„Brzo čitanje“ širom regiona

Potpisivanje ugovora / Primalac master franšize za Crnu Goru Zekerija Fetić, Časlav Mančić i Miroslav Samardžić
Četvrtak
11.04.2019.
„Škola brzog čitanja i mudrog učenja“ stiže u Crnu Goru. Prva poslovnica će biti otvorena u Podgorici.
 

„Škola brzog čitanja i mudrog učenja“, edukativni sistem koji svoju mrežu širi kroz franšizu, ušla je na četvrto tržište. Naime, sa partnerima iz Crne Gore je potpisan ugovor o master franšizi, a prva škola će početi sa radom uskoro u Podgorici. – Primaoci master franšize, Zekerija i Maja Fetić, obratili su nam se sa željom da uzmu „single unit“ franšizu za Podgoricu. Međutim, tokom razgovora sa njima i nakon što smo održali promotivnu radionicu, koja je privukla više od 300 učesnika, i nakon iskazanog interesovanja iz drugih gradova za „Školom brzog čitanja i mudrog učenja“, zaključili smo i mi, kao davaoci, i oni, kao primaoci, da je bolje da potpišemo ugovor o master franšizi – objašnjava Miroslav Samardžić, koji je uz Časlava Mančića idejni tvorac ovog edukativnog koncepta.

Zekerija Fetić je, inače, iskusni preduzetnik, vlasnik kompanije Montenegro Capital Investments, koja se, između ostalog, bavi i poslovnom edukacijom, dok je njegova supruga Maja profesorka engleskog jezika. – Supruga je dugo radila u banci kao prevodilac i poslednjih godina je tražila alternativu. Kada mi je predložila da uzmemo franšizu „Škole brzog čitanja i mudrog učenja“, bio sam čak i pomalo skeptičan, ali sam ipak odlučio da odem da razgovaram sa Časlavom i Miroslavom prilikom jedne službene posete Beogradu. Na tom sastanku sam shvatio da je reč o veoma kvalitetnom konceptu i da postoji poslovni potencijal – priča Zekerija Fetić kako je uopšte došlo do saradnje sa davaocima franšize „Škole brzog čitanja i mudrog učenja“.

Drugi motiv je, kako kaže, bio to što imaju četvoro dece te je organzacija svih aktivnosti veoma složena, a srećna okolnosti je to što se nastava u „Školi brzog čitanja i mudrog učenja“ održava vikendom. – Praktično se sve poklopilo, naše privatne potrebe, interesovanje supruge koja se u potpunosti pronašla u ovom poslu i potencijal tržišta. Maja je ujedno postala i prvi licencirani predavač „Škole brzog čitanja i mudrog učenja“ u Crnoj Gori, a spremamo još dva trenera – kaže Fetić i dodaje da mu je posebno drago što su ušli u biznis edukacije dece jer takav posao sadrži društvenu i humanu crtu.

Sam franšizing mu nije stran budući da se bavi poslovnim konsaltingom i smatra da je dobar model za one koji žele da prošire svoje poslovanje, kao i za ljude koji nemaju mnogo iskustva u preduzetništvu, ali i za one koji imaju kapital i žele da ga ulože u već dokazano uspešan biznis.

Kao poseban problem na tržištima regiona vidi to što finansijske institucije, bankarski sektor pogotovo, nisu prepoznali ovaj model poslovanja kao specifičan. – Bankarski sektor nije dovoljno izašao u susret franšizingu koji uliva daleko više poverenja od drugih početničkih biznisa i zbog toga što postoji pozitivno iskustvo poslovanja tog sistema, prepoznatljivost brenda, transfer znanja na primaoca franšize. Mislim da bi trebalo da se razvije taj sistem podrške, što bi poguralo i sam razvoj franšizinga u regionu – ističe Zekerija Fetić.


Škola brzog čitanja i mudrog učenja / Promotivna radionica u Podgorici je privukla više od 300 učesnika
Vesna Lapčić
saradnik