Exterra / Danas imaju sedam svojih radnji koje se nalaze u Srbiji i Bosni i Hecegovini, ali i osam franšiznih u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.
Utorak
22.01.2019.
Modni brend Exterra iz Arilja svoju maloprodaju širi otvaranjem sopstvenih, ali i franšiznih radnji u Srbiji i zemljama regiona.
 

Kompanija Arteks  iz Arilja osnovana je 1990. godine kao porodična firmu koja se prvobitno bavila veleprodajom odeće i sito štampom. Sedam godina kasnije, porodica Jevgenijevićje započela proizvodnju konfekcije. Želja da se tržištu, kako kažu, ponudi nešto novo i drugačije dovela je do stvaranja brenda Exterra, a koncept i brend su zaštićeni 2003.

Prva maloprodaja otvorena je 2004. u Beogradu u Bulevaru kralja Aleksandra. – Ova lokacija je u to vreme bila centralna šoping zona, pa otuda i želja da baš ovde bude naša prva radnja – kaže Ivica Jevgenijević, generalni direktor u firmi.

Danas imaju sedam svojih maloprodajnih radnji koje se nalaze u Srbiji i BiH, ali i osam franšiznih u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Prvu su otvorili u Loznici pre oko pet godina. – Franšizing, pre svega, vidimo kao dobar način bržeg širenja naše maloprodajne mreže, kao i kvalitetnije kontrole poslovanja. U ovoj godini već smo dogovorili otvaranje dve nove franšizing radnje – kaže Jevgenijević.

Primalac franšize brenda Exterra treba da, prema njegovim rečima, bude osoba koja je odgovorna, vredna i spremna da prihvati sugestije i model poslovanja. – Naravno, podrazumeva se da treba da obezbedi lokal potrebne kvadrature na dobroj lokaciji, kao i druge uslove koji su neophodni za uspešno poslovanje. Višegodišnjim iskustvom na mnogim lokacijama razvili smo formulu koja funkcioniše. Naš primalac franšize dobija svo potrebno znanje i umeće u svakom segmentu poslovanja – od markentinga, brendinga, kriterijuma za potrebnu lokaciju, obuke radnika i još mnogo toga. Imamo zajednički cilj, a to je uspeh poslovanja primaoca franšize, jer to je ujedno i naš uspeh – kaže on.

Idealan primalac franšize bila bi osoba koja ozbiljno i savesno vodi posao. Neko ko ulaže svoje vreme i trud kako bi bio što uspešniji. Naravno idealno bi bilo ukoliko bi primalac imao sopstveni lokal u kome bi provodio dovoljno dugo vremena i na taj način uticao na poslovanje.

Jevgenijević smatra da u regionu postoji veliki broj radnji koje funkcionišu na zastarelim principima, ne koriste savremena pravila poslovanja, izlaganja robe, funkcionalnosti enterijera kao i marketinga.  – S tim u vezi, mislimo da postoji prostor za preoblikovanje nekih radnji u franšize. Između ostalog, i u tome vidimo mogućnost za širenje naše mreže, pored toga što ćemo nastaviti i sa otvaranjem sopstvenih maloprodaja u Srbiji i region – kaže Jevgenijević.


Preduzetništvo pre svega / Idealan primalac Exterra franšize bila bi osoba koja bi ozbiljno i savesno vodila posao
Vesna Lapčić
saradnik