Husse u Srbiji / Preuzimanje franšize je dozvoljena i uobičajena praksa u Husse sistemu, pogotovo kada se radi o zdravom, solidnom biznisu
Četvrtak
20.06.2019.
U svetu nije neobično da se iz posla povuče primalac franšize koji ima stabilan i razrađen biznis. Ko može da preuzme i nastavi da razvija poslovanje? Husse u Srbiji daje i šansu i dobar primer.
 

Franšizna mreža je dinamično „tkivo“ i sasvim je prirodno da se broj primalaca franšize povećava i smanjuje, ali se dešava i da primaoci, koji su dobro i profitabilno radili, povuku iz posla. Franšizni sistem Husse, specijalizovan za kućnu dostavu hrane za pse i mačke, upravo u Srbiji prolazi kroz neke od ovih promena koje su odličan primer takve prakse. Naime, razrađen posao u Novom Sadu od dosadašnjeg primaoca franšize preuzima njegov distributer, a prodaje se i franšiza, kao potpuno razrađen biznis, u opštini Zemun, što može  biti dobra poslovna prilika za preduzetnike iz ove opštine. Pored toga, Husse mreži u Srbiji se nedavno pridružio još jedan novi član – novi primalac franšize – koji će biti zadužen za Braničevski okrug.

Razrađena franšiza u Zemunu dostupna zainteresovanim preduzetnicima

Kao što smo istakli, moguće je da se, iz različitih razloga, primaoci franšize povuku iz posla, te se time stvara šansa da njihov biznis preuzme drugi preduzetnik. Tako je odnedavno moguće kupiti dobro razrađen posao Husse franšize u Zemunu. Naime, Gordana Mandić je tri godine uspešno gradila mrežu kupaca u ovoj beogradskoj opštini, ali bi zbog privatnih razloga, posao prodala nekome ko bi mogao da se posveti daljem razvoju posla na toj teritoriji.

– Za tri godine napravila sam veoma dobru bazu kupaca. Krenula sam sa pet i došla do 200 klijenata. Poslovanje je profitabilno i održivo, ali posao prevazilazi moje mogućnosti jer mi konstantno nedostaje vremena kako bih mu se posvetila na pravi način. Upravo to što vidim da može mnogo više i mnogo bolje je razlog zbog kojeg želim da prodam kompletno poslovanje, naravno u dogovoru sa davaocem franšize. Pokazalo se da Husse franšiza može da bude osnovni posao onome ko mu se zaista posveti i da mogu da se naprave sjajni rezultati, ali je za to potrebno da se stalno komunicira sa potencijalnim klijentima, organizuju promocije, uglavnom vikendom – za šta ja, nažalost, nemam dovoljno vremena – objašnjava Gordana Mandić zašto želi da prepusti franšizu.

Ona je kao primalac franšize prošle godine ostvarila promet od četiri miliona dinara i kompletan biznis, bazu podataka, postojeću mrežu potrošača bi potencijalnom kupcu ustupila za 600.000 dinara. – Razlika između kupovine franšize na kojoj nije razvijena mreža kupaca i kretanja od nule je upravo u prethodne tri godine tokom kojih sam uložila vreme i napor da napravim mrežu i posao koji jeste samoodrživ i profitabilan. Tako da kupac već dobija razrađen biznis koji dalje treba da unapređuje dodatnim promovisanjem. Pokazalo se da su najbolje promocije kada vikendom izađete sa svojim kućnim ljubimcom u park i razgovarate sa ljudima. Osim toga, leto je idealno vreme i za širenje posla, jer su tada svi napolju sa svojim ljubimcima i mnogo je lakše sada pridobiti nove kupce nego tokom zime – objašnjava Mandić.

Svi zainteresovani se Gordani mogu javiti popunjavanjem forme ispod ovog članka. 

U krugu porodice

U Novom Sadu, pak, postojeći distributer Husse franšize iz Novog Sada postaje – novi primalac franšize za ovaj grad. Borislav Davidović i njegova supruga Jelena radili su pola godine kao distributeri franšize Husse u Novom Sadu, a sada im se otvorila mogućnost da napreduju i preuzmu čitav biznis u svoje ruke. Naime, dosadašnji primalac Goran Džalto se sa svojom porodicom seli van Srbije i posao prepušta bračnom paru Davidović.

– Supruga i ja smo vlasnici salona za negu pasa Pets Beauty u Novom Sadu i želeli smo da tom uslužnom poslu dodamo i trgovinu koja bi bila u vezi sa kućnim ljubimcima. Raspitujući se saznali smo za Husse i odlučili da postanemo distributeri jer je primalac franšize za teritoriju Novog Sada već postojao. Naši prvi kupci su, prirodno, bile naše mušterije koje su zbog prethodne saradnje imale poverenja da nas poslušaju i svoje ljubimce počaste Husse hranom. Za ovih pola godine smo, u tom smislu, imali uspeha. Naravno, sada kada preuzimamo celokupan posao, prodaja će biti na daleko višem nivou. Širenju baze kupaca, marketingu i promociji ću se posvetiti ja, dok će supruga Jelena i jedna radnica nastaviti da rade u salonu za negu pasa. Naravno, one će nastaviti da prodaju hranu koristeći i kontakte iz salona – objašnjava Davidović.

Inače, u Novom Sadu postoji još jedan distributer hrane koji će takođe nastaviti da posluje kao i do sada, jedino što će mu biti nadležan novi primalac franšize.

Da je ovakav model preuzimanja franšize dozvoljena i uobičajena praksa, potvrđuje i Saša Milutinović, koji je, kao primalac master franšize, zadužen za razvoj mreže i saradnju s pojedinačnim Husse partnerima na teritoriji Srbije. – Naš franšizni ugovor dozvoljava preuzimanje franšize uz saglasnost davaoca, a pogotovo kada se radi o zdravom, solidnom biznisu koji je razvijen u svim segmentima. Slučaj u Novom Sadu je upravo odličan primer prakse, što će, verujemo, biti potvrđeno i u slučaju Zemuna – kaže Milutinović.  

Do novih partnera i standardnim putem

Nedavno se franšiznoj porodici Husse pridružio novi primalac franšize koji će biti zadužen za Braničevski okrug (bez Kučeva i Žagubice) i Smederevo. Posao će voditi Aleksandra Vukosavljević iz Požarevca, ali će joj, kako sama kaže, pomagati čitava porodica. – Naša ideja je da od Husse franšize napravimo porodični posao i da budemo uključeni i suprug, i dvadesetogodišnji sin i trinaestogodišnja ćerka, koja bi se vremenom uključila u posao – kaže Aleksandra.

Tražeći ideju za privatni posao na sajtu o franšizingu naišla je na brend Husse. – Neobično, ali prvo me je privukao logo i tim tragom sam krenula da istražujem. Svideo mi se koncept i vrlo brzo sam pisala davaocu franšize. Neretko, kada se interesujete za posao, šaljete upite na razne aplikacije, ne dobijete nikada odgovor pa sam se prijatno iznenadila kad mi se Saša Milutinović, davalac franšize u Srbiji, javio u roku od 24 sata. Vrlo brzo smo dogovorili sastanak i saradnju – kaže Aleksandra koja veruje da može da napravi uspeh sa Husse franšizom na teritoriji za koju će biti zadužena.

– Primećujem da sve više ljudi ima kućne ljubimce, često srećem i ljude u šetnji sa dva psa i zato mislim da ovo jeste perspektivan posao. Osim toga, u našem kraju postoji i druga hrana za pse, ali ne postoji kućna dostava, što mislim da je, uz nesporan kvalitet, prednost Husse brenda – kaže novi primalac Husse franšize.


Od distributera do primaoca / Borislav Davidović, novi primalac Husse franšize za tertoriju Novog Sada
Podaci o interesentu
Podaci o interesentu
If you see this, leave this form field blank
Vesna Lapčić
saradnik