„Brzim čitanjem“ do sopstvenog biznisa

„Škola brzog čitanja i mudrog učenja“  i na teritoriji Slovenije
„Škola brzog čitanja i mudrog učenja“ i na teritoriji Slovenije / Potpisivanje ugovora o master franšizi – Mihael Babič, Časlav Mančić, Miroslav Samardžić
Petak
16.08.2019.
„Škola brzog čitanja i mudrog učenja“ započinje poslovanje u Sloveniji. Za to je tržište potpisan ugovor o master franšizi.
 

Franšizni koncept „Škola brzog čitanja i mudrog učenja“ započeće poslovanje u još jednoj zemlji regiona – Sloveniji, a primalac franšize je firma Mihaela Babiča. Naime, Babič je svojevremeno bio primalac franšize DOOR International u Sloveniji i trener te kompanije,  baš kao i Časlav Mančić, jedan od tvoraca programa „Brzo čitanje i mudro učenje“. Kada je Babič saznao da je njegov nekadašnji kolega Mančić osmislio i program namenjen deci, a koji se bazira na tehnikama „brzog čitanja i mudrog učenja“, nije se mnogo dvoumio oko pokretanja novog posla.

Odlučio sam se da uzmem ovu franšizu, jer program koji treneri kompanije DOOR predaju odraslima u međunarodnim firmama po svim kontinentima, a koji je korišćen kao osnova za kreiranje programa za decu, dobro poznajem. Uveren sam da će deca koja će pohađati program „Brzo čitanje i mudro učenje“ značajno poboljšati svoje sposobnosti i postizati uspehe i u školovanju, i kasnije u karijeri. Na taj se način, već u ranim godinama, kod dece podiže kreativnost, sposobnost brzog obrađivanja podataka i samouvereno izlaganje – što daje velik potencijal budućem razvoju ekonomije u Sloveniji. To će nam biti vrlo važno za vremena koja dolaze – objašnjava Babič šta ga je motivisalo da postane primalac master franšize.

Pored toga što je bio oduševljen što će raditi nešto dobro za decu, dopalo mu se i to što će moći da bude i više kod kuće, u Kopru, i što će moći da dobro živi od ovog posla. Budući da je primalac master franšize, Babič ujedno ima i pravo da dalje razvija mrežu škola na tetirotiji Slovenije tako što će pronalaziti nove primaoce franšize. Na taj način, kako kaže, šansa se pruža i drugim preduzetnim ljudima koji imaju želju da pokrenu posao u oblasti edukacije. – „Škola brzog čitanja i mudrog učenja“ je izuzetna prilika za potencijalne primaoce pojedinačnih franšiza, jer u Sloveniji živi više od 190 hiljada dece uzrasta između 6 i 14 godina. Reč je o idealnom poslu za svakoga ko voli da radi sa decom, i želi da poboljša svoj životni standard – objašnjava Babič.

U Sloveniji, pema njegovim rečima, ima više različitih programa učenja, ali ne postoji sličan „Školi brzog čitanja i mudrog učenja“, koji na jednostavan i siguran način, tokom šest meseci deci omogućava – ne samo da savladaju tehnike brzog čitanja i pamćenja, da nauče da izdvajaju ključne reči iz svojih lekcija i vizuelno mapiraju gradivo, pa čak i da unaprede veštine prezentiranja naučenog – već i da ta svoja znanja i veštine počnu da sistematski koriste u školovanju, pod budnim okom sertifikovanih instruktora za sve vreme trajanja kursa. – Deca lako uče nove veštine, ali ih obično nedovoljno koriste, tako da im to ne donosi rezultate. Ovo je revolucionarni pristup koji obezbeđuje visok nivo implementacije – i to sa fokusom na uspeh u školovanju i karijeri, jer razvoj kapaciteta za funkcionalno učenje postaje jedan od ključnih kriterijuma za uspešnost u poslu, u svetskim razmerama. Kada današnja deca završe svoje formalno školovanje, taj kapacitet, poznat pod terminom ‘learnability’, postaće verovatno najvažniji faktor poslovne uspešnosti – objašnjava Babič.

Ako uzmem u obzir kako se sistem brzo širi po Srbiji i Hrvatskoj, mislim da će franšizu „Brzog čitanja i mudrog učenja“ u sledeće dve godine imati više od 40 odsto regionalnih centara Slovenije – uveren je Babič.

Miroslav Samardžić, koji je uz Časlava Mančića osmislio celokupan koncept škole, kaže da, kada su pre oko godinu dana krenuli da šire franšiznu mrežu, nisu mogli ni da pretpostave da će otvoriti škole u 14 gradova Srbije, ali i u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Sloveniji. – Stvorili smo školu iz snova koja se  podjednako voli u Beogradu, Podgorici, Velikoj Gorici, Istočnom Sarajevu i u svim drugim mestima. Planova za naredni period ima na pretek sledeći cilj nam je Italija – kaže Samardžić.


Vesna Lapčić
saradnik