Moda sa severa osvaja svet

Reserved, najpoznatiji brend poljske modne kompanije LPP
Reserved, najpoznatiji brend poljske modne kompanije LPP / Hrvatska je bila prvo tržište regiona na kojem su se pojavili 2014. godine. U Srbiji su prve radnje otvorene 2017, a u Sloveniji 2018.
Utorak
18.12.2018.
LPP, poljska modna kompanija u čijem su vlasništvu brendovi Reserved, Cropp, House, Mohito i SinSay, širi mrežu i na Balkanu. Najavljuje se ulazak i na novo tržište ovog regiona.
 

Poslednjih godina, poljsku kompaniju LPP mnogi nazivaju najbrže rastućom u oblasti maloprodaje odeće. Kako pokazuju najnoviji finansijski izveštaji, rezultati su prilično impresivni. Samo u prvih devet meseci ove godine ostvarili su rast neto profita od 36,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Prisutni su sa svojim brendovima, pre svega najpoznatijim brendom Reserved, na 20 evropskih tržišta, ali i u Aziji i na Bliskom istoku.

Najveći broj radnji LPP otvara samostalno i tako je u većini evropskih zemalja. Ipak, franšizing im nije stran. Na beloruskom tržištu, na koje su ušli prošle godine, imaju potpisan franšizni ugovor sa dva partnera – za brend Reserved sa kompanijom Rapa Group, a za Cropp i House sa TDM Import. Na tržištima Bliskog istoka uglavnom se šire otvaranjem franšiznih prodavnica.

LPP nije zapostavio ni Balkan. Hrvatska je bila prvo tržište na kojem su se pojavili 2014. godine. U Srbiju su sa brendovima Reserved i Sinsay ušli 2017. godine i nastavljaju da šire prodaju dovođenjem ostalih brendova iz svog portfelja.U septembru 2018. otvorili su svoju prvu radnju u Sloveniji. Na tom su se tržištu predstavili s brendom Reserved, s kojim su i počeli poslovanje u Poljskoj pre dvadeset godina. Na postojećim tržištima će, kako najavljuju iz kompanije, nastaviti da povećavaju broj radnji, a u njihovoj poslovnoj agendi za 2019. nalazi se i ulazak na tržište Bosne i Hercegovine.

Franšizing, kao model širenja su, kako smo rekli, izabrali uglavnom za Bliski istok. Prva franšizna radnja u Izraelu, otvorena u avgustu nedaleko od Tel Aviva, izazvala je neočekivanu reakciju potrošača. Za veoma kratko vreme kupci su gotovo ispraznili prodavnicu. Zato ne čudi što je pre svega nekoliko dana objavljeno da će na tom tržištu do 2023. biti otovoreno još 18 franšiznih radnji. Primalac franšize za to tržište je kompanija H&O Fashion Chains Ltd.

Pored tržišta Slovenije i Izraela, LPP je sa brendom Reserved tokom 2018. ušao i na tržište Kazahstana.

Koliko su ambiciozni planovi ove poljske kompanije, pokazuje i podatak da je planiran godišnji rast maloprodajnog prostora od 12 do 15 odsto. LPP trenutno ima oko 1.700 radnji koje se prostiru na više od milion kvadratnih metara. U Evropi imaju i 11 onlajn prodavnica.

Na Varšavskoj berzi, najrazvijenijoj berzi Srednje i Istočne Evrope, listirani su od 2001. godine.


Vesna Lapčić
saradnik