Potencijal u ovome poslu svakako postoji – Damir Jurković, direktor kompanije Haus Service, primalac franšize Ticket Com
Sreda
16.09.2015
Kako reaguju oglašivači na Ticket Com franšizu, postoji li interesovanje za ovu vrstu posla, i šta primaoce najviše zanima, odgovara nam Damir Jurković
 

Damir Jurković, direktor kompanije Haus Service, koja je primalac franšize Ticket Com, uspeo je da za kratko vreme ugovori prvi posao i na taj način uvede oglašavanje na poleđini fiskalnih računa i na tržište Hrvatske. Naime, pre nekoliko dana pokrenuta je prva šestomesečna kampanja u sedam prodavnica jednog trgovačkog lanca na ostrvu Krk, a sledećeg meseca se očekuje početak kampanje u još četiri prodavnice. U „nadležnosti“ Jurkovića je region Rijeke i okolnih ostrva, dok je franšiza na raspolaganju u svim ostalim regionima. Jurković je u međuvremenu započeo pregovore sa potencijalnim primaocima, a, kako kaže, najviše je zainteresovanih iz Srbije.

Ticket Com franšiza je relativno kratko prisutna na tržištu. Kakve su prve reakcije „sa terena“, budući da je reč o novom poslovnom konceptu na tržištu? Kakve su reakcije potencijalnih partnera i samih potrošača?

Ovo je prvenstveno biznis za komunikativne osobe, s vrlo razvijenim smislom za međuljudske odnose. Potrebno je dosta komunicirati s oglašivačima kako bi im se približio novi koncept oglašavanja. Međutim, kako se radi o najjeftinijem vidu oglašavanja na tržištu, zanimanje oglašivača svakako postoji. Naravno da susrećem i one koji ne iskazuju interes za oglašavanje zbog raznoraznih razloga: „već imam dovoljno posla“, „nemam dovoljno radnika za povećani opseg posla“, „kad posla ima, onda ga ima, a kad nema, neće pomoći ni oglašavanje“ i slično... No, u špici turističke sezone, pored vođenja vlastitog restorana na otoku Krku, uspio sam prikupiti oglašivače za dvije šestomjesečne kampanje u 11 trgovina lanca Kvarner Punat trgovine, te sam siguran da potencijal u ovome poslu svakako postoji. Kako je prva kampanja u trgovinama tek krenula, reakcije će se vidjeti u narednom periodu. Vjerujem, vrlo pozitivne, prema dosadašnjim iskustvima Ticket Com franšizera iz drugih država diljem svijeta.

Kako teku razgovori sa primaocima? Šta ih najviše zanima?

Primaoci se javljaju, ali u ovom trenutku u većem broju iz Srbije nego iz Hrvatske. Potencijalne primaoce zanima što ih očekuje u budućem poslu, kako doći do distributora i oglašivača, tko radi dizajn kupona, gdje se štampaju trake.

Šta vidite kao najveće prepreke u širenju mreže?

Franšizing u Hrvatskoj nije još dovoljno popularan, a vjerujem da i loša gospodarska situacija obeshrabruje ljude u pokretanju novih poslova, koji naravno zatijevaju i određene investicije. Utisak iz dosadašnjih razgovora je da problem uglavnom leži u početnoj investiciji, mada Ticket Com franšiza ne zahtijeva znatna novčana sredstva za pokretanje vlastitog posla.