Franšizing u fokusu?

Marks & Spencer će nastaviti da posluje na manjem broju tržišta, a fokus će biti na zajedničkim ulaganjima (joint venture) i širenju franšizne mreže
Nedelja
13.11.2016
Britanski modni brend Marks & Spencer najavljuje zatvaranje svojih radnji u 10 zemalja. Franšize ovog brenda, međutim, iznenađujuće dobro posluju.
 

Ne samo da nema najava o zatvaranju franšiznih radnji britanskog brenda, već se u zvaničnom saopštenju kompanije navodi da su samo tokom prošle godine franšizne jedinice generisale dobit od 87 miliona funti. Nasuprot tome, radnje u direktnom vlasništvu kompanije slabije posluju i mesecima unazad prijavljuju gubitke. Stoga i ne čudi odluka britanske kompanije da određen broj svojih radnji zatvori i povuče se sa tržišta na kojima ne ostvaruje profit.

Kako se navodi u saopštenju, Marks & Spences će zatvoriti ukupno 53 prodavnice, i to u Kini, Francuskoj, Estoniji, Mađarskoj, Litvaniji, Slovačkoj, Rumuniji, Holandiji, Belgiji i Poljskoj. Zatvaranje ujedno povlači i otkaze za oko 2.100 ljudi.

U budućnosti, Marks & Spencer će nastaviti da posluje na manjem broju tržišta, a fokus će od sada biti na zajedničkim ulaganjima (joint venture) i širenju franšizne mreže. Lanac trenutno ima 466 radnji van Velike Britanije – od toga 268 franšiznih, na 34 tržišta. Kompanija, uz to, uspešno posluje i nastaviće da razvija joint venture u Grčkoj i Indiji. Tržišta na kojima još uvek dobro posluju i radnje u direktnom vlasništvu kompanije jesu Irska, Hong Kong i Češka, te će i u tim zemljama Marks & Spencer nastaviti s poslovanjem.

Smanjenje broja prodajnih mesta planirano je i na matičnom tržištu, u Velikoj Britaniji. U narednih pet godina, Marks & Spencer će zatvoriti 30 radnji s odećom, dok će dodatnih 45 biti smanjeno (u površini prodajnog prostora) ili pretvoreno u prodavnice hrane. Marks & Spencer, naime, planira da proširi lanac svojih Simply Food prodavnica i tako kapitalizuje popularnost brenda koja je poslednjih godina rasla zahvaljujući upravo drukčijim „linijama proizvoda“ – hrani i piću.

Mark & Spencer je osnovan 1884. godine. Sa gotovo 800 radnji u Velikoj Britaniji, i dalje je najveći domaći maloprodajni lanac odeće i proizvoda za uređenje doma.


podnikatel roku Murad Al-Katib
N.Bogojević