Dobitna kombinacija za SpinaliS

Inovativne ergonomske stolice SpinaliS dizajnirao je i patentirao 1999. Tomaž Ham iz Slovenije. Prodajnu mrežu SpinaliS danas ima širom Evrope.
Utorak
29.11.2016.
Prodajna mreža slovenačkog brenda SpinaliS u Poljskoj se razvija kroz franšizu. Partnerima se nude dve licence – „zlatna“ i „srebrna“.
 

Osmišljena i napravljena u Sloveniji 1999, ergonomska stolica SpinaliS danas se može kupiti širom Evrope. Na većini tržišta SpinaliS ima ekskluzivne distributere koji su, osim za prodaju, zaduženi i za razvoj prodajne mreže – u Poljskoj je to kompanija Medexo Pl. Da bi pospešili tempo širenja na svom tržištu, Medexo Pl se pre nekoliko godina odlučio za – davanje franšize. Tako je lokalnim preduzetnicima, zainteresovanim za prodaju stolica SpinaliS, ponudio dve opcije – da postanu primaoci „oblasne“ franšize (Gold licenca) ili prodajni predstavnici (Silver licenca).

Vlasnike „zlatne“ (Gold) licence trenutno imaju u četiri grada – Varšavi, Vroclavu, Gljivicama i Krakovu. Partneri imaju svoj prodajni salon, u kojima je stalno izloženo osam modela stolica. Prema franšiznom ugovoru, saloni rade najmanje četiri dana u nedelji, po šest sati tokom dana. Vlasnici Gold licence, inače, imaju ekskluzivna prava na prodaju u celoj oblasti (vojvodstvu), što uključuje i porudžbine koje stižu preko interneta, ako su kupci iz te oblasti.

U franšiznom paketu, partner dobija set od osam stolica za izlaganje, kataloge, roll-up opremu i druge marketinške materijale. Njegov osnovni zadatak je aktivna prodaja. Ne mora da kupuje robu za lager, niti treba da plaća franšizne naknade. Zarađuje isključivo na proviziji od prodaje, koja se kreće između 15 i 20% od maloprodajne cene stolica – objašnjava Monika Krasovska, generalna direktorka SpinaliSa u Poljskoj. U doglednoj budućnosti, kako kaže, želeli bi da Gold franšizne partnere imaju u svakom većem gradu u svakom od 16 vojvodstava Poljske.

U najskorijoj budućnosti, novog primaoca Gold franšize trebalo bi da dobiju u Poznanju. Moguće je, takođe, da će se dosadašnji vlasnik Silver licence iz Lublina odlučiti za prelazak na „zlatnu“ licencu i otvoriti zasebni prodajni salon.

Kao prodajni predstavnici, ili vlasnici Silver licence, partneri imaju obavezu da kupe tek dve stolice, koje mogu da koriste u prodajnim prezentacijama. Uz to, ovu licencu često uzimaju preduzetnici koji već imaju razrađen privatni biznis, ali su u potrazi za dodatnim izvorima prihoda. Među našim predstavnicima, na primer, imamo i jednog arhitektu i vlasnika fondacije – kaže Monika Krasovska. Prodajne predstavnike trenutno imaju u Lublinu, Bjalistoku, Ščećinu, Torunju i Tčevu.

Prema podacima agencije Espicom, koja se bavi istraživanjem tržišta u oblasti zdravstva i farmacije, tržište medicinskih pomagala i opreme u periodu od 2008. do 2013. raslo je po stopi od 2,1% godišnje. Očekuje se da će njegova vrednost 2018. iznositi gotovo tri milijarde dolara. U Poljskoj, 85% medicinske opreme uvozi se iz zemalja Europske unije, najviše iz Nemačke.