Promene za jačanje pozicije

5àSec sa zada posluje samo u Beogradu, gde ima četiri radnje. Poslednja radnja je nedavno otvorena u Airport City-ju u okviru objekta Shop&Go.
Ponedeljak
30.03.2015.
Franšizni brend za održavanje tekstila i odeće 5àSec otvorio je radnju na novoj lokaciji u Beogradu.
 

Jedna od najpoznatijih franšiza u oblasti hemijskog čišćenja u Evropi, francuski 5àSec, poslovanje u Srbiji je započeo sredinom 2012. Nosilac master franšize za ovo tržište, ali i tržišta Rumunije, Slovenije i Hrvatske, jeste kiparska kompanija Dry cleaning services. Iako je na početku najavljena snažna ekspanzija, kao i širenje u regionu, 5àSec sa zada posluje samo u Beogradu, i to na četiri lokacije. Poslednja radnja je nedavno otvorena u Airport City-ju u okviru objekta Shop&Go, jednom od trgovinskih formata Delhaize grupe. Novom radnjom mreža se, međutim, nije proširila, budući da je 5àSec koji je 2013. otvoren u trgovinskom objektu Tempo na Adi u međuvremenu prestao sa radom.

Promene u sedištu

Inače, krajem prošle godine objavljeno je da se finalizuje prodaja matične kompanije, te da će 5àSec preći u ruke tri investiciona fonda – Rive Private Investment, Capzanine i IFE Mezzanine. Plan ova tri fonda je da u matičnu kompaniju „ubrizga“ 10 miliona evra koji bi omogućili dostizanje novih ciljeva. Među tri glavna prioriteta postavljeni su: povećanje broja radnji na tradicionalnim tržištima ove kompanije, zatim rast na B2B tržištu, odnosno, veća saradnja sa pravnim licima (u ovoj oblasti, kako se navodi, poslovanje je jako dobro razvijeno u Švajcarskoj) i nastavak širenja internacionalne franšizne mreže s ciljem da se svake godine uđe u dve nove zemlje.

Eric Philippon, partner u fondu River Private Investment, povodom preuzimanja Grupe 5àSec, rekao je da se kompanija pokazala otpornom na krizu uprkos rekordnom padu potrošnje poslednjih godina, što je jedan od faktora koji ih je privukao u grupu. – Cilj je da se kompanija fokusira na zemlje u kojima je već prisutna i da se unapredi i proširi spektar usluga koje nudi – rekao je Philippon.

5àsec je nastao 1968. godine. Danas važi za najveći lanac na svetu u oblasti nege tekstila. Trenutno, ima više od 1.900 radnji širom sveta koje generišu 300 miliona evra prihoda.


Vesna Lapčić
saradnik