SpinaliS osvaja Poljsku

Partner sa Gold licencom može da otvori prodajni salon, koji bi trebalo da radi najmanje četiri dana u nedelji, po šest sati. U njemu će stalno biti izloženo osam modela SpinaliS stolica.
Utorak
15.12.2015.
Osmišljena i napravljena u Sloveniji, ergonomska stolica SpinaliS može se danas kupiti širom Evrope. Da bi proširio prodajnu mrežu u Poljskoj, ekskluzivni distributer za to tržište – daje i franšize.
 

Neobične, inovativne ergonomske stolice SplanaliS dizajnirao je i patentirao 1999. Tomaž Ham iz Slovenije, imajući pre svega na umu ljude koji pate od bolova u leđima. Osim što je pokrenuo proizvodnju i otvorio  prodajne salone u Sloveniji, stolice Spinalis je vremenom ponudio i na drugim tržištima Evrope – od Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, preko Mađarske, Austrije, Švajcarske, Nemačke, Belgije, Holandije, Velike Britanije, Norveške, sve do Češke, Slovačke i Poljske. Na većini ovih tržišta SpinaliS ima ekskluzivne distributere koji su, osim za prodaju, zaduženi i za razvoj prodajne mreže. Kompanija Medexo Pl zadužena je za tržište Poljske.

Sa osam prodajnih salona u osam različitih gradova, Medexo Pl je, može se reći, tek počeo sa osvajanjem tržišta. U dalju ekspanziju, međutim, polaze tako što nude franšizu. Kompanija, naime, traži lokalne partnere koji će biti zaduženi za distribuciju u određenim oblastima Poljske, tzv. vojvodstvima.

Zlatna i srebrna licenca

„Oblasni“ primaoci SpinaliS franšize će, u neku ruku, raditi kao „mali“ primaoci master franšize – što znači da će biti vlasnici Gold licence koja će im garantovati i teritorijalni ekskluzivitet. Partner s ovom licencom treba da otvori prodajni salon koji će raditi najmanje četiri dana u nedelji, po šest sati. U salonu će stalno biti izloženo osam modela SpinaliS stolica.

Osim što dobija ekskluzivna prava za prodaju na teritoriji cele oblasti, partner dobija i procenat od online prodaje ako su kupci iz te oblasti – kaže Kšištof Zoha-Zalevski iz kompanije Medexo Pl.

Primalac franšize nema obavezu da plaća mesečnu naknadu, a dobiće specijalnu, besplatnu obuku o samom proizvodu i tehnikama prodaje. O nabavci robe ili reklamacijama primalac takođe ne treba da brine jer je to u nadležnosti centrale. Baš kao i online prodaja. – U ovom trenutku imamo tri primaoca Gold franšize koji već rade u Varšavi, Vroclavu i Gljivicama, kao i jednog iz Krakova sa kojim smo nedavno potpisali ugovor. Partnere sada tražimo u svim drugim oblastima Poljske – kaže Zoha-Zalevski.

Kompanija Medexo Pl je, međutim, ponudila i drugi, nešto jeftiniji i manje zahtevan model franšize. Partneri koji se odluče za ovu opciju postaju vlasnici Silver licence, a imaće pravo da rade na teritoriji koja se nalazi u nadležnosti primaoca Gold licence. Međutim, ti partneri neće otvarati zasebne prodajne salone, već će moći da odvoje deo prostora u okviru svojih postojećih trgovina u kojima se prodaje sličan asortiman, na primer, pomagala za rehabilitaciju ili dušeci. 

Izvor: Franchising.pl


POPULARNO NA FORUMU