Novi članovi dobrodošli u Husse porodicu

Husse
Husse / Osim u Sloveniji, franšiznu mrežu Husse razvija i u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj
Četvrtak
09.05.2019.
Husse, švedski proizvođač i distributer hrane za pse i mačke, pet godina posluje u Sloveniji, gde prodajnu mrežu razvijaju franšizeri i distributeri.
 

Nakon što je kompanija Dašis dve godine bila primalac pojedinačne franšize brenda Husse za Gorenjsku oblast u Sloveniji, vlasnici su odlučili da preuzmu master franšizu – pravo da razvijaju mrežu na celoj teritoriji Slovenije. – Volimo životinje. Prvo smo želeli da vidimo kako sistem funkcioniše i uzeli smo franšizu za Gorenjsku oblast. Nakon dve godine rada, uverili smo se da je hrana za pse i druge kućne ljubimce koju prodajemo izuzetno kvalitetna, a zatim i da je franšizni sistem Husse jako dobro osmišljen. Posebno smo bili zadovoljni podrškom matične kompanije, pa nam nije bilo teško da od pojedinačnog primaoca postanemo primaoci master franšize – kaže Tomaž Čepon iz firme Dašis.

U Sloveniji, prema njegovim rečima, registrovano je oko četiri miliona pasa. – Procenjujemo da je osam odsto, odnosno 20.000 vlasnika pasa spremno da kupe kvalitetnu hranu za svog kućnog ljubimca i da malo više izdvoje iz svog novčanika – kaže on.

Firma Dašis pokriva samo jednu regiju, a imaju i šest pojedinačnih primalaca franšize i tri distributera. Inače, Slovenija je, kako objašnjava, podeljena na 11 regiona. – Radujemo se novim saradnicima, jer verujemo da bi idealna pokrivenost zemlje bila kada bismo imali još četiri franšizera i od osam do 12 distributera – kaže on.

Budući da Slovenija ima nisku stopu nezaposlenosti, za njih su dobri primaoci franšize ljubitelji životinja koji imaju i drugi posao, a franšiza Husse bi im poslužila kao izvor dodatnih prihoda. Dobrodošli su, međutim, i oni koji bi ovaj biznis razvijali kao osnovni.

Zadovoljni su dosadašnjim rezultatima, a poslovanje je u skladu sa očekivanjima. – Prema dosadašnjem iskustvu, mi, kao primaoci master franšize, moramo mnogo da uložimo u marketing, moramo da budemo prisutni na različitim događajima, kao i da pružimo kvalitetnu podršku primacima pojedinačnih franšiza i distributerima – mišljenja je Tomaž Čepon.

Husse je danas najveći franšizni sistem u svojoj branši i jedna od najuspešnijih evropskih franšiza. Ova švedska kompanija, osnovana 1987, poznata je po visokokvalitnoj hrani za pse, mačke i konje. Od ostalih proizvođača hrane izdvojili su se po dodatnoj usluzi – besplatnoj dostavi hrane na kućnu adresu. 
Franšiznu mrežu Husse razvija i u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i, samim tim, jedna je od retkih franšiza koja je prisutna u svim zemljama ovog regiona.


Vesna Lapčić
saradnik