Poljske franšize spremne za izvoz

Sreda
01.10.2014
Svaki treći franšizni sistem i svaki drugi primalac franšize iz Srednje i Istočne Evrope potiču - iz Poljske, pokazuje Izveštaj o tržištu franšiza kompanije PROFIT system.
 

U Srednjoj i Istočnoj Evropi postoji 3.000 franšiznih sistema. Prema Izveštaju o tržištu franšiza kompanije PROFIT system* u Poljskoj je krajem 2013. godine poslovao 941 franšizni sistem, a predviđa se da će do kraja 2014. taj broj biti veći od 1.000. Prema broju franšiznih sistema, na drugom mestu se nalaze Ukrajina i Mađarska, u kojima posluje po 400 kompanija.

O poziciji i stepenu razvijenosti franšizinga u Poljskoj svedoči i broj domaćih, autohtonih franšiznih brendova koji čine čak 80% svih franšiznih sistema koji trenutno posluju na ovom tržištu. U Mađarskoj je, recimo, udeo domaćih franšiznih brendova 64%, u Češkoj i Ukrajini skoro 40%, dok u zemljama Zapadnog Balkana oko 30%.

DepilConcept, trajna depilacija

Broj franšiznih sistema u zemljama Srednje i Istočne Evrope
Stanje na dan 31.12. 2013. prema Izveštaju o tržištu franšiza, 
PROFIT system

Činjenica da u zemljama u kojima je franšizing slabije razvijen ima mnogo više stranih franšiznih sistema, može da bude šansa i za poljske sisteme, koji se, zapravo, sve više odlučuju za izlazak na inostrana tržišta. U poslednjih godinu dana, čak 93% izvorno poljskih franšiza je započelo poslovanje na nekom od stranih tržišta. Najveće šanse za uspeh imaju, prirodno, u zemljama u susedstvu, tako da je ekspanzija, pogovoto zbog slične kulture, najviše usmerena na Češku, Slovačku i Ukrajinu. Međutim, i sve druge zemlje u kojima dominiraju strani franšizni sistemi, dobra su prilika za poljske franšize – kaže Mihal Višnjevski, glavni konsultant za franšizing u kompaniji PROFIT system.

Istraživanje koje je kompanija PROFIT system sprovela u devet zemalja Srednje i Istočne Evrope – u kojima i sama ima poslovnice – pokazuje da Poljska dominira na „dva fronta“ – i kada je u pitanju broj davalaca, ali i broj primalaca franšize. Odluku da sopstveni posao pokrenu i razvijaju kao primaoci franšize u Poljskoj je donelo skoro 59.000 preduzetnika. Kao što se vidi iz Izveštaja o tržištu franšiza za 2014. godinu taj broj će rasti za oko 3.000 godišnje, što znači da će vrlo brzo premašiti broj primalaca franšize iz nekih od razvijenijih zemlja Zapadne Evrope, kao što su Nemačka ili Francuska, u kojima trenutno posluje oko 65.000 primalaca franšize.

Stotinu franšiza na jednom sajmu

Koliko je snažno interesovanje za poslovanje kroz franšizing u Poljskoj takođe pokazuje broj izlagača i broj posetilaca Sajma franšiza u Varšavi. Franchise EXPO je najveći događaj te vrste u Srednjoj i Istočnoj Evropi, na kojem je do sada učestvovalo stotinu franšiznih sistema iz Poljske i inostranstva i posetilo više hiljada ljudi zainteresovanih za kupovinu franšize. Ove godine, sajam će se održati od 16. do 18. oktobra u Palati kulture i nauke.

Drugo mesto u Srednjoj i Istočnoj Evropi prema broju primalaca franšize drži Mađarska (22.500), koja je dugo bila lider u ovoj kategoriji. U susednoj Rumuniji posluje 2.900 primalaca franšize, što je tek nešto više nego u Srbiji i Hrvtaskoj, koje su, s druge strane, neuporedivo manje po površini. U poređenju sa Češkom, Srbija i Hrvatska, međutim, imaju čak dva puta manje primalaca franšize. Samo tokom prošle godine u Češkoj je broj preduzetnika koji su odlučili da rade pod franšizom porastao za 16% i sada iznosi 6.150. Kompanija koje daju franšizu u Češkoj ima oko 220.

Relativno mali broj primalaca franšize u Rumuniji proizilazi iz dominacije stranih franšiznih sistema. Da bi ograničili troškove implementacije franšize, strani davaoci najčešće biraju jednog partnera kome poveravaju razvoj sistema na čitavoj teritoriji. U Poljskoj, zbog mnogo većeg potencijala za razvoj franšize, davaoci se, pak, odlučuju za više pojedinačnih primalaca franšize.

________________________

* PROFIT system je najveća konsultantska kuća iz oblasti franšizinga u Srednjoj i Istočnoj Evropi. Sedište kompanije je u Poljskoj, a svoje poslovnice ima u Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Rusiji, Rumuniji, Ukrajini, Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji. PROFIT franchise services d.o.o, izdavač portala Franchising.rs, deo je PROFIT system grupe. Više o kompaniji PROFIT system, pogledajte na našim stranicama profitsystem.rs


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar
/1/
POGLEDAJTE VIŠE