "najuspešnijom", ako je suditi po broju sistema koji posluju van zemlje. Tek tri sistema iz branše "Gastronomija" je prešlo granice matičnog tržišta. To je, međutim, jedna od branši u kojoj treba očekivati rast u dolazećim godinama. Ovaj rezultat, doduše, nije iznenađenje - čini se da još uvek postoje značajne barijere - što domaće, uobičajene za matično tržište, što one proistekle iz činjenice da je većina zemalja iz okruženja već u EU (ili u pregovorima sa EU), što procedure u oblasti izvoza hrane, kao i standarde u serviranju hrane, čini zahtevnijim u odnosu na domaće.

* Zbog velikog broja delatnosti uređenih Klasifikacijom delatnosti, uvodimo sopstvenu podelu po branšama (definisane od strane PROFIT system-a, na nivou grupe):
1. Branše u sektoru trgovine: "Odeća i obuća", "Roba široke potrošnje", "Kuća i dvorište", "Kozmetika, nakit, pokloni", "Kućni aparati, tehnika, IT", "Farmacija i zdravlje", "Stvari za decu", "Benzinske pumpe i auto oprema" i "Sportska oprema"
2. Branše iz sektora usluga: "Gastronomija i ugostiteljstvo", "Edukativne usluge", "Finansijske usluge", "Frizerski, kozmetički saloni i fitnes", "Poslovne usluge i internet", "Ostale usluge", "Nekretnine" i "Turizam i hotelijerstvo".


Igor Bogojević
Igor Bogojević
franchise advisor